• Business

    Ανάπτυξη διπλάσια από την αγορά και ράλι κερδοφορίας για τη ΜΕΒΓΑΛ

    • Άννα Διανά
    Μαίρη Χατζάκου, Πρόεδρος και CEO της ΜΕΒΓΑΛ

    Μαίρη Χατζάκου, Πρόεδρος και CEO της ΜΕΒΓΑΛ


    Ισχυρές επιδόσεις με διπλάσια ανάπτυξη από την αγορά και εκρηκτική άνοδο της κερδοφορίας πέτυχε πέρυσι η ΜΕΒΓΑΛ.

    Η βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία συμφερόντων της οικογένειας Χατζάκου, στην οποία έχει επενδύσει και ο επιχειρηματίας, Σπύρος Θεοδωρόπουλος το 2023 αύξησε τις πωλήσεις της κατά 18,4% ένα ποσοστό υπερδιπλάσιο της αγοράς γαλακτοκομικών που αναπτύχθηκε με ρυθμό 9,1%.

    Σε μια χρονιά με ρευστό οικονομικό περιβάλλον κυρίως λόγω των συνεχιζόμενων πληθωριστικών πιέσεων, του υψηλού κόστους της ενέργειας, των υψηλών επιτοκίων και του κόστους αγοράς των πρώτων υλών που ασκήσαν ισχυρές πιέσεις τόσο στην κατανάλωση των νοικοκυριών όσο και στα χρηματοοικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεων, η εταιρεία με επικεφαλής τη Μαίρη Χατζάκου, πέτυχε παράλληλα αύξηση των εξαγωγών κατά 23% σε αξία και κατά 4% σε όγκο.

    Αύξηση του ποσοστό μικτού κέρδους

    Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας που δημοσιεύτηκαν πριν λίγες ώρες ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στο ποσό των 182,194 εκατ. ευρώ  έναντι 153,859 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος (+18,42%).

    Το ποσοστό μικτού κέρδους διαμορφώθηκε στο 23,42% έναντι 17,38% της προηγούμενης χρήσης, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6,04%, έναντι της αντίστοιχης μείωσης 4,30% της προηγούμενης χρήσης, κυρίως λόγω αυξημένων πωλήσεων κι εξορθολογισμού του κόστους.

    Τα έξοδα διοίκησης/ διάθεσης αυξήθηκαν κατά 7 εκατ. ευρώ (+26,76%) και διαμορφώθηκαν στα 33,381 εκατ. ευρώ, λόγω αυξημένων προβλέψεων επισφάλειας συνδεδεμένου μέρους.

    Αντίστοιχα τα EBITDA σχεδόν διπλασιάστηκαν καθώς ανήλθαν σε 15,549 εκατ. ευρώ από 7,644 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση (+103,4%).

    Κατά πολύ υψηλότερες ήταν οι επιδόσεις για τα προ φόρων αποτελέσματα και την τελική γραμμή του ισολογισμού. Ειδικότερα τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 6,395 εκατ. ευρώ από 317 χιλ. ευρώ με αύξηση 1917,35%.

    Εκτόξευση καθαρών κερδών

    Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 4,418 εκατ. ευρώ από 118 χιλ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο κατά 3.644%. Σε επίπεδο ομίλου, όπου ενοποιούνται οι ΕΒΡΟΓΑΛ ΑΒΕΕ (100%), Διατροφή Μονοπρόσωπη (100%) και η Mevgal Uk Ltd (100%) και η Μακεδονική Φάρμα (20%) που ενοποιείται με τη μέθοδο της καθαρής θέση, η τελική γραμμή του ισολογισμού έδειξε αύξηση κερδών κατά 9.000%.

    Σε ό,τι αφορά την εξαγωγική δραστηριότητα, στην οποία δίνει μεγάλη βαρύτητα η διοίκησή της, πέρυσι οι πωλήσεις σε περισσότερες από 35 χώρες που έχει παρουσία, έφτασαν στο 39% του συνολικού τζίρου της γαλακτοβιομηχανίας.

    Ανοδικά σε πωλήσεις και μικτό περιθώριο κέρδους και το 2024

    Για την τρέχουσα χρήση η στρατηγική του ομίλου επικεντρώνεται στη διαφύλαξη της κερδοφόρας πορείας του, μέσα από την μείωση τόσο του κόστους παραγωγής όσο και των λοιπών δαπανών της εταιρείας, επενδύοντας παράλληλα στην ποιότητα των προϊόντων της.

    Ο Όμιλος, στα πλαίσια υλοποίησης του στρατηγικού του πλάνου, θα συνεχίσει τις  τις ενέργειες περαιτέρω ενδυνάμωσης της παρουσίας του στις διεθνείς αγορές, καθώς και διείσδυσης σε νέες αγορές και κανάλια διανομής.

    Όπως αναφέρεται από τη διοίκηση της εταιρείας στις οικονομικές καταστάσεις ήδη έχουν δημιουργηθεί οι θετικές ενδείξεις το 2024, καθώς οι κλάδοι δραστηριότητας παρουσίασαν αύξηση των πωλήσεών τους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 με παράλληλη αύξηση τόσο του μικτού περιθωρίου κέρδους όσο και του λειτουργικού αποτελέσματος.

    Η ΜΕΒΓΑΛ, η οποία κατά την 31/12/2023 απασχολούσε 592 άτομα 587, διατηρεί έξι υποκαταστήματα (Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Κατερίνη, Χαλκιδική, Κατερίνη, Ξάνθη, Χανιά) ενώ στις αρχές του περασμένου έτους έκλεισε το υποκατάστημα Ηρακλείου. Η εταιρεία διατηρεί πλέον γραφείο χωρίς εμπορικές συναλλαγές στο Ηράκλειο Κρήτης ενώ η εμπορική δραστηριότητα της εταιρείας στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου γίνεται από αντιπρόσωπο.

    Διαβάστε επίσης:

    Τι είδε στον «Φρεσκούλη» η Μαριάννα Λάτση

    Ακρίβεια: Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν Θεοδωρικάκος, βιομήχανοι και σούπερ μάρκετ

    Γευσήνους: Ποιος είναι ο Κρητικός «βασιλιάς» του κέτερινγκ που αύξησε τα κέρδη του κατά 290%



    ΣΧΟΛΙΑ