Στην Ελένη Κρίτσαλου και στον Γιώργο Μανέττα

Πιο αποφασισμένος από ποτέ να προχωρήσει την επένδυση στην Κασσιόπη εμφανίζεται ο γενικός διευθυντής της NCH Capital για την περιοχή των Δ. Βαλκανίων, της Ελλάδας και της Κύπρου, σημειώνοντας πως παρά τη μεγάλη καθυστέρηση στην λήψη των απαραίτητων αδειοδοτήσεων «δεν έχουν μετανιώσει για την απόφασή τους να επενδύσουν στην Κέρκυρα και στην Ελλάδα.

Ο κ. Ανδρέας Σάντης μιλώντας στο mononews.gr για την περίφημη τουριστική αξιοποίηση της Κασσιόπης, δεν κρύβει την απογοήτευσή τους για την αντιμετώπιση που έχουν οι επενδυτές από συγκεκριμένα πρόσωπα και φορείς του νησιού, οι οποίοι όπως λέει βάζουν το προσωπικό τους συμφέρον πάνω από το κοινό καλό, και τονίζει πως το συγκεκριμένο project μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής, αντίστοιχη με αυτή που έφερε το Costa Navarino στην Καλαμάτα.

Ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω όσον αφορά στις προδιαγραφές του project, προκειμένου να καταλήξουν σε κάποιου είδους συμβιβασμό με όσους αντιδρούν, και τονίζει πως από την πλευρά τους, ακολουθούν όσα προβλέπει η συμφωνία με το Ελληνικό Δημόσιο.

Υπογραμμίζει πως η πενταετής καθυστέρηση έχει στοιχίσει αρκετά χρήματα στους επενδυτές της NCH, αποκλείοντας παράλληλα την κατάθεση αιτήματος αποζημίωσης. Προτεραιότητα όπως λέει, τώρα είναι να ληφθεί η τελική άδεια οικοδόμησης και να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Τέλος, επισημαίνει πως παρά την εφιαλτική εμπειρία με την Κασσιόπη αυτός και η ομάδα του εξετάζουν το ενδεχόμενο να επενδύσουν ξανά στην χώρα μας, αρκεί να μην χρειαστεί να χτίσουν κάτι από την αρχή καθώς είναι βαθιά πεπεισμένος ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει απίστευτες δυνατότητες στον τουρισμό.

Έχετε μετανιώσει για την απόφασή σας να εμπλακείτε στο project της Κασσιόπης;

Δεν έχουμε μετανιώσει για τη συγκεκριμένη επένδυση, αλλά ούτε και για την απόφασή μας να επενδύσουμε στην Κέρκυρα και την Ελλάδα. Αντίθετα, εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι είναι μια επένδυση με πολύ καλή προοπτική. Εκείνο που μας στεναχωρεί είναι η αντιμετώπιση που έχουμε από συγκεκριμένα πρόσωπα και φορείς, οι οποίοι βάζουν πάνω από το καλό του τόπου τους, είτε τα προσωπικά τους συμφέροντα είτε τα συμφέροντα τρίτων που θέλουν να εξυπηρετήσουν.

Με βάση και τις μελέτες που έχουμε κάνει το έργο θα βοηθήσει σημαντικά την Κασσιόπη και την Κέρκυρα συνολικά. Υπολογίζεται ότι στο στάδιο της κατασκευής θα δημιουργηθούν χίλιες θέσεις εργασίας ενώ μετά θα δουλεύουν έως και πεντακόσια άτομα ανάλογα με την περίοδο. Η επένδυση μας μοιάζει με το Costa Navarino και τις αρχικές αντιδράσεις που υπήρχαν. Σήμερα βλέπουμε όλοι πόσος κόσμος ζει από αυτή την επένδυση.

Έχετε σκεφτεί να κάνετε ένα βήμα πίσω, προκειμένου να καταλήξετε σε κάποιου είδους συμβιβασμό με όσους αντιδρούν;

Δεν έχουμε να συμβιβαστούμε με κανέναν. Ακολουθούμε κατά γράμμα το ΕΣΧΑΔΑ και το Προεδρικό Διάταγμα. Τώρα, αν για λόγους βιωσιμότητας του έργου κάνουμε κάποιες τροποποιήσεις, είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία. Ο αρχικός σχεδιασμός είναι συγκεκριμένος. Στο σημείο αυτό, θέλω να ευχαριστήσω για τη συμπαράσταση τη συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων και των τοπικών φορέων που έχουν ταχθεί υπέρ δημόσια του έργου. Παίρνουμε καθημερινά μηνύματα συμπαράστασης από πολλούς, οι οποίοι εκφράζουν παράλληλα μια κραυγή αγωνίας για το πότε θα ξεκινήσει το έργο. Τα έργα που έχουν γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού, και αυτό είναι ένα έργο που θα δώσει νέα δυναμική.

Που βασίστηκαν οι 11 προσφυγές που κατατέθηκαν μέχρι σήμερα κατά του έργου; Ποιο ήταν το σκεπτικό τους;

Οι προσφυγές αφορούσαν από το δικαίωμα του Κράτους να μεταβιβάσει το ακίνητο στο ΤΑΙΠΕΔ, συμφωνία ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και στον ανάδοχο επενδυτή μέχρι το ναυτικό οχυρό και τη μετακίνησή του αλλά και θέματα που άπτονται με το περιβάλλον. Ειδικά, το τελευταία έχει χρησιμοποιηθεί ως πρόσκομμα καθώς πίσω του κρύβονται προσωπικά συμφέροντα κάποιων επιχειρηματιών της περιοχής, οι οποίοι ασχολούνται με τη φιλοξενία τουριστών που θεωρούν ότι θα πληγούν από την επένδυσή μας. Ουσιαστικά έχουν γίνει προσφυγές για οτιδήποτε θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος γύρω από αυτή την επένδυση.

Φοβάστε ότι μπορεί να υπάρξει μια νέα προσφυγή που θα πάει και άλλο πίσω το έργο;

Δεν μας απασχολεί εάν γίνει μια νέα προσφυγή. Και αυτό γιατί έχουν καταρριφθεί όλες και δεν υπάρχει κάτι καινούριο για να ανησυχήσουμε. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να πως ότι εμείς ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του Κράτους όταν αποφάσισε να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της Κασσιόπης. Ακολουθήσαμε μια διαδικασία, η οποία πέρασε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, υπογράψαμε μια συμφωνία και προχωρήσαμε στην υλοποίηση του έργου.

Να ξεκαθαρίσω επίσης, επειδή ακούστηκαν πρόσφατα διάφορα για μια καινούρια διαδικασία, το ΤΑΙΠΕΔ ήρθε απλά να διορθώσει μια στρέβλωση-αδικία που υπήρχε σχετικά με την κυριότητα και του δικαιώματος επιφανείας αναφορικά με την έκταση στην Κασσιόπη, μια διαδικασία που εγκρίθηκε και από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σε ποιο σημείο βρίσκεται το project σήμερα και πότε εκτιμάτε ότι μπορεί να ξεκινήσει;  

Η επένδυση βρίσκεται στο τελικό στάδιο της αδειοδότησης. Περιμένουμε να διευκρινισθούν κάποια τεχνικά θέματα να εκδοθεί η απόφαση από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης και να προχωρήσουμε στην έκδοση της οικοδομικής άδειας. Υπολογίζουμε ότι θα έχουμε την άδεια μέσα στους επόμενους ένα με δυο μήνες, ώστε να ξεκινήσουμε τα κατασκευαστικά έργα στις αρχές του επόμενου έτους.

Κανονικά, ύστερα από πέντε χρόνια που ανακηρυχθήκαμε ανάδοχοι με βάση τις συμβατικές υποχρεώσεις με το Κράτος θα έπρεπε να ήμασταν στην έναρξη λειτουργίας του έργου, και όχι να συζητάμε για την αδειοδότησή του. Από την πλευρά μας, όποια υποχρέωση είχαμε την τηρήσαμε και με το παραπάνω, οικονομικής ή άλλης φύσεως Είναι πραγματικά κρίμα, γιατί το κόστος της πενταετούς αναμονής είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Σκοπεύετε να ζητήσετε αποζημίωση για την καθυστέρηση που υπάρχει;

Για να είμαστε δίκαιοι το ΤΑΙΠΕΔ έχει σταθεί δίπλα στην επένδυση και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Έχει προσπαθήσει και πέραν των συμβατικών του υποχρεώσεων οποιαδήποτε εμπόδια υπάρχουν να ξεπεραστούν για να υλοποιηθεί η επένδυση. Έτσι, από την πλευρά μας, ανεξάρτητα από το οικονομικό κόστος, στο στάδιο αυτό όσον αφορά στο κομμάτι του ΤΑΙΠΕΔ δεν θα ήταν ούτε έντιμο ούτε ορθό να έχουμε οποιαδήποτε απαίτηση. Αντίθετα, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας για την βοήθεια και την στήριξη που μας δείχνει.

Έχετε υπολογίσει πόσο ακριβώς σας κόστισε οικονομικά αυτή η αναμονή; 

Αυτή τη στιγμή όχι, καθώς προέχει είναι να μπούμε στο επόμενο στάδιο της κατασκευής. Είναι όμως κάτι που σίγουρα θα μελετήσουμε στο μέλλον. Μέχρι στιγμής, έχουμε διαθέσει πάνω από 30 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 130 εκατ. ευρώ που ανέρχεται η επένδυση, εκ των οποίων τα 15 έχουν κατευθυνθεί στο Δημόσιο.

Μετά από αυτή σας την εμπειρία, θα επενδύατε ξανά στην Ελλάδα;

Θα επενδύαμε. Μάλιστα κοιτάζουμε ήδη και άλλες ευκαιρίες στη χώρα, αλλά όχι αυτές που θα πρέπει να κατασκευάσουμε κάτι από την αρχή. Κοιτάζουμε υφιστάμενες μονάδες που απλά χρήζουν κάποιας ανακαίνισης. Δεν ήμαστε διατεθειμένοι να περάσουμε ξανά το ίδιο βάσανο και μαρτύριο.

Από τη στιγμή που η χώρα επιζητά τις επενδύσεις, οφείλει να προσέξει πρώτα τους επενδυτές που είναι ήδη στη χώρα, πάντα στα πλαίσια της νομιμότητας. Γιατί να έρθει κάποιος ξένος να επενδύσει, όταν βλέπει την αντιμετώπιση που έχουν όσοι είναι εδώ. Η προσέλκυση επενδύσεων βασίζεται στην ευκολία εξασφάλισης των απαραίτητων αδειών και στο σταθερό φορολογικό σύστημα.

Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι πολύ πίσω ακόμη και από τις βαλκανικές χώρες όσον αφορά στην επίσπευση της γραφειοκρατίας. Και είναι κρίμα γιατί η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες να πετύχει ακόμη περισσότερα πράγματα στον τουρισμό. Είναι από τις πιο ευλογημένες χώρες στον κόσμο, καθώς διαθέτει τα πάντα. Έχει απίστευτη μορφολογία, έχει το κλίμα, τον πολιτισμό, την ιστορία, το φαγητό. Είναι στο χέρι όσων ασχολούνται με τον τουρισμό, να καταφέρουν να τον μεγαλώσουν. Αρκεί κάποια πράγματα να λειτουργήσουν πιο γρήγορα και ξεκάθαρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η «Οδύσσεια» της Κασσιόπης: Πέντε χρόνια… φαγούρας για μία επένδυση 130 εκατ. ευρώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευάγγελος Αχιλλόπουλος (Acromove): Ο Έλληνας που εξάγει τεχνολογία στην ΙΒΜ και ανταγωνίζεται την Amazon