ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σφοδρός ανταγωνισμός των συμμετεχόντων παραγωγών ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές και μείωση των τιμών που θα πάρουν, αναμένεται στο διαγωνισμό για το ποιος θα μπει στην αγορά των ΑΠΕ, εξασφαλίζοντας τιμές, που διοργανώνει η ΡΑΕ στις 24 Μαΐου.
Τα νέα δεδομένα, χαμηλότερων τιμών, σε συνδυασμό, με το υψηλό κόστος στην Αγορά Εξισορρόπησης, εκτιμάται από τη αγορά, ότι σταδιακά θα φέρει συγκέντρωση αποκλείοντας τα μικρά έργα. Ευνοημένοι, θα είναι οι μεγάλοι καθετοποιημένοι όμιλοι, που θα μπορούν να απορροφούν το κόστος της αγοράς Εξισορρόπησης και να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές στους διαγωνισμούς.
Η τιμή εκκίνησης έπεσε στα 53,86 ευρώMWh
Με δεδομένο ότι η πολιτική του υπουργείου Ενέργειας είναι να συνεχιστεί ο θεσμός των διαγωνισμών το επόμενο διάστημα 2021-2024 αλλά ταυτόχρονα να πιεστούν οι τιμές αναμένεται να υπάρξει σημαντική μείωση των τιμών από τις τιμές εκκίνησης που με το νέο Κανονισμό διαμορφώνονται μέχρι τα 53,86 ευρώ/MWh. (από 56,04 ευρώ MWh, στον προηγούμενο).
Τη σχετική Υπουργική Απόφαση υπέγραψε στις 10 Δεκεμβρίου ο υπουργός Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης και δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου σε ΦΕΚ και αφορά πέραν της τροποποίησης στην ισχύ των έργων που μπορούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό και την τροποποίηση του μηχανισμού μέσω του οποίου προκύπτει η τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού.
Συγκεκριμένα ορίστηκε ως τιμή εκκίνησης τα 53,86 ευρώMWh, όταν, με τον προηγούμενο μηχανισμό, για μεν τα αιολικά η τιμή θα ήταν 56.04 ευρώ/MWh, για δε τα φωτοβολταϊκά τα 56.41 ευρώ/MWh.
Η χαμηλότερη τιμή εκκίνησης, όπως είναι λογικό, πιέζει προς τα κάτω και την τελική τιμή που θα “κλειδώσουν” τα έργα στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, δυσκολεύοντας τη διαδικασίας για τους μικρότερους επενδυτές. Ο ανταγωνισμός θα είναι σκληρός ειδικά από καθετοποιημένους “παίκτες” της αγοράς, δεδομένης και της πολύ μεγάλης επιβάρυνσης που έχουν πλέον οι ανεξάρτητοι “πράσινοι” παραγωγοί από το κόστος εξισορρόπησης.
Με βάση την Υπουργική Απόφαση, η ΡΑΕ που προκήρυξε χθες το διαγωνισμό που θα γίνει στις 24 Μαΐου, έδωσε στους ενδιαφερόμενους επενδυτές περισσότερο χρόνο από ό,τι συνήθως, λόγω των ειδικών συνθηκών που έχει δημιουργήσει το lockdown και της πιθανής δυσκολίας στη λήψη των απαραίτητων δικαιολογητικών για συμμετοχή.
Τα 350 MW είναι το “υπόλοιπο” που έχει υπάρξει από τους διαγωνισμούς του 2020, με την ισχύ μάλιστα αυτή να έχει μείνει αναξιοποίητη στα φωτοβολταϊκά, ενώ στα αιολικά είχε απορροφηθεί όλη η προγραμματισμένη ισχύς.
ΡΑΕ: Υπάρχει σημαντική μάζα ώριμων έργων
Ωστόσο αυτό που θα κρίνει εκτός από την τιμή, την επιτυχία του διαγωνισμού, είναι ο αριθμός των ώριμων έργων που θα έχουν ετοιμαστεί μέχρι τις 22 Μαρτίου που θα κατατεθούν οι αιτήσεις για τη δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά στις 24 Μαΐου 2021 με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή πώλησης της ενέργειας στο δίκτυο.
Στην απόφασή της η ΡΑΕ επισημαίνει ότι υπάρχει μία σημαντική κρίσιμη μάζα ώριμων έργων που έχουν λάβει οριστικούς όρους σύνδεσης από τους αρμόδιους διαχειριστές, και μπορούν άμεσα να συμμετέχουν στην επόμενη ανταγωνιστική διαδικασία ενώ υπογραμμίζει ακόμη πως, προκειμένου να καταστεί εφικτή η απολιγνιτοποίηση έως το 2023, απαιτείται να συνδεθούν στο σύστημα το συντομότερο δυνατό μεγάλο πλήθος έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και με τις χαμηλότερες δυνατόν τιμές προς όφελος των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας. Η προκήρυξη θέτει επίσης συγκεκριμένες προθεσμίες για τη θέση σε λειτουργία των σταθμών που θα ενταχθούν στο διαγωνισμό.
Συγκεκριμένα η ενεργοποίηση της σύνδεσης (θέση σε δοκιμαστική ή κανονική λειτουργία) των σταθμών που θα επιλεγούν πρέπει να λάβει χώρα εντός 12 μηνών για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος μικρότερης ή ίσης του 1 MW, 15 μηνών για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος 1 – 5 MW, εντός 18 μηνών για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος μεγαλύτερης των 5 MW, εντός 24 μηνών για αιολικούς σταθμούς Ισχύος έως 10 MW, και εντός 36 μηνών για αιολικούς σταθμούς Ισχύος άνω των 10 MW.
Οι προθεσμίες παρατείνονται κατά 6 μήνες αν απαιτείται η κατασκευή νέου ή η επέκταση υφιστάμενου υποσταθμού και κατά δώδεκα αν ο παραγωγός έχει υποχρέωση για διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας προκειμένου να υλοποιηθεί ο σταθμός. Η ΡΑΕ σημειώνει, τέλος, ότι βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης συνολικά 2,7 GW έργων ΑΠΕ μέσω διαγωνισμών.
Διαβάστε επίσης:
Υψηλό ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ – 1.200 αιτήσεις για έργα 24 γιγαβάτ
Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων: Ενέκρινε έργα Ανανεώσιμων Πηγών 2 δισ.
Αγορά ενέργειας: Θύμα της αγοράς Εξισορρόπησης και οι Ανανεώσιμες- Νέοι κίνδυνοι για το ΕΛΑΠΕ
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο – Στην ατζέντα και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων
- Kαιρός: Καταιγίδες και χιονοπτώσεις από σήμερα – Ποιες περιοχές επηρεάζονται περισσότερο
- Τραμπ: Ποιον δισεκατομμυριούχο επενδυτή επέλεξε για υφυπουργό Άμυνας
- Νέα «λαϊκά έντοκα» – Τοποθετήσεις σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε ένα χρόνο – Κυνηγούν τις αποδόσεις οι καταθέτες