Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Ανατροπή στην πώληση της Paramount: Η Skydance του Ellison νέος ιδιοκτήτης – Απέσυρε την προσφορά των 6 δισ. δολ. ο Edgar Bronfman

David Ellison, Skydance

Η Skydance Media του παραγωγού David Ellison πρόκειται να γίνει ο νέος ιδιοκτήτης της Paramount Global, αφού ο βετεράνος των media Edgar Bronfman Jr. (κληρονόμος του καναδικού πολυεθνικού ομίλου Seagram) απέσυρε την προσφορά των 6 δισ. δολαρίων, τερματίζοντας  το θρίλερ του διαγωνισμού εξαγοράς του κολοσσού ψυχαγωγίας.

Το ιστορικό στούντιο του Χόλιγουντ δήλωσε ότι αναμένει να ολοκληρώσει τη συμφωνία με τη Skydance το πρώτο εξάμηνο του 2025, ενώ επιβεβαίωσε την απόσυρση του Bronfman αργά τη Δευτέρα. Παράλληλα, έβαλε τέλος στην περίοδο αναζήτησης άλλων πλειοδοτών.

Ο Ellison, γιος του συνιδρυτή της Oracle Corp, Larry Ellison, στοχεύει να δώσει νέα πνοή στην ταλαιπωρημένη Paramount, μητρική εταιρεία των CBS και MTV.

Φορτωμένη με χρέη άνω των 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η εμβληματική εταιρεία του Χόλιγουντ αγωνίζεται να ανταγωνιστεί στο streaming και έχει πληγεί καθώς το κοινό της καλωδιακής τηλεόρασης ακύρωσε τις συνδρομές του και εγκατέλειψε παραδοσιακά κανάλια όπως το CBS και το Nickelodeon. Μειώνει το εργατικό δυναμικό της στις ΗΠΑ κατά 15% και έκλεισε τα Paramount Television Studios αυτόν τον μήνα.

«Η συναλλαγή στην οποία συμφωνήσαμε με τη Skydance προσφέρει άμεση αξία και τη δυνατότητα για συνεχή δημιουργία αξίας στο ταχέως εξελισσόμενο τοπίο της βιομηχανίας», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Charles E. Phillips, Jr., πρόεδρος ειδικής επιτροπής του διοικητικού συμβουλίου της Paramount.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο όμιλος του Bronfman δήλωσε ότι αποσύρθηκε από τον πόλεμο προσφορών, αφού υπέβαλε πρόταση ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εταιρεία ψυχαγωγίας την περασμένη εβδομάδα. Ο όμιλος ενημέρωσε την Paramount ότι αποχωρεί από τη διαδικασία, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η Paramount Global είναι μια εξαιρετική εταιρεία, με μια απαράμιλλη συλλογή από κορυφαία brands, περιουσιακά στοιχεία και ανθρώπους», δήλωσε ο Bronfman.

Η ομάδα, η οποία περιλάμβανε πολλούς πλούσιους ιδιώτες, αποσύρθηκε εν μέρει λόγω της στενής προθεσμίας για την υποβολή οικονομικών εγγράφων, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα, αναφέρει το Bloomberg. Εκπρόσωπος της Skydance αρνήθηκε να σχολιάσει.

Κατά τη σύνταξη της πρότασής του, ο Bronfman υπέβαλε αρχικά μια προσφορά 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις 19 Αυγούστου, η οποία περιλάμβανε μια προσφορά για την εξαγορά της National Amusements Inc, της εταιρείας χαρτοφυλακίου της οικογένειας Redstone που ελέγχει την Paramount, για περίπου 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Αύξησε τη συνολική προσφορά του σε 6 δισεκατομμύρια δολάρια δύο ημέρες αργότερα.

Η Paramount είχε ήδη συμφωνήσει την συγχώνευση της με τη Skydance, την εταιρεία ψυχαγωγίας που ίδρυσε ο Ellison. Μετά την συμφωνία αυτή ξεκίνησε μια περίοδος 45 ημερών κατά την οποία άλλοι υποψήφιοι θα μπορούσαν να υποβάλουν καλύτερη προσφορά.

Η προσφορά του Bronfman ήρθε ακριβώς στο τέλος αυτής της περιόδου και ανάγκασε την ειδική επιτροπή που είναι υπεύθυνη για την εξέταση των προσφορών να παρατείνει την διαδικασία μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου.

Οι προτάσεις ήταν παρόμοιες από ορισμένες απόψεις. Και οι δύο θα πλήρωναν περίπου 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια για την εξαγορά της National Amusements, και οι δύο συμφώνησαν να επενδύσουν χρήματα απευθείας στην Paramount, ώστε η εταιρεία να μειώσει το χρέος της.

Ωστόσο, είχαν και μεγάλες διαφορές. Ο Bronfman προσφέρθηκε να αγοράσει μετοχές της Paramount από τους σημερινούς επενδυτές σε ελαφρώς υψηλότερη τιμή, αλλά σε πολύ χαμηλότερο συνολικό ποσό από αυτό που πρότεινε ο Ellison. Ο Ellison συμφώνησε να αγοράσει μετοχές αξίας 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τους επενδυτές της Paramount.

Σχεδιάζει επίσης να συγχωνεύσει τη Skydance με την Paramount με αποτίμηση 4,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Bronfman υποστήριξε ότι η αποτίμηση της Skydance ήταν πολύ υψηλή και αποδυναμώνει τους μετόχους. Ο Bronfman προσφέρθηκε να καταργήσει τις δύο κατηγορίες μετοχών της Paramount, δίνοντας σε όλους τους επενδυτές λόγο στις αποφάσεις της εταιρείας.

Διαβάστε επίσης:

Paramount: Ανεβάζει στα $6 δισ. την προσφορά εξαγοράς ο βετεράνος των media, Έντγκαρ Μπρόνφμαν

Paramount: Ξεκίνησαν οι απολύσεις στις ΗΠΑ – Εκτός εταιρείας 2.000 εργαζόμενοι

Apple: Στις 10 Σεπτεμβρίου το ντεμπούτο των νέων iPhones, AirPods και ρολογιών της εταιρείας