ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αίσθηση προκάλεσε τη Δευτέρα η δημόσια τοποθέτηση του Δημήτρη Καλλιτσάντση που στέφεται ανοιχτά εναντίον του αδερφού του Αναστάσιου, ελάχιστες ώρες πριν την έκτακτη γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ στην οποία έχει τεθεί από την ολλανδική Reggeborgh Invest θέμα αλλαγής διοίκησης στον κατασκευαστικό όμιλο.
Οι καυγάδες μεταξύ συνεταίρων είναι συχνό φαινόμενο ακόμα και αν είναι συγγενείς (ίσως και πολύ περισσότερο) ενώ συνήθως όσο πιο μεγάλο είναι το οικονομικό αντικείμενο τόσο αυξάνεται η ένταση της σύγκρουσης. Με βάση τις εκτιμήσεις της αγοράς το εγχείρημα «Change 4 Ellaktor» κόστισε στους κ.κ. Καλλιτσάντση αρκετά εκατ. ευρώ, καθώς πουλάνε το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών τους για να καλύψουν το δάνειο που έλαβαν από το fund Farallon για να αποκτήσουν, πριν περίπου 2,5 χρόνια, τον έλεγχο του κατασκευαστικού ομίλου.
Πληροφορίες για διαφορετική ματιά των αδερφών Καλλιτσάντση, στα θέματα της Ελλάκτωρ, υπήρχαν και πριν εκδηλωθεί η συμμαχία τους για το «Change 4 Ellaktor» τον Ιούλιο του 2018, όταν με μια πρωτοφανή, για τα δεδομένα του επιχειρείν στην Ελλάδα, διαδικασία γενικής συνέλευσης, πήραν τον έλεγχο του κατασκευαστικού ομίλου από τους Λεωνίδα Μπόμπολα και Δημήτρη Κούτρα. Τα δύο αδέρφια πριν τη συνέλευση του Ιουλίου 2018 είχαν το 11,8% της Ελλάκτωρ, ποσοστό που ανέβασαν στο 27,8% με δάνειο περίπου 50 εκατ. ευρώ από το προαναφερόμενο fund με ενέχυρο τις μετοχές και το οποίο λήγει φέτος τον Ιούλιο.
Μια ανάλογη διαδικασία (proxy fight από απόσταση λόγω πανδημίας) είναι προγραμματισμένη για αύριο μόνον που τους πρωταγωνιστικούς ρόλους έχουν η Reggeborgh Invest και οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϋμενάκης οι οποίοι εισήλθαν στο μετοχικό κεφάλαιο πρόσφατα και αφού εκδηλώθηκε η πρόθεση της ολλανδικής εταιρείας να πάρει τον έλεγχο της Ελλάκτωρ.
Με τους δύο εφοπλιστές φαίνεται να συντάσσεται ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης. Διατηρεί τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Ελλάκτωρ και επιχειρηματολογεί έντονα κατά της Reggeborgh. Βεβαίως ούτε ο ίδιος ούτε και οι δύο εφοπλιστές έχουν αναφερθεί συγκεκριμένα σε συμφωνία μεταξύ τους για την επόμενη μέρα του κατασκευαστικού ομίλου, εκτός από αυτή που αφορά στις μετοχές (το σύνολο των μετοχών της Pemanoaro κοινή εταιρεία των αδερφών Καλλιτσάντση θα μεταφερθούν σταδιακά στους δύο εφοπλιστές).
Ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης παραιτήθηκε από μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελλάκτωρ στις 30 Δεκεμβρίου 2020, χωρίς να προβεί σε δημόσια δήλωση. Από την αρχή που ξέσπασε η κρίση στην Ελλάκτωρ αρχές Φθινοπώρου πληροφορίες ανάφεραν πως μεταξύ των δύο αδερφών υπήρχε σοβαρή διάσταση απόψεων και αυτό μεταφραζόταν σε καυγάδες κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου φέρνοντας σε αμηχανία τα υπόλοιπα μέλη του, αλλά και τα στελέχη του ομίλου.
Στη χθεσινή δημόσια τοποθέτησή του ο Δ. Καλλιτσάντσης καταγγέλλει την απομάκρυνσή του από τη θέση του προέδρου της Άκτωρ Παραχωρήσεις, με εντολή του διευθύνοντος συμβούλου της Ελλάκτωρ, δηλαδή του αδερφού του Αναστάσιου και σημειώνει:
«Αυτά συμβαίνουν ενόψει της Γενικής Συνέλευσης της 27ης Ιανουαρίου 2021 όπου έχει τεθεί θέμα αλλαγής διοίκησης του Ομίλου, σε μία περίοδο που η υφιστάμενη διοίκηση της Ελλάκτωρ προσπαθεί να πείσει ότι υπηρετεί την αλήθεια, τη διαφάνεια και την ευλαβική τήρηση των αρχών Εταιρικής Διακυβέρνησης, βασικό στόχο της πρωτοβουλίας Change4Ellaktor που στη Γενική Συνέλευση της 25ης Ιουλίου 2018, κέρδισε την εμπιστοσύνη και την ψήφο της πλειοψηφίας των μετόχων.»
Ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης μιλά για «σταδιακή και ουσιαστική απόκλιση από τους στόχους και τους σκοπούς της πρωτοβουλίας Chnge4Ellaktor» και αυτό υπήρξε μία από τις αιτίες των διαφωνιών του με τη σημερινή διοίκηση του Αναστασίου Καλλιτσάντση, με κορύφωση την παραίτησή του από το διοικητικό συμβούλιο της Ελλάκτωρ καταλήγοντας ως εξής: «Εύχομαι και πιστεύω ότι η γενική συνέλευση θα δώσει μία ισχυρή νέα διοίκηση στον Όμιλο που θα αποκαταστήσει την ηρεμία και την συγκέντρωση στο πραγματικό έργο, που θα αποδώσει αξία στους μετόχους, καθοδήγηση και ασφάλεια στους εργαζόμενους, και εμπιστοσύνη στους συνεργάτες και στους πελάτες της μεγάλης αυτής εταιρείας».
Πηγές κοντά στον Αναστάσιου Καλλιτσάντση σχολίαζαν ότι «η παραίτηση του Δημήτρη Καλλιτσάντση από τη θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου και από το διοικητικό συμβούλιο της Ελλάκτωρ, καθώς και η διαφορά απόψεων σε κρίσιμα θέματα της Άκτωρ Παραχωρήσεις, οδήγησε στη συγκεκριμένη δυσάρεστη – αλλά αναγκαία – εξέλιξη για την ομαλή επιχειρησιακή λειτουργία της Άκτωρ Παραχωρήσεις και του Ομίλου.»
Η όποια συνέχεια αναμένεται να δοθεί αύριο στο πεδίο της γενικής συνελεύσεως των μετόχων.
Διαβάστε επίσης:
Ελλάκτωρ: Ανοιχτή δημόσια καταγγελία του Δημήτρη Καλλιτσάντση κατά του Αναστασίου Καλλιτσάντση
Αδελφοί Καλλιτσάντση: Με ζημιές 41 εκατ. ευρώ πληρώνουν το χαμένο «στοίχημα» της Ελλάκτωρ