Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Andrea Orcel: O τραπεζίτης που δεν φοβόταν να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη

Andrea Orcel, CEO UniCredit Bank

Andrea Orcel, CEO UniCredit Bank

«Κάθε πρωί όταν σηκώνεσαι και κοιτάζεσαι στον καθρέφτη καθώς ξυρίζεσαι, δεν μπορείς να κρυφτείς. Μπορείς να ζήσεις με το είδωλο που βλέπεις»; Ο Andrea Orcel, ο σκληρός τραπεζίτης, «άσσος» στις επιθετικές εξαγορών αντιπάλων, σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του με προσωπικό χαρακτήρα, έχει παραδεχθεί ότι αυτή η φράση του πατέρα του, έχει καθορίσει την πορεία του.

Η εικόνα ενός κομψού επαγγελματία με θαρραλέα αλλά ευγενική προσέγγιση απέναντι σε κάθε ομιλητή φαίνεται ότι έχει διαμορφωθεί από τον Orcel, πάνω σε αυτά τα λόγια.

Ο τραπεζίτης που πριν περίπου ένα χρόνο είχε αγοράσει το 9% της Alpha Bank και το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της μονάδας της στη Ρουμανία, βρίσκεται γι’ ακόμα μία φορά στην επικαιρότητα με την εξαγορά του 9% της Commerzbank.

Μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα

Αν και δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των υφισταμένων του, ούτε ιδιαίτερα συμπαθής στους τραπεζικούς κύκλους, η φήμη του δεν φαίνεται να τον απασχολεί ιδιαίτερα. Αντίθετα, υποστηρίζει κατά καιρούς ότι είναι ένας σκληρός άνθρωπος. Η εικόνα του από την άλλη –η πρώτη εντύπωση- είναι κάτι που φροντίζει πάντα να παραμένει αψεγάδιαστη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ δημοσιογράφων που καλύπτουν τον τραπεζικό τομέα, η άνεσή του στον χώρο είναι απαράμιλλη. Όπως και η ειλικρίνεια με την οποία απαντάει στις ερωτήσεις, η γοητεία του αλλά και η ικανότητά του να σπάει τον πάγο.

Βέβαια, για όσους έχουν δουλέψει μαζί του, η περιγραφή είναι λίγο διαφορετική:  ο Orcel φημίζεται για τα εντατικά ωράρια τα οποία δουλεύει αυτός και –μοιραία- και οι υπάλληλοί του.  Λέγεται ότι ξυπνάει στις 5 το πρωί για να γυμναστεί και από τις 6 και μετά ξεκινάει επίμονα τα τηλέφωνα στους υφιστάμενούς του.

«Όχι δεν είμαι τέλειος! Είμαι έντονος, αγαπώ τη δουλειά μου, τα δίνω όλα, είμαι παθιασμένος», είχε απαντήσει σε μία συνέντευξη στους FT.

Μία ξεχωριστή πορεία

Αυτό για το οποίο δεν χάνει ευκαιρία να αναφέρεται στις συνεντεύξεις του είναι η ταπεινή καταγωγή του. Μπορεί το 2022 να βρισκόταν στο top 5 των πιο ακριβοπληρωμένων τραπεζιτών, όμως δεν ξεχνάει να υπενθυμίζει ότι προέρχεται από μία οικογένεια μεσαίας τάξης.

Γεννημένος στη Ρώμη το 1963 από Σικελό πατέρα που είχε μια εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης και μητέρα που εργαζόταν για τα Ηνωμένα Έθνη, ο Orcel σπούδασε στο Lycée français  Chateaubriand και στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης.

Η σχολική και ακαδημαϊκή του πορεία ήταν ασυνήθιστη: από το ιδιαίτερα δομημένο γαλλικό σύστημα συνέχισε σε ένα πιο «χαλαρό» ιταλικό πανεπιστήμιο. Πορεία που ήταν  προϊόν μιας συμφωνίας που συνήψαν οι γονείς του, οι οποίοι ήθελαν να εξισορροπήσουν την πίστη της γαλλόφωνης μητέρας του στη γαλλική εκπαίδευση με την επιμονή του πατέρα του να έχει ο Orcel μια ισχυρή σύνδεση με την Ιταλία.

Από μικρός αγαπούσε το πρωινό ξύπνημα, την γυμναστική αλλά και την επίτευξη των στόχων του. Οι επιδόσεις του στο Πανεπιστήμιο φλέρταραν με το άριστα και από νωρίς είχε αποφασίσει ότι θα ασχοληθεί με τον τραπεζικό τομέα.

Αυτό δεν τον εμπόδισε να ανακαλύψει περισσότερα πράγματα για τον εαυτό του, μακριά από το πανεπιστήμιο. Με ένα σακίδιο στην πλάτη, πέρασε εννέα μήνες εξερευνώντας τη Νότια Αμερική κι επέστρεψε στην πανεπιστημιούπολή του λίγο πριν τις εξετάσεις του πρώτου έτους.

Στα 25 του έκανε τα πρώτα του βήματα στην καριέρα του στην Goldman Sachs στο Λονδίνο, όπου έφτασε το 1988, στη συνέχεια μετακόμισε στο Παρίσι στην Boston Consulting  Group και επέστρεψε στο Λονδίνο για να εργαστεί στην αμερικανική Merrill Lynch, την τράπεζα στην οποία καθιερώθηκε ως ένα ανερχόμενο αστέρι.

Τα «κότσια» του Orcel

Σε μία συνέντευξή του στους FT το 2015, ο Orcel είχε αναφερθεί στο βιβλίο «Grit» της Angela Duckworth. Στα ελληνικά το βιβλίο έχει μεταφραστεί με τίτλο «Άνθρωποι με κότσια», με την ψυχολόγο συγγραφέα να απευθύνεται σε όσους θέλουν να πετύχουν -γονείς, φοιτητές, παιδαγωγούς, αθλητές και επιχειρηματίες.

«Δεν χρειάστηκε καν να το τελειώσω, γιατί ένιωσα ότι πίστευα τόσα πολλά από αυτά που έλεγε», περιέγραψε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του, υπογραμμίζοντας ότι πεποίθησή του είναι ότι το το μυστικό της επιτυχίας δεν είναι το ακατέργαστο ταλέντο, αλλά κυρίως ένα μείγμα πάθους και επιμονής.

«Η ζωή είναι θέμα επιλογών, κάποιοι άνθρωποι θα δώσουν 15 ώρες την ημέρα και κάποιοι άλλοι θα δώσουν οκτώ ή εννέα ώρες την ημέρα. Αλλά δεν νομίζω ότι μπορείς να έχεις ανθρώπους που  δίνουν τρεις ώρες, τουλάχιστον όχι σε αυτόν τον κλάδο», εξήγησε.

Η προσήλωσή του στη δουλειά είναι κι αυτή που του έχει δώσει τον χαρακτηρισμό του «τραπεζίτη με τις ακριβές απαιτήσεις». Ο ίδιος έχει προκαλέσει πολλές φορές την αντίδραση των τραπεζών στις οποίες εργάζεται, λόγω των μισθολογικών του απαιτήσεων.

Στην προσωπική του ζωή έχει επιλέξει εδώ και χρόνια να διαγράψει μια κοινή πορεία με την Clara Batalim, μία σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων και πρώην υπάλληλο της British Airways, με την οποία έχει μια κόρη. Η σχέση τους δοκιμάστηκε όταν ο Orcel σταμάτησε για ένα διάστημα να δουλεύει κι έμενε σπίτι.

«Ο πρώτος μήνας ήταν ενδιαφέρων. Κατά κάποιον τρόπο, από το να είμαστε μαζί μόνο τα Σαββατοκύριακα, περάσαμε στο να είμαστε μαζί περισσότερες φορές. Σε μια δύσκολη εποχή. Με πολλές ερωτήσεις. Αλλά νομίζω ότι  η σχέση μας έχει δυναμώσει, επειδή αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση μαζί», είχε αναφέρει.

Διαβάστε επίσης:

Alpha Bank: Οι τρεις πληθωριστικές φάσεις και πώς επηρέασαν την οικονομία της Ευρωζώνης (γράφημα)

Goldman Sachs: Σε «pole position» για αγορά χαρτοφυλακίου δανείων €450 εκατ. από την Bankinter

Τι θα συζητήσει ο SSM στην Αθήνα με τους Έλληνες τραπεζίτες