Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Ανασφάλιστα οχήματα: Τσουνάμι ελέγχων και τσουχτερά πρόστιμα

Mε βάση το νέο πλαίσιο κυρώσεων της κυβέρνησης (Ν. 5113/2024 | ΦΕΚ 96/Α/21-6-2024), τα ανασφάλιστα οχήματα θα εντοπίζονται με τις πινακίδες τους ηλεκτρονικά, μέσω μιας ενιαίας πλατφόρμας που αντλεί τα στοιχεία της από διαφορετικές βάσεις δεδομένων του Δημοσίου.

Το ίδιο σύστημα θα χρησιμοποιείται και για να εντοπιστούν τα οχήματα που δεν έχουν καταβάλει τέλη κυκλοφορίας και δεν έχουν περάσει έλεγχο ΚΤΕΟ.

Πότε θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι των ανασφάλιστων οχημάτων;

Το σύστημα ηλεκτρονικού εντοπισμού ανασφάλιστων οχημάτων θα είναι διαθέσιμο στην ΑΑΔΕ το Σεπτέμβριο 2024.

Θα τοποθετηθούν κάμερες και ειδικοί σαρωτές πινακίδων σε κόμβους και διόδια ώστε να εντοπίζονται ανασφάλιστα οχήματα που είχαν τεθεί σε ακινησία.

Οι έλεγχοι θα διενεργούνται κάθε έξι μήνες με τα πρόστιμα να ποικίλλουν ανάλογα την παράβαση.

Πού θα δεις αν έχεις πάρει πρόστιμο για ανασφάλιστο όχημα;

Εάν έχεις πάρει πρόστιμο επειδή δεν έχεις ασφαλίσει το όχημα σου, θα λάβεις σχετική ειδοποίηση. Μπορείς να τσεκάρεις και μόνος σου ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

City traffic highway, Athens, Greece

Τι κάνεις αν πάρεις πρόστιμο;

Εάν πάρεις πρόστιμο για ανασφάλιστο, έχεις 5 μέρες να κάνεις ένσταση η οποία θα εξεταστεί μέσα σε 30 εργάσιμες ημέρες από την Αρχή που σου επέβαλλε το πρόστιμο.

Εάν δεν κάνεις ένσταση ή απορριφθεί η ένστασή σου, αλλά μέσα σε 10 εργάσιμες ασφαλίσεις το όχημα σου, το πρόστιμο διαγράφεται.

Πόσο είναι το πρόστιμο;

Το πρόστιμο για ανασφάλιστο όχημα διαμορφώνεται ανάλογα με τον τύπο του οχήματος και έχει ως εξής:

Το πρόστιμο για μη πληρωμή τελών κυκλοφορίας (τουλάχιστον ενός έτους), ισοδυναμεί με το ποσό των τελών κυκλοφορίας (συν τα ετήσια τέλη) στην περίπτωση ανασφάλιστων οχημάτων.

Το πρόστιμο σε περίπτωση που το αυτοκίνητό σου δεν έχει περάσει ΚΤΕΟ, ανέρχεται στα 400 ευρώ.

Τι γίνεται αν δεν πληρώσεις το πρόστιμο;

Εφόσον ο μηχανισμός έχει εντοπίσει ότι έχεις ανασφάλιστο όχημα, θα σε ξαναελέγξει σε διάστημα μεταξύ 3 και 12 μηνών από την ημέρα που σου επιβλήθηκε το πρόστιμο.

Αν δεν το έχεις πληρώσει και δεν ασφάλισες το όχημά σου, τότε σου αφαιρούν:

  1. Την άδεια κυκλοφορίας
  2. Τις πινακίδες του οχήματός σου

Για να τα πάρεις πίσω θα πρέπει να προσκομίσεις τη νέα ασφάλεια οχήματος ή τη βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας, αλλά και την απόδειξη ότι πλήρωσες το πρόστιμο.

Πώς θα ελέγχει το κράτος ποια αυτοκίνητα είναι ανασφάλιστα;

Με βάση το νέο νομοσχέδιο (Ν. 5113/2024 – ΦΕΚ 96/Α/21-6-2024) που ψηφίστηκε στη Βουλή, ο έλεγχος για τα ανασφάλιστα οχήματα θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω ενός νέου συστήματος εξακρίβωσης στοιχείων οχημάτων της ΓΓΠΣ το οποίο χρησιμοποιεί διαφορετικές βάσεις δεδομένων του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιεί δεδομένα από:

Έχω θέσει σε ακινησία το αυτοκίνητό μου και είναι ανασφάλιστο, τι κάνω;

Εάν έχεις καταθέσει τις πινακίδες του αυτοκινήτου σου μέσω της σχετικής διαδικασίας, δεν χρειάζεται να το ασφαλίσεις.

Εάν όμως διαπιστωθεί ότι το όχημα σου ταξιδεύει ή βρεθεί σταθμευμένο σε σημείο διαφορετικό από αυτό που είχες δηλώσει όταν το έθεσες σε ακινησία, αίρεται η ακινησία και η ΑΑΔΕ μπορεί να σου βάλει πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Εάν ξανακάνεις την ίδια παράβαση μέσα σε 5 χρόνια, το πρόστιμο αυξάνεται στα 30.000 ευρώ και σου αφαιρείται και το δίπλωμα για 3 χρόνια.

Στο COSMOTE Insurance θα βρεις την ασφάλεια αυτοκινήτου που σου ταιριάζει, από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές της χώρας, στις καλύτερες τιμές της αγοράς, ώστε να γλιτώσεις από τυχόν πρόστιμα και να κυκλοφορείς πάντα στο δρόμο με ασφάλεια.