Συνάντηση τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη έχουν ζητήσει οι τέσσερις μεγάλες πολυεθνικές Iberdrola, ENEL,EDF, TOTAL EREN, του κλάδου των ΑΠΕ, για να του εκφράσουν τις θέσεις τους εν όψει της έντονης φημολογίας ότι οι ίδιες οι ΑΠΕ θα πρέπει να καλύψουν την τρύπα των 280 εκατ. ευρώ από το λογαριασμό ΕΛΑΠΕ, που τις πληρώνει.

Αρχικά οι εταιρείες προσανατολίζονταν στην αποστολή επιστολής, αλλά τελικά αναζητούν πιο άμεσους και δυναμικούς τρόπους και θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό, αλλά και με τον Πρωθυπουργό.

Οι τέσσερις πολυεθνικές είναι αποφασισμένες να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους, καθώς πλησιάζουμε προς την ανακοίνωση της τελικής λύσης που επιλέγει ο υπουργός κ. Χατζηδάκης, στο πρόβλημα της τρύπας 280 εκατ. ευρώ του ΕΛΑΠΕ και καθώς  φημολογείται ότι θα την πληρώσουν… κυρίως τα ώριμα μεγάλα και κερδοφόρα έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα που τους ανήκουν.

Σημειώνεται ότι οι μεγάλες πολυεθνικές δεν συνδυάζουν την ιδιότητα του προμηθευτή ενέργειας (δραστηριοποιούνται μόνο στη χονδρική) και έτσι είναι αυτές που θα πληγούν περισσότερο, τόσο από την κάλυψη της τρύπας του ΕΛΑΠΕ όσο και από τις αλλαγές που έρχονται στον τρόπο πληρωμής τους, καθώς αυξάνονται ο πιέσεις να μην υπάρξουν άλλες επιδοτήσεις (μέσω διαγωνισμών) για τα νέα έργα ΑΠΕ που ολοκληρώνονται.

Οι τέσσερις διεθνείς εταιρείες συγκεντρώνουν ισχύ που ξεπερνά το 30% περίπου της συνολικής ισχύος ΑΠΕ στην Ελλάδα. Η ENEL Green Power με 475  MW (12,5%) -σύμφωνα με την εταιρεία-, και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ, η EREN με 282,9 MW (7,3%) και η Iberdrola Rokas με 270,9 MW (7%) και η EDF με 238 MW (6,2%).

 

Πηγή ΕΛΕΤΑΕΝ, πρώτο εξάμηνο 2020

Για την τρύπα των 280 εκατ. ευρώ του ΕΛΑΠΕ και πώς θα πληρωθεί, αλλά και για το πώς θα διαμορφώνονται οι ταρίφες των ΑΠΕ βρίσκεται σε αναβρασμό η αγορά ενέργειας καθώς  όλοι περιμένουν τις αποφάσεις του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη. Από τη μια οι πολυεθνικές των ΑΠΕ, με αποκλειστική δραστηριότητα την παραγωγή από ΑΠΕ και από την άλλη οι προμηθευτές ενέργειας (ΔΕΗ και ιδιώτες) που μπορεί να έχουν συμπληρωματικά και παραγωγή ΑΠΕ και η βιομηχανία.

Η σύμπλευση βιομηχανίας και προμηθευτών στην άποψη να πληρώσουν οι ΑΠΕ και η ξεκάθαρη θέση του υπουργού να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές ή η βιομηχανία με αύξηση χρεώσεων, αλλά ούτε οι προμηθευτές (για  να μην πληγεί η ΔΕΗ), αφήνει την επιβάρυνση στις ΑΠΕ. Η λύση που βλέπει ο Κωστής  Χατζηδάκης, μετά από διάλογο είναι  μια έκτακτη επιβάρυνση των «παλιών»  έργων, που έχουν καλύψει κεφάλαιο και δάνειο και βγάζουν κέρδη προκειμένου να κλείσει η λογιστική «τρύπα» που δημιουργείται στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ. Και ο κλήρος πέφτει στους διεθνείς, καθώς είναι δικά τους τα παλαιότερα έργα (άνω της δεκαετίας) έχουν αποπληρώσει δάνεια και κεφάλαιο και βγάζουν εδώ και χρόνια κέρδη.

Οι 4 πολυεθνικές, σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις που θα κάνουν, θα τονίσουν:

– Τον κίνδυνο που ελλοχεύει να μπουν υπό επανεξέταση επενδυτικά σχέδια των εταιρειών τους στη χώρα μας, ως επακόλουθο της επενδυτικής ανασφάλειας που δημιουργεί η όποια εκ των υστέρων αλλαγή στους όρους των υπογεγραμμένων συμβάσεων των παραγωγών ΑΠΕ.

– Τη ρήξη στην εμπιστοσύνη που δημιουργούν οι συνεχείς αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο (έκτακτη εισφορά το 2012-13, μείωση της ταρίφας κατά 40% το 2014 και νέες παρεμβάσεις το 2020) , μια εποχή που η χώρα θέλει να προσελκύσει επενδύσεις.

– Ότι στον λογαριασμό του ΕΛΑΠΕ θα υπήρχαν σήμερα 400 εκατ. ευρώ αν δεν είχε αποφασίσει ο υπουργός να στηρίξει την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ το φθινόπωρο του 2019, με  μείωση του ΕΤΜΕΑΡ με αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο του 2019.

– Ότι η αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο σύστημα, που μπαίνουν με μηδενική τιμή, μειώνει την χονδρεμπορική τιμή συστήματος (ΟΤΣ) με αποτέλεσμα, οι προμηθευτές ρεύματος να απολαμβάνουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους, αφού δεν μειώνουν τα τιμολόγια και θα μπορούσαν να στηρίξουν το ΕΤΜΕΑΡ.

Κωστής Χατζηδάκης: Έχουμε ένα περιβάλλον κοινωνικής κρίσης

Από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη στη στήριξη των ΑΠΕ όπως καταγράφεται στο ΕΣΕΚ αλλά και όπως προκύπτει από το νομοθετικό της έργο. Δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες ρυθμίσεις και σε κάθε περίπτωση θα πραγματοποιηθεί διάλογος και οι όποιες αποφάσεις «δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τις δανειακές υποχρεώσεις των επενδυτών και βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τις τράπεζες γι’ αυτό».

Όπως αναφέρει, θα εξεταστούν και εναλλακτικά σενάρια που μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος, όπως για παράδειγμα η ανακατανομή των πόρων από το Πράσινο Ταμείο, ενώ ένα μέρος θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Υποστηρίζει ότι η πανδημία, ευθύνεται για την τρύπα του ΕΛΑΠΕ, καθώς είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος και συνακόλουθα τη μείωση των εσόδων του ΕΛΑΠΕ. «Είναι προτιμότερο να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Υπάρχει μια πρωτοφανής κρίση, η οποία πλήττει όλους τους κλάδους και όλες τις χώρες, και μπροστά σε αυτή την κρίση πρέπει να τοποθετηθούμε με κοινωνική υπευθυνότητα… Δεν είμαστε σε αντιπαράθεση, θέλουμε να στηρίξουμε τις ΑΠΕ, αλλά πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι έχουμε ένα περιβάλλον κοινωνικής κρίσης» σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης και προσθέτει: «Η βιομηχανία πιέζεται, ο απλός καταναλωτής πιέζεται και οι ιδιοκτήτες των ΑΠΕ, δεν λέω παρανόμως, νομίμως, με μέση χονδρεμπορική τιμή γύρω στα 40 ευρώ εισπράττουν μέση τιμή 144 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες αιολικών γύρω στα 90 ευρώ και των φωτοβολταϊκών γύρω στα 280 ευρώ».

Ο Υπουργός απαντώντας σχετικά με το ότι καταναλωτές και ΔΕΗ δεν θα επιβαρυνθούν για την κάλυψη του ελλείμματος αναφέρει: «Πολύ σωστά έχουμε αφήσει έξω τους καταναλωτές, διότι η κυβέρνηση παίρνει μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα, όπως όλες οι κυβερνήσεις. Η ΔΕΗ επίσης θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι δεν είναι μια επιχείρηση ανθούσα. Είναι μια επιχείρηση που απλώς βγήκε από το νοσοκομείο. Πρέπει να την ξαναβάλουμε, έτσι ώστε ο καθένας να μείνει αμετακίνητος σε ό,τι έχει κατακτήσει όλη την προηγούμενη περίοδο; δεν θα κάνουμε σισύφειο έργο για τη ΔΕΗ».

Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ): Να καταργηθούν οι επιδοτήσεις στις ΑΠΕ

Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, μιλώντας στην κυριακάτικη «Καθημερινή», υποστήριξε την κατάργηση των επιδοτήσεων για την παραγωγή ενέργειας από νέες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές, όπως και μετοχοποίηση των φωτοβολταϊκών που θα κατασκευάσει η ΔΕΗ στις λιγνιτικές περιοχές, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους κατοίκους να συμμετάσχουν στις επενδύσεις.

Όπως είπε κατά συνέπεια, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ αυτού του είδους (φωτοβολταϊκά και αιολικά) δεν χρειάζεται επιδότηση, αλλά στήριξη ώστε να συμμετάσχουν επενδυτές κανονικά στις ενεργειακές χρηματιστηριακές αγορές που ξεκινάμε πια και στην Ελλάδα από 1/11/2020, το λεγόμενο «target model». Ο καταναλωτής δεν χρειάζεται να επιβαρύνεται με επιπλέον κόστος για να χρηματοδοτούνται νέες επενδύσεις φωτοβολταϊκών και αιολικών, οι οποίες είναι απολύτως ανταγωνιστικές. Και πρέπει να σημειώσω ότι αυτός είναι ο τρόπος για να μειωθεί –μέσα από τον ανταγωνισμό– ακόμη περισσότερο το κόστος της παραγωγής ενέργειας από τις ΑΠΕ, κάτι που θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να προσφέρει στους καταναλωτές αλλά και στις εγχώριες επιχειρήσεις φθηνότερο ρεύμα, ώστε με τη σειρά τους να μειώσουν το κόστος παραγωγής τους», αναφέρει ο επικεφαλής της ΔEΗ.

Αντώνης Κοντολέων ΕΒΙΚΕΝ (βιομηχανία): Αν δεν βγαίνουν να φύγουν

Ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ (που εκπροσωπεί την βιομηχανία υψηλής τάσης) Αντώνης Κοντολέων, μιλώντας στο mononews επανέλαβε τη σαφή και πάγια θέση του να καταργηθούν οι επιδοτήσεις στις ΑΠΕ,  και να μην γίνονται διαγωνισμοί για πάνω από 200 KW. “Αν δεν μπουν στην αγορά οι ΑΠΕ με τιμή και με διμερή συμβόλαια, το target model μόνο του δεν θα φέρει τον ανταγωνισμό. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή πρακτική και τη χρειαζόμαστε και στην Ελλάδα, για να έχουμε ανταγωνιστικό ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία”.

“Δεν έχουμε λεφτά για επιδοτήσεις, υπάρχει κρίση και αν οι ξένοι παραγωγοί ΑΠΕ δεν βγαίνουν, να μην αναπτύσσουν ΑΠΕ στην Ελλάδα”, σημειώνει και επικροτεί το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης εισφοράς των παλαιότερων και κερδοφόρων ΑΠΕ για την κάλυψη της τρύπας του ΕΛΑΠΕ.

Εγχώριοι παραγωγοί ΑΠΕ: Οι προμηθευτές επωφελούνται, αγοράζουν φθηνά και δεν μετακυλούν το όφελος στη λιανική

Η πρωτοβουλία των ξένων εταιρειών έρχεται να προστεθεί στη μαζική αντίδραση των εγχώριων φορέων που εκπροσωπούν τις ΑΠΕ.

Σε κοινή ανακοίνωση – απάντηση στις αναφορές σχετικά με το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τόνισαν:

-Η συμμετοχή των ΑΠΕ στην αγορά μειώνει το χονδρεμπορικό κόστος του ρεύματος. Κατά την περίοδο 2016-2018 η μεσοσταθμική μείωση ήταν 13 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αποτέλεσμα της μείωσης είναι να απολαμβάνουν οι Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλότερες τιμές αγοράς και να τους δίνεται η δυνατότητα να μετακυλίσουν (λόγω ανταγωνισμού) τις τιμές αυτές στα τιμολόγια των πελατών τους, δηλαδή των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

-Το γεγονός ότι οι τιμές της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς, οι οποίες είναι πράγματι από τις υψηλότερες στην ΕΕ, δεν συνδέονται αναλογικά με τις χαμηλότερες τιμές της λιανικής οφείλεται σε παράγοντες που δεν σχετίζονται με τις ΑΠΕ ή με τον τρόπο αποζημίωσής τους. Ενδεικτικά αναφέρονται το μίγμα και η ποιότητα της ελληνικής θερμικής παραγωγής, οι συντελεστές κόστους της παραγωγής αυτής (καύσιμο, παλαιότητα μονάδων, κόστος δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων), η ισχνή παρουσία καθετοποιημένων παικτών (πλην ΔΕΗ) που δύνανται να ανακτούν τα κόστη παραγωγής από διαφορετικές αγορές, οι περιορισμένες έως σήμερα διεθνείς διασυνδέσεις και η αρχιτεκτονική και ρύθμιση της σημερινής χονδρικής αγοράς ηλεκτρισμού.

-Οι ΑΠΕ, πέραν της μείωσης του κόστους παραγωγής ενέργειας, δημιουργούν σημαντική προστιθέμενη αξία, διατηρούν υφιστάμενες και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, τονώνουν την περιφερειακή ανάπτυξη και προσφέρουν ανταποδοτικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, απεξαρτούν τη χώρα από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, βελτιώνουν το εμπορικό ισοζύγιο, μειώνουν τους αέριους ρύπους και προστατεύουν το περιβάλλον.

Την ανακοίνωση είχαν υπογράψει οι Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Βιομάζας, Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ, Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών, Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση