ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έμφαση στην αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ με στόχο τα 2 GW ως το 203ο, δίνει η διοίκηση των ΕΛΠΕ όπως είπε χθες ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, στην ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2022.
Με μεσοπρόθεσμο στόχο την ισχύ από ΑΠΕ στο 1 GW εντός τριετίας, μετά το φωτοβολταϊκό πάρκο 204 MW στην Κοζάνη, ο όμιλος στοχεύει την επέκταση του χαρτοφυλακίου του. Ειδικότερα, εξήγησε η διοίκηση στόχος των ΕΛΠΕ είναι η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ, από 285 MW σήμερα να αυξηθεί σε 400 MW το 2023 και σε 600 MW τα επόμενα δυο χρόνια, με απώτερο στόχο τα 2 GW το 2030. Εκτίμησε μάλιστα ότι το 2023 τα EBIDTA της δραστηριότητας των ΑΠΕ θα ανέλθουν στα 50 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Σιάμισιης σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημείωσε ότι δεν έχει επηρεάσει τον Όμιλο, αλλά σημείωσε ότι αν η κρίση συνεχιστεί σε βάθος χρόνο σίγουρα θα υπάρξουν παρενέργειες. «Σαν ΕΛΠΕ προχωρήσαμε άμεσα στη διασφάλιση εναλλακτικών πηγών προμήθειας, χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργία μας και ο εφοδιασμός της αγοράς, αξιοποιώντας την ευελιξία των διυλιστηρίων μας, αλλά και την καλή συνεργασία με άλλες χώρες-παραγωγούς» είπε ο κ. Σιάμισιης.
Όσον αφορά την πορεία των ΕΛΠΕ φέτος, τονίστηκε η θετική πορεία εσόδων και κερδών. Επίσης, σημειώνεται ότι πλέον ο όμιλος έχει στη διάθεση του το σύνολο του δυναμικού του, αφού λειτουργεί και πάλι το διυλιστήριο της Ελευσίνας και έτσι μπορεί να αξιοποιήσει τα μέγιστα τη θετική συγκυρία στην αγορά από πλευράς πωλήσεων, αλλά και τα αυξημένα περιθώρια διύλισης.
Η πορεία του πρώτου τριμήνου των ΕΛΠΕ
Τα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ ενισχύθηκαν και από την αύξηση της ζήτησης καυσίμων στην εγχώρια αγορά, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί καθώς μπαίνουμε σε τουριστική περίοδο. Η συνολική ζήτηση για επίγεια καύσιμα αυξήθηκε κατά 16% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021 ενώ η κατανάλωση καυσίμων κίνησης κατά 17% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2022, ως αποτέλεσμα της άρσης των περιορισμών λόγω πανδημίας και της αυξημένης οικονομικής δραστηριότητας.
Η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε επίσης κατά 15% σε ετήσια βάση.
Τα αεροπορικά καύσιμα αυξήθηκαν κατά 160% λόγω της αυξημένης πτητικής δραστηριότητας, ενώ η κατανάλωση ναυτιλιακών καυσίμων αυξήθηκε κατά 4%.
Όσον αφορά στα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ, τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA του Ομίλου διαμορφώθηκαν στο τρίμηνο στα 99 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 54% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο και τα καθαρά κέρδη σε 4 εκατ. ευρώ. Τα θετικά αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν κυρίως τη βελτίωση επιδόσεων του κλάδου Διύλισης, Εφοδιασμού & Εμπορίας, λόγω των υψηλότερων διεθνών περιθωρίων διύλισης και της αυξημένης ζήτησης καυσίμων στην εγχώρια αγορά, που αντιστάθμισε την αρνητική επίπτωση της ενεργειακής κρίσης στο λειτουργικό κόστος.
Τα τελικά EBITDA ανήλθαν στα 501 εκατ ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 347 εκατ. ευρώ, επηρεασμένα θετικά από την αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου στην αποτίμηση αποθεμάτων, αλλά και από τον λογιστικό χειρισμό των δικαιωμάτων εκπομπών CO2.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μενίδι: Φωτιά σε μονοκατοικία – Ένας νεκρός
- Άλμα 12% για τη SoftBank μετά τη συμφωνία μαμούθ 500 δισ. δολ. με OpenAI, Oracle και MGX
- Ocean Pal (Σεμίραμις Παληού): Πούλησε φορτηγό πλοίο για 16,1 εκατ. δολάρια
- Γιώργος Αλεξανδράτος (ΝΕΕ): Προτεραιότητα μας η ναυτική εκπαίδευση και η προσέλκυση νέων στη θάλασσα