ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Όπως τόνισε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου σε εκδήλωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, “εμείς θα επανενεργοποιήσουμε την Επιτροπή για την Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα για να ξαναμελετήσουμε τους εθνικούς στόχους για να δούμε τί μπορούμε να αναθεωρήσουμε και πώς να εμπλουτίσουμε το ΕΣΕΚ για να συμβαδίσουμε με την νέα ευρωπαϊκή πολιτική”. Επίσης σημείωσε ότι χθες ο υπουργός, κ. Κώστας Σκρέκας, προανήγγειλε τη διαμόρφωση του ελληνικού κλιματικού νόμου.
Εν τω μεταξύ σύντομα αναμένεται η έγκριση της Κομισιόν για το νέο σχήμα που έχει προτείνει το ΥΠΕΝ για τους διαγωνισμούς ΑΠΕ , με το οποίο ζητά παράταση ως το 2024 στις ανταγωνιστικές διαδικασίες, για ισxύ 2,1 GW κοινά και 1 GW για ειδικές περιπτώσεις, αλλά και διαγωνισμούς για ΑΠΕ με αποθήκευση ενέργειας και για off shore αιολικά και ενίσχυση για τα έργα άνω των 250 MW. Όπως τόνισε, “η κοινοποίηση πάει καλά και σύντομα θα έχουμε θετικά νέα ώστε να προχωρήσει ο επόμενος διαγωνισμός. Για τα έργα άνω των 250 MW η Κομισιόν δεν μπορεί να δεχτεί μεμονωμένες ενισχύσεις για ΑΠΕ με διαγωνισμούς”.
Οι τέσσερις πυλώνες που θα ενισχυθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης
Η κα Σδούκου δήλωσε αρχικά ότι η κλιματική ουδετερότητα θα καθοδηγεί τις πολιτικές της Ελλάδας για τα επόμενα 30 χρόνια και ότι η προκαταρκτική συμφωνία για τους ρύπους στην Ε.Ε. θα αποτυπώσει σε δεσμεύσεις τους στόχους της πράσινης συμφωνίας και η νέα κατάσταση θα αναγκάσει τις χώρες να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους, άρα η ελληνική κυβέρνηση θα επανενεργοποιήσει την επιτροπή για το ΕΣΕΚ ώστε να συμβαδίσει με τις εξελίξεις.
Όπως τόνισε μέσω του ταμείου ανάκαμψης η κυβέρνηση θα προάγει πολιτικές που θα κάνουν τη ζωή των πολιτών καλύτερη. Όπως είπε, “ένα μέρος των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι επιδοτήσεις και δάνεια για την πράσινη μετάβαση, είναι ο πράσινος πυλώνας με τέσσερις δράσεις μεταρρυθμίσεων που θα αλλάξουν τη ζωή μας. Ο πρώτος πυλώνας είναι ενεργειακός, και αφορά τις διασυνδέσεις των νησιών που μειώνει το ενεργειακό κόστος, ο δεύτερος είναι έργα υπογειοποίησης του δικτύου διανομής και διασύνδεσης περισσότερων ΑΠΕ. Τρίτος πυλώνας είναι η ενίσχυση των ΑΠΕ, με 200 εκατ. ευρώ, μειώνοντας το κόστος συμμετοχής των καταναλωτών στο ΕΤΜΕΑΡ. Τέταρτος η απολιγνιτοποίηση που έχει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη και επενδυτικές ευκαιρίες, ενώ θα φέρει μια αναμόρφωση των λιγνιτικών περιοχών που θα αποδοθούν σε αγροτική εκμετάλλευση..
ΡΑΕ: Προχωρά η αδειοδότηση των έργων
Από την πλευρά του, ο Δρ. Διονύσης Παπαχρήστου, εκ μέρους της ΡΑΕ, σημείωσε ότι το υφιστάμενο ΕΣΕΚ προβλέπει 64% διείσδυση ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή ως το 2030, ενώ η νέα συμφωνία της Ε.Ε. προβλέπει την εγκατάσταση 1 GW έργων ΑΠΕ κάθε χρόνο. Ο ίδιος εκτιμά ότι πρέπει να μεγιστοποιηθεί η διείσδυση με χαμηλό κόστος και σεβασμό στο περιβάλλον.
Αναφορικά με τα στοιχεία της αγοράς ΑΠΕ, ανέφερε ότι σήμερα υπάρχουν 30 GW από παλιές άδειες και 20 GW βεβαιώσεων παραγωγού, ενώ ολοκληρώθηκε πλέον η αξιολόγηση 1.544 αιτήσεων για ισχύ 34 GW.
Σημαντικό πυλώνα χαρακτήρισε την αποθήκευση ενέργειας όπου προχωρά το ρυθμιστικό πλαίσιο και παράλληλα προετοιμάζεται το πλαίσιο των θαλάσσιων αιολικών. Για να γίνει πιο γρήγορα η μετάβαση χρειάζεται ψηφιακός μετασχηματισμός και η ΡΑΕ διαθέτει το νέο πληροφοριακό σύστημα με διαλειτουργικότητα, σημείωσε ο κ. Παπαχρήστου.
Στέλιος Λουμάκης (ΣΠΕΦ): H αποζημίωση των 200 εκ. μόνο στα έργα του 2020
Ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ, Στέλιος Λουμάκης, ανέφερε σχετικά με το εν λόγω θέμα ότι η απόφαση της Ε.Ε. για τους ρύπους μεταφράζεται σε μικρή αύξηση των αναγκών ανάπτυξης των ΑΠΕ σε σχέση με το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που ήδη έχει εκφραστεί.
Όπως είπε σε διάφορα στάδια αιτήσεων είναι 100 GW ΑΠΕ στην Ελλάδα ενώ εκτιμάται ότι θα χρειαστούν επιπλέον 8-9 GW ως το 2030 με βάση το νέο ΕΣΕΚ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μετάβαση πρέπει να είναι ισορροπημένη, ώστε να υπάρχουν μεγάλοι και μικροί παίκτες στα νέα έργα και διεθνή έργα γιατί δίνουν κύρος και ελληνικά ώστε να μένουν μακροπρόθεσμα τα έσοδα από τα έργα στην Ελλάδα.
Μιλώντας σχετικά με τον ΕΛΑΠΕ και την ενίσχυση των 200 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, σχολίασε ότι η αποζημίωση θα έπρεπε να αφορά μόνο τα έργα που επλήγησαν από την πανδημία, δηλαδή αυτά που μπήκαν μέχρι το Δεκέμβριο του 2020″.
Σχετικά με τις κοινωνικές αντιδράσεις ο κ. Λουμάκης τόνισε ότι η μάχη που γίνεται σήμερα στις τοπικές κοινωνίες αφορά το ιδιοκτησιακό και πρότεινα να γίνει κριτήριο εξέτασης από τη ΡΑΕ το αν έχει αιτηθεί όρους σύνδεσης ο ιδιοκτήτης ώστε να λυθεί το πρόβλημα.
Παναγιώτης Παπασταματίου (ΕΛΕΤΑΕΝ): Αδειοδότηση σε 2-3 χρόνια
Σχετικά με την απλοποίηση των διαδικασιών ο Παναγιώτης Παπασταματίου, γενικός διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ, σημείωσε ότι “όταν λέμε απλοποίηση δεν εννοούμε ότι θα εγκρίνονται όλες οι αιτήσεις, απλά ότι η Πολιτεία πρέπει μέσα σε 2-3 χρόνια να απαντά οριστικά αν μια επένδυση μπορεί να γίνει ή όχι.. Παράλληλα, χρειαζόμαστε τεχνολογικό πλουραλισμό και συμμετοχή όλων των τεχνολογιών, όπως γεωθερμία, βιοαέριο και βιοενέργεια. Επίσης σημείωσε ότι αν ξεκαθαριστεί πόσα από τα 100 GW που έχουν αιτηθεί αδειών, τελικά θα γίνουν, δεν θα υπάρχουν αντιδράσεις χωρίς λόγο από τις τοπικές κοινωνίες.