ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Η ανάγκη ένταξης της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης στον αγροδιατροφικό τομέα, που θα βοηθήσει τα μέγιστα στην αύξηση της παραγωγής αλλά και στην εξοικονόμηση πόρων, αναλύθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες από το EIT FOOD, παρουσία και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη.
Με την Ελλάδα να έχει μείνει πίσω σε αυτόν τον τομέα, ήδη γίνονται προσπάθειες από το υπουργείο αλλά και από εταιρείες τεχνολογίας και startups να προβάλλουν το πόσο μπορεί η τεχνολογία να ωφελήσει τον Έλληνα αγρότη και παραγωγό.
Με την ενεργειακή και κλιματική κρίση να έχουν… γονατίσει τους Έλληνες παραγωγούς, η τεχνολογία μπορεί να δώσει λύσεις και εφόδια, ώστε να δουν αύξηση της παραγωγής, μείωση του κόστους, ακόμα και προβλέψεις για ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία ιδίως φέτος με τις πλημμύρες του φθινοπώρου, κατέστρεψαν τις σοδειές.
Αυγενάκης: Τα οφέλη της τεχνολογίας – Έρχεται το «112» για τους αγρότες
Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης που βρέθηκε στην εκδήλωσε, έθιξε τα σημαντικά ζητήματα που επικρατούν στον αγροδιατροφικό τομέα, ενώ ανέπτυξε τις δράσεις που έχει στα σκαριά το υπουργείο, για την ένταξη των νέων τεχνολογιών στην καθημερινότητα του Έλληνα αγρότη.
Όπως είπε «η χρήση της καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα είναι πολύ σημαντική, καθώς συμβάλει στην μείωση του κόστους παραγωγής, μέσω της αυτοματοποίησης των διαδικασιών και της βελτιστοποίησης των εισροών».
Επίσης δίνεται η δυνατότητα παραγωγής ποιοτικώς ανώτερων προϊόντων, αλλά παράλληλα βοηθάει και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των καλλιεργειών και κατ’ επέκταση τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.
Μάλιστα ο υπουργός τόνισε ότι προωθεί τις δράσεις καινοτομίας και τεχνολογίας και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα όπως τα 323 εκατ. ευρώ που προβλέπονται για επενδυτικά σχέδια βελτίωσης ανταγωνιστικότητας αγροτικών εκμεταλλεύσεων που περιλαμβάνουν και ποικίλες δράσεις τεχνολογικής αναβάθμισης όπως γεωργία ακριβείας, τηλεχειρισμός, αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ενώ αντίστοιχες δράσεις ενισχύονται και στο πλαίσιο άλλων μέτρων.
Ακόμη, με περίπου 18,5 εκατ. ευρώ ενισχύονται οι δράσεις κυκλικής οικονομίας στη γεωργία στον πρώτο πυλώνα της ΚΑΠ, ενώ επιπλέον 41 εκατ. ευρώ διατίθενται στον δεύτερο πυλώνα για επενδύσεις κυκλικής οικονομίας αλλά και ενεργειακές επενδύσεις στις εκμεταλλεύσεις.
Επίσης ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι ήδη σχεδιάζεται από το υπουργείο το 112 για τους αγρότες, με το οποίο όσοι ασχολούνται με τον αγροδιατροφικό τομέα θα ενημερώνονται νωρίτερα για ακραία καιρικά φαινόμενα, ώστε να μπορέσουν να προστατέψουν την παραγωγή τους.
Οι προκλήσεις
Στην εκδήλωση το παρόν έδωσε ο Δημήτρης Τσεσμελής, Διευθυντής Τεχνολογίας Προϊόντων και Υπηρεσιών της Neuropublic, ο οποίος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι, που προωθούν την τεχνολογία και τις σύγχρονες δράσεις στους παραγωγούς.
Όπως είπε, η νούμερο ένα πρόκληση, είναι να πειστεί ο παραγωγός ότι χρειάζεται να μπει η τεχνολογία στην καθημερινότητά του. «Πολλοί είναι εκείνοι που λένε ναι θέλω να με βοηθήσετε, αλλά όταν μπαίνουμε και του προτείνουμε λύσεις λέει αυτό εγώ γιατί να το κάνω. Αυτό είναι το δυσκολότερο κομμάτι και αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε. Να πείσουμε τους αγρότες ότι με την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών θα αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή τους, θα μειώσουν τα κόστη και θα έχουν ένα πιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Μάλιστα όπως είπε ήδη έχουν στο… προσχέδιο δράση η οποία θα μπορεί να ενημερώνει τους αγρότες 48 ώρες νωρίτερα για ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ο Βασιλης Τσέζος, CEO της Agritract αναφερόμενος στις προκλήσεις τόνισε ότι η εφοδιαστική αλυσίδα είναι πολύπλοκη και αυτό πρέπει να λυθεί για να μπορέσει να ενταχθεί η τεχνολογία μέσα.
Επίσης όπως είπε στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της αντίδρασης. Όλοι θέλουν τις νέες τεχνολογίες αλλά λίγοι είναι αυτοί που στο τέλος της ημέρας θα ακούσουν και θα κάνουν πράξη τις νέες προτάσεις.
Τρίτον πρέπει να υπάρξει ανάλυση δεδομένων. «Τα δεδομένα δεν είναι σωστά δομημένα στην Ελλάδα, δεν υπάρχει πληροφορία και χωρίς πληροφορία δεν μπορούμε να βρούμε το πρόβλημα για να δώσουμε λύσεις» τόνισε.
Πάντως ο υπουργός κ. Αυγενάκης τόνισε ότι ήδη στο υπουργείο βρίσκονται κοντά στο να λύσουν αυτό το πρόβλημα της πληροφόρησης και άντλησης δεδομένων για τον αγροδιατροφικό τομέα, για να μπορεί και το υπουργείο να δώσει λύσεις και να προχωρήσει σε δράσεις για την ανάπτυξή του.
Διαβάστε επίσης:
Πτώχευσε η εισηγμένη startup Bird που γέμισε με ηλεκτρικά πατίνια τις ΗΠΑ
Σταϊκούρας: Οι νέοι σταθμοί του Μετρό της Αθήνας θα συνδυάζουν λειτουργικότητα και αισθητική