Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Ανατροπές στις κατασκευαστικές: Τι ζητούν Σίψας, Κούτρας, Ρωμοσιός

Αθανάσιος Σίψας ΕΚΤΕΡ, Δημήτρης Κούτρας Δομική Κρήτης, Γιώργος Ρωμοσιός, Πρόεδρος ΕΡΕΤΒΟ

Τη δική τους μάχη δίνουν οι μικροί και οι μεσαίοι κατασκευαστές ώστε να επιταχυνθεί η επανάκριση των πτυχίων τους με στόχο να πλασαριστούν σε μεγαλύτερες κατηγορίες για να διεκδικήσουν περισσότερα δημόσια έργα και να «ξεφορτωθούν» τα βαρίδια του παρελθόντος.

Ο λόγος γίνεται για την ενεργοποίηση του προεδρικού διατάγματος 71/2019, το οποίο ναι μεν «τρέχει» αλλά δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή. Σημειώνεται πως όταν αυτό γίνει δεν αποκλείεται να δούμε στην κορυφή των κατασκευαστικών εταιρειών και νέους «παίκτες» με δεκαετίες εμπειρίας στα δημόσια έργα, όπως η ΕΚΤΕΡ του Θανάση Σίψα, η Δομική Κρήτης των Κούτρα και Συνατσάκη, καθώς και την ΕΡΕΤΒΟ των αδερφών Ρωμοσιού.

Με την κίνηση αυτή οι παραπάνω εταιρείες που παραμένουν δέσμιες του πλαφόν που υπάρχει στο ανεκτέλεστό τους για τη συμμετοχή στα μεγάλα δημόσια έργα, θα μπορούν να διεκδικήσουν ακόμα περισσότερα έργα καθώς έχουν ξεπεράσει τα μέχρι στιγμής όρια των ιδίων κεφαλαίων (σ.σ. 44 εκατ. €) και του κύκλου εργασιών της τελευταίας τριετίας (88 εκατ. €).

Πρόκειται για μία αλλαγή, η οποία θα φέρει τεκτονικές αλλαγές στον εγχώριο κατασκευαστικό κλάδο και θα αλλάξει σημαντικά το «παιχνίδι», καθώς εκτός από τις τέσσερις κορυφαίες εταιρείς (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intrakat, ΑΒΑΞ, ΜΕΤΚΑ) θα έχουμε νέες εισόδους.

Επίσης, θα σταματήσει η ομηρία των μικρότερων εταιριών, οι οποίες παραμένουν δέσμιες της δάνειας εμπειρίας που δεν αναγνωρίζεται. Αυτό θα σημαίνει ότι εταιρείες όπως η ΕΚΤΕΡ και η ΕΡΕΤΒΟ θα μπορούν από μόνες τους να αποδείξουν ότι έχουν την εμπειρία για να εκτελέσουν μεγάλα δημόσια έργα.

Επομένως, δε θα είναι απαραίτητο να συνεργάζονται με μεγάλους ομίλους και… να μαχαιρώνονται πισώπλατα, όπως έγινε πρόσφατα με την ΕΚΤΕΡ και την ΑΒΑΞ για τα νοσοκομεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Η θέση των εργοληπτικών σωματείων

Μιλώντας σε συνέδριο σχετικό με τις υποδομές οι εκπρόσωποι των εργοληπτικών σωματείων παρέθεσαν τις απόψεις τους σχετικά με το ζήτημα της επαναξιολόγησης των πτυχίων.

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), Ζαχαρίας Αθουσάκης, ανέφερε: « Η μη ενεργοποίηση του Π.Δ. ενδέχεται και να οφείλεται στο γεγονός ότι η παρούσα κατάσταση διατηρεί κεκτημένα δικαιώματα ολίγων».

Και πρόσθεσε, ότι αρκετοί από τους μικρότερους εργολήπτες που τονίζουν ότι μέσα σε αυτή την κοσμογονία έργων και διαγωνισμών η χώρα μένει «προσδεμένη» σε 4-5 μεγάλους ομίλους, ενώ απέδωσε στην καθυστέρηση της επανάκρισης των πτυχίων το γεγονός ότι «ο κατασκευαστικός κόσμος δεν μπόρεσε να ενταχθεί μέχρι σήμερα στα επενδυτικά προγράμματα, παρόλο που ως εταιρείες έχουμε τη δυνατότητα να συγχωνευθούμε και να αποτελέσουμε έναν κρίκο της αλυσίδας, ισοδύναμο με αυτό των μεγάλων εργοληπτικών ομίλων 7ης Τάξης».

Από τη θέση του ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ), Κωνσταντίνος Γκολιόπουλος, δήλωσε ότι είναι απαραίτητη η αξιολόγηση των τεχνικών εταιρειών. Τόνισε, δε, πως μία εταιρεία Στ΄ Τάξης μπορεί να διεκδικήσει έργα ύψους ως 44 εκατ. ευρώ και να έχει ανεκτέλεστο υπόλοιπο όχι μεγαλύτερο των 132 εκατ. Ευρώ και πως να διεκδικήσει μεγαλύτερες συμβάσεις, θα πρέπει να συμμετέχει σε κάποια κοινοπραξία με μεγαλύτερη εταιρεία.

Πρόκειται για ένα σημαντικό εμπόδιο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΔΜΕΔΕ, ο οποίο πρόσθεσε ότι έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η ΕΚΤΕΡ, η οποία έχει εκφράσει εδώ και καιρό την πρόθεση να αποκτήσει πτυχίο της ανώτατης τάξης.

Υπέρ της επαναξιολόγησης των πτυχίων των εργοληπτικών εταιρειών είναι και η Πρόεδρος της Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ), Μαρία Τσιομπάνου, η οποία σε πρόσφατη συνέντευξή της σε εφημερίδα δήλωσε ότι μέχρι στιγμής υπάρχει στρέβλωση του ανταγωνιστικού πλαισίου, ενώ υπάρχει μεγάλος βαθμός εξάρτησης από 3-4 ομίλους που έχουν συγκεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος των δημόσιων έργων αξίας περίπου 15 δισ.€.

Διαβάστε επίσης:

Ελένη Βρεττού (Attica Bank): Εγκρίθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου – Ανοικτό ενδεχόμενο για μέρισμα
ΔΕΗ: Μεγάλο deal με Κοπελούζο και Σαμαρά για εξαγορά αιολικών πάρκων
Σίψας (ΕΚΤΕΡ) κατά Μιτζάλη (ΑΒΑΞ): «Μου έριξες πισώπλατη μαχαιριά, αθέτησες τη συμφωνία μας»