Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Ανδρέας Γιαννόπουλος (InvestGR Forum): Πώς η Ελλάδα θα πετύχει ποιοτικότερες ξένες επενδύσεις

Ανδρέας Γιαννόπουλος

Ανδρέας Γιαννόπουλος

Για 7η χρονιά επιστρέφει φέτος το InvestGR Forum, με τίτλο «Charting the Future» και θέμα τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και την ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού.

Ο ιδρυτής του InvestGR Forum, κ. Ανδρέας Γιαννόπουλος μίλησε στο mononew.gr για τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί το επικείμενο forum, αλλά και το πώς οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις μπορεί να έχουν επίδραση στο γενικότερο επενδυτικό πλαίσιο.

 

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Το InvestGR Forum: Foreign Investments in Greece συμπληρώνει φέτος επτά χρόνια ζωής. Γιατί πιστεύετε ότι κατάφερε να καθιερωθεί ως ένα από τα πιο έγκυρα fora στην Ελλάδα;

Η αλήθεια είναι ότι, όταν ξεκινούσαμε αυτή την πρωτοβουλία, το 2018, είχαμε την ισχυρή πεποίθηση ότι υπήρχε τότε και θα εξακολουθούσε και στο μέλλον να υπάρχει ενδιαφέρον για ένα φόρουμ, το οποίο θα πραγματεύεται αποκλειστικώς το θέμα των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και την ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού. Η πεποίθησή μας αυτή εξακολουθεί να ερείδεται στην ύπαρξη της ανάγκης για σοβαρό, νηφάλιο και πλουραλιστικό διάλογο πάνω στο θέμα αυτό και με τη συμμετοχή αξιόπιστων και έγκυρων εταίρων.

Τι σας έκανε να επιλέξετε τον τίτλο «Charting the Future»;

Όταν, το περασμένο φθινόπωρο, σχεδιάζαμε το 7th InvestGR Forum 2024, εκτιμούσαμε ήδη ότι, με μια κυβέρνηση που, τον Ιούλιο 2024, θα εισέρχεται στον δεύτερο χρόνο της θητείας της, με τις ευρωεκλογές που θα έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές του Ιουνίου, με τις εντάσεις και τις αβεβαιότητες στον διεθνή περίγυρο, αλλά και παράλληλα με βάση ορισμένα θετικά νέα, όπως η καλύτερη ιστορικά επίδοση ως προς τον αριθμό των ξένων άμεσων επενδύσεων την οποία πέτυχε η Ελλάδα το 2022, σύμφωνα με την έρευνα «EY Attractiveness Survey, Ελλάδα 2023», και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, θα υπήρχε ευλόγως η ανάγκη «χαρτογράφησης του μέλλοντος» ως προς το πώς θα μπορέσει η χώρα να αφήσει πίσω της τα καυδιανά δίκρανα της πρόσφατης περιόδου της κρίσης και να πετύχει την επιστροφή της στην «κανονικότητα», προσελκύοντας ακόμη περισσότερες και ποιοτικότερες ξένες επενδύσεις. Η πρόβλεψή μας αυτή όχι μόνο επιβεβαιώθηκε, αλλά και ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο μετά την κάλπη της 9ης Ιουνίου, τον κυβερνητικό ανασχηματισμό και τις ζυμώσεις στην αντιπολίτευση, γεγονότα που μπορεί να επηρεάζουν εμμέσως το περιβάλλον και τις προσλαμβάνουσες νυν ή δυνητικών νέων επενδυτών στη χώρα.

Με ποια θέματα θα ασχοληθεί το επικείμενο 7th InvestGR Forum 2024;

Κατ’αρχάς, θα παρουσιαστούν και φέτος, όπως κάθε χρόνο, τα ευρήματα της έρευνας της ΕΥ, «Attractiveness Survey Ελλάδα 2024», με θέμα την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού. Πρόκειται για μια σπουδαία και μοναδική στο πεδίο αυτό έρευνα, η οποία τροφοδοτεί κάθε χρόνο τον δημόσιο διάλογο, ενώ προκαλεί και την προσοχή και το ενδιαφέρον πολιτικών, οικονομικών, επιστημονικών παραγόντων και, βεβαίως, και των ΜΜΕ. Θα υπάρχουν, επίσης, πάνελ συζήτησης πάνω στα σημαντικότερα πεδία ενδιαφέροντος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα, καθώς και ομιλίες και συζητήσεις με σημαντικά πολιτικά στελέχη, πανεπιστημιακούς και ειδικούς, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πώς επηρεάστηκαν οι ξένες επενδύσεις διεθνώς και, ειδικότερα, στην Ελλάδα από τις πρόσφατες οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις;

Το 2023 ήταν παγκοσμίως μια δύσκολη χρονιά για τις ξένες άμεσες επενδύσεις λόγω της επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος – με τον πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων να επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη, ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη – και της γεωπολιτικής κατάστασης, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κρίση στη Μέση Ανατολή να επιβαρύνουν το κλίμα.

Καθόσον αφορά στην Ελλάδα, ειδικότερα, καταγράφηκε αύξηση κατά 62%, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, καθώς η ελληνική οικονομία απολάμβανε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Πιστεύετε ότι οι πρόσφατες εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις μπορεί να έχουν επίδραση στο γενικότερο επενδυτικό πλαίσιο;

Παρά τις αναταράξεις που προκάλεσαν οι ευρωεκλογές στην εγχώρια πολιτική σκηνή, δεν πιστεύω ότι θα επηρεαστεί η στάση των δυνητικών επενδυτών ως προς τα ενδεχόμενα σχέδιά τους για επενδύσεις στην Ελλάδα. Αντιθέτως, αν η Ελλάδα δείξει ότι εξακολουθεί να παραμένει μια χώρα φιλική προς τις επενδύσεις, η οποία εργάζεται σταθερά και αποτελεσματικά για την επίλυση προβλημάτων και παθογενειών που μπορεί να σκιάζουν την ελκυστικότητά της ως επενδυτικού προορισμού, πιστεύω ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω η καταγραφή της στο φάσμα των πιθανών επενδυτικών προορισμών για διεθνή διαθέσιμα κεφάλαια.

Πώς μπορεί να παρακολουθήσει κανείς το 7th InvestGR Forum;

Για παρακολούθηση με φυσική παρουσία, η πλειονότητα των προσκλήσεων θα διατεθεί από τους χορηγούς. Ωστόσο, για ατομικές συμμετοχές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στον σύνδεσμο investgr.eu.

Θα υπάρχει, επίσης, απευθείας διαδικτυακή μετάδοση.