ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η ελληνική πλευρά θα καταθέσει στην Κομισιόν συγκεκριμένη τεχνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Κλειδί σε μια επιτυχή πρόταση για τον ορισμό ενός γενικού πλαφόν είναι ο σωστός ορισμός της τιμής, ώστε να μην είναι τόσο ψηλά που να ακυρώνει την έννοια του πλαφόν, ούτε τόσο χαμηλά ώστε να μη δέχονται συναλλαγές σε αυτή την τιμή οι πωλητές LNG.
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται συζητήσεις σε άτυπη βάση με τους μεγάλους traders φυσικού αερίου, ώστε να κλειστούν συμφωνίες στα επίπεδα του προτεινόμενου πλαφόν και να συμφωνήσουν από πριν στο χρυσό νούμερο, ώστε όταν εφαρμοστεί να μη γυρίσουν την πλάτη στην Ευρώπη. Οι μεγάλοι προμηθευτές της Ευρώπης είναι οι ΗΠΑ, η Αλγερία, η Λιβύη, η Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Αζερμπαϊτζάν και γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να κλειστούν συμφωνίες ώστε να μην απειληθεί η ασφάλεια εφοδιασμού.
Αυτός άλλωστε είναι και ο μεγαλύτερος φόβος της γερμανικής πλευράς και της Κομισιόν που βασίζεται στα φορτία LNG για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών. Οι διαφωνούντες τονίζουν επίσης ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση μέσω παρεμβάσεων στη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς.
Στα επιχειρήματα αυτά έχει απαντήσει ήδη ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος στο άρθρο του στο Bloomberg, σημειώνει ότι: «Η επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές ενέχει φυσικά κινδύνους. Αλλά καθώς μπαίνουμε στο χειμώνα, οι κίνδυνοι της αδράνειας επιτείνονται. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια και να παρακολουθούμε τη Ρωσία να χρησιμοποιεί τους θεσμούς της αγοράς εναντίον μας. Είναι πράξη κοινής λογικής, και κυριαρχίας, να παρέμβουμε και να σχεδιάσουμε κανόνες που θα ανταποκρίνονται στην πρωτοφανή πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Η επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου είναι ένα αναπόφευκτο βήμα σε αυτή τη διαδικασία».
Η ελληνική πρόταση που πλέον στηρίζεται από συνολικά 15 χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σθεναρή αντίσταση των χωρών του Βορρά με επικεφαλής τη Γερμανία και την Ολλανδία η οποία στηρίζεται από την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Δανία. Η υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Νάντια Καλβίνο δήλωσε χθες σε συνέντευξή της στο Bloomberg, πως ελπίζει ότι ο πρωθυπουργός της χώρας της Πέδρο Σάντσεθ θα καταφέρει να πείσει τον Γερμανό ομόλογό του να εγκαταλείψει την αντίθεση στο προτεινόμενο ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, αναφερόμενη στην επικείμενη συνάντηση μεταξύ Σάντσεθ και Σολτς.
Οι διαβουλεύσεις ρίχνουν την τιμή
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ του συνόλου των εμπλεκομένων και καθώς εντείνονται οι συζητήσεις η τιμή του TTF κατέγραψε σημαντική μείωση κατά 10,45% και διαμορφώθηκε στα 169,06 ευρώ/MWh.
Συζητήσεις για τις τιμές και τον υπολογισμό τους γίνονται και μεταξύ των κυβερνήσεων και των εταιριών που δραστηριοποιούνται στην εισαγωγή φυσικού αερίου προκειμένου κατ΄αρχήν να διασφαλιστεί κατά το δυνατόν επάρκεια αλλά και προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές.
Ειδικότερα, συζητείται να χρησιμοποιείται ως δείκτης αναφοράς όχι το TTF που παρουσιάζει μεγάλη μεταβλητότητα αλλά και άλλοι δείκτες όπως αυτός της Βρετανίας NBP ο οποίος όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς καταγράφει τιμές χαμηλότερες ακόμη και κατά 60-70 ευρώ σε σχέση με τον δείκτη TTF.
Κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι μπορεί το πλαφόν να τεθεί σε επίπεδο της τιμής κάτω από τα 100 ευρώ/MWh πιθανώς ακόμη και στα 80 ευρώ/MWh, αν βέβαια συμφωνήσουν οι μεγάλοι traders φυσικού αερίου.
Ευάγγελος Μυτιληναίος: Θετική προσέγγιση το γενικό πλαφόν αλλά δεν είναι απλό
“Χρειάζεται ένα χρυσό νούμερο να καλύπτει και τα δύο”, είπε χθες μιλώντας για το θέμα ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, σχολιάζοντας ότι η πρόταση πλαφόν σε αέριο οποιασδήποτε προέλευσης που έκανε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι μια θετική προσέγγιση. “Η λέξη πλαφόν σκέτη δε σημαίνει τίποτα, εξήγησε, το δύσκολο είναι η τιμή. Να είναι ελκυστική για τα πλοία αλλά χαμηλότερη από τώρα Αν η τιμή είναι 500 ευρώ δε συμβαίνει τίποτα αν όμως τη βάλουν στα 100 ευρώ και λείψουν τα 50 καράβια δημιουργείται πρόβλημα στον εφοδιασμό και επομένως δεν είναι τόσο απλό”.
Διαβάστε επίσης
Κώστας Σκρέκας: Μέσα στην εβδομάδα η ελληνική πρόταση στην Κομισιόν για πλαφόν στο φυσικό αέριο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Aegean: Φορολογικό πιστοποιητικό με συμπέρασμα «χωρίς επιφύλαξη» για τη χρήση 2023
- ΗΠΑ: Το Υπουργείο Δικαιοσύνης πιέζει την Google να πουλήσει το Chrome
- H METRO Running Team διένυσε 4.550 «Χιλιόμετρα Προσφοράς» το 2024
- Συμφωνία ΔΝΤ – Ουκρανίας: Ακόμα 1,1 δισ. δολ. από το πρόγραμμα βοήθειας – 9,8 δισ. συνολικά