ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την πρόθεση της Helleniq Energy να ξεκαθαρίσει μέσα στους επόμενους 6 μήνες το τι θα γίνει με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, εξέφρασε χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ανδρέας Σιάμισιης.
Ειδικότερα, τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας από μια συμμετοχή, του 35% στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, που δεν έχει νόημα για τον όμιλο, κάτι που θα γίνει τους επόμενους 3-6 μήνες.
Όπως εξήγησε, η ΔΕΠΑ στήθηκε πριν πολλά χρόνια με άλλες προδιαγραφές και τώρα είναι κάθετα ανταγωνιστική στη δραστηριότητα της Helleniq Energy και για αυτό πρέπει ή να ενωθεί με την Helleniq Energy ή να πουληθεί το μερίδιο 35%.
«Μπροστά πάνε οι εταιρείες που προχωράνε δεν είναι σωστό να διαιωνίζεται ένα πρόβλημα», σημείωσε ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης, ενώ είπε ότι δεν αποκλείεται να βρει επενδυτή για την πώληση του μεριδίου της Helleniq Energy στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ανεξάρτητα από το τι θα κάνει το Δημόσιο.
Όπως είπε η αποτίμηση του 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας στα βιβλία της Helleniq Energy είναι 250-280 εκ. ευρώ.
Τρία μέλη το Δημόσιο στο ΔΣ της Helleniq Energy
Το Δημόσιο θα εξακολουθήσει να διορίζει 3 στα 11 μέλη στο ΔΣ της Helleniq Energy, παρότι το ποσοστό του είναι κάτω του 35%.
Κι αυτό γιατί πρόκειται να προταθεί προς έγκριση από τη Γενική Συνέλευση της εταιρείας τροποποίηση στο Καταστατικό, που θα προσδιορίζει ότι αν το ποσοστό του Δημοσίου είναι 25-35% να μπορεί να προτείνει 3 μέλη και αν είναι από 35% και πάνω να έχει 4. Σύμφωνα με το καταστατικό όπως είναι με ποσοστό κάτω του 35% δεν θα μπορούσε να έχει το Δημόσιο καθόλου μέλη στο ΔΣ.
Αυτή είναι η μόνη αλλαγή που θα προταθεί για να ψηφιστεί στη Γενική Συνέλευση.
Σημειώνεται ότι πριν, την πώληση του 10% της εταιρείας το Δημόσιο είχε 7 στα 13 μέλη και μπορούσε να καθορίζει τον Πρόεδρο.
Τώρα με 3 μέλη στα συνολικά 11 του ΔΣ δεν μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο.
Όπως σχολίασε ο κ. Σιάμισιης το σωστό είναι να μπορεί το Δημόσιο να έχει μέλη στο ΔΣ ακόμη και με ποσοστό κάτω από 35%, γιατί δεν θα έπρεπε ο μέτοχος του 34% να μην έχει κανέναν μέλος στο ΔΣ.
Επίσης, τόνισε ότι πλέον οι δύο βασικοί μέτοχοι έχουν το 71% από 82% πριν και συνεχίζουν να συνεργάζονται και να έχουν τον έλεγχο της εταιρείας. Αυτό που αλλάζει είναι ότι θα είναι ορατή η εταιρεία στο εξωτερικό και θα είναι πιο ελκυστική.
Πρόθεση των μετόχων ήταν, μέσω του placement να αυξηθεί το free float γιατί όπως εξήγησε ο κ. Σιάμισιης, από τις συναντήσεις που έκανε με τους επενδυτές, το πρόβλημα ήταν ότι οι επενδυτές δεν έβρισκαν μετοχές να αγοράσουν.
Μέσω του placement, όπως είπαν τοποθετήθηκαν λίγο παραπάνω έλληνες από ότι ξένοι επενδυτές, ενώ, επιλέχθηκε από τους Συμβούλους και του μετόχους, να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ επενδυτών που μένουν μακροπρόθεσμα στη μετοχή και τα hedge funds τα οποία και πούλησαν αμέσως.
Παρακολουθούμε την πώληση της Lukoil
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παρακολουθεί η διοίκηση της Helleniq Energy, τις εξελίξεις γύρω από την πώληση της Lukoil.
Όπως εξήγησε ο κ. Σιάμισιης, οι ρωσικές εταιρείες και η Lukoil και Gazprom δραστηριoποιούνται στις γειτονικές αγορές στην Ελλάδα και η εταιρεία είναι υποχρεωμένη, κατ ελάχιστον, να παρακολουθεί τις εξελίξεις.
«Σαν εταιρεία μας ενδιαφέρει τι γίνεται και ποιοι ενδιαφέρονται, γιατί θα μπορούσε να είναι κάποιος που θα επιλέξει να κάνει εισαγωγές στην ελληνική αγορά. Και στις περιπτώσεις αυτές, τα κριτήρια των επιχειρηματικών κινήσεων, δεν πάντα μόνο οικονομικά», σημείωσε ο κ Σιάμισιης.
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η Helleniq Energy δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει διυλιστήρια, γιατί κάτι τέτοιο εκεί είναι κόντρα στη στρατηγική της, όμως παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις.
«Η Lukoil τόνισε έχει τρεις δραστηριότητες. Παίρνει ρωσικό αργό, το διυλίζει και πουλάει στην εσωτερική αγορά. Η Βουλγαρία είναι χώρα της ΕΕ και εμείς είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε αν πάει σε ένα παίκτη που δεν πάει με τους κανόνες», σημείωσε.
Επέκταση στις ΑΠΕ
Αντίθετα στο επίκεντρο της στρατηγικής της Helleniq Energy είναι η επέκταση στις ΑΠΕ.
Όπως είπε ο κ. Σιάμισης η εταιρεία έχει σήμερα εγκατεστημένη ισχύ 360 MW και διαθέτει έργα που ωριμάζουν στους επόμενους 18 μήνες και τότε η εταιρεία θα φτάσει το 1 GW. Πάνω από 150 νέα MW θα μπουν το 2024.
Μετά την Κύπρο και τη Ρουμανία, στόχος της εταιρείας είναι η Βουλγαρία και μέσα στο 2024 ενδέχεται να γίνει κάποια κίνηση για την απόκτηση φ/β εκεί.
Αγωγός Σκοπίων
Σχετικά με τον αγωγό Θεσσαλονίκης Σκοπίων, ο κ. Σιάμισιης σημείωσε ότι μέσα στο 2024 θα δούμε τον αγωγό να δουλεύει και όπως είπε, ξεκίνησαν οι πρόδρομες εργασίες για να μπορέσει να λειτουργήσει ο αγωγός.
Σημείωσε ότι είχαμε ένα πολύ θετικό βήμα μετά από χρόνια, τη θετική για την Hellineq Energy απόφαση της διαιτησίας, όμως πρέπει να οριστικοποιηθεί το θέμα με τον τρόπο λειτουργίας του αγωγού και να πληρώσουν οι Σκοπιανοί το ποσό που επιδικάστηκε.
Το διαιτητικό δικαστήριο, επιδίκασε στην Helleniq Energy το 80% της απαίτησης των 32 εκατ. ευρώ που διεκδικούσε η ελληνική εταιρεία για την αθέτηση των συμβατικών υποχρεώσεων της Β. Μακεδονίας για εξαγορά τουλάχιστον 500 χιλιάδων τόνων πετρελαίου σε ετήσια βάση.
Η υπόθεση της διαιτησίας συνδέεται έμμεσα και με το σχέδιο για την επαναλειτουργία του αγωγού προκειμένου αυτός να μεταφέρει από τη Θεσσαλονίκη προς τα Σκόπια diesel.
O αγωγός θα έχει δυναμικότητα 1 εκατ. τόνους ντίζελ ετησίως για την κάλυψη των αναγκών της γειτονικής χώρας.
Ο αγωγός, μήκους 213 χλμ και ικανότητας μεταφοράς 350.000 μετρικών τόνων πετρελαίου, έπαυσε να λειτουργεί το 2013 όταν τα ΕΛΠΕ έκριναν ως ασύμφορη τη δραστηριότητα της διύλισης των ΟΚΤΑ.
Kατασκευάστηκε το 2002, προκειμένου να συνδέσει τα διυλιστήρια της Θεσσαλονίκης με το διυλιστήριο της εταιρείας ΟΚΤΑ στα Σκόπια, την οποία εξαγόρασε η Helleniq Energy το 1998.
Διαβαστε επίσης:
Helleniq Energy: Τα ποσοστά του ομίλου Λάτση και του ΤΑΙΠΕΔ μετά το placement
Elpedison: Με 0,169 ευρώ/kWh το μπλε τιμολόγιο – Οι στόχοι της εταιρείας
Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος: Μετά τη συμφωνία 1 δισ. στο Αμπου Ντάμπι στόχος η Λατινική Αμερική
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση