• Business

    Ανανεώνεται για το πρώτο εξάμηνο του 2022 το ραντεβού της Ελλάδας με τη Silicon Valley

    • NewsRoom

    Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια


    Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια κ. Κώστα Φραγκογιάννη στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι υγειονομικοί περιορισμοί και τα διεθνή πρωτόκολλα, δεν επέτρεψαν την μετάβαση της αποστολής στο Σαν Φρανσίσκο, για την υλοποίηση του δεύτερου σκέλους των επαφών, λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 στη Βοστώνη.

    Κατά την παραμονή του στη Βοστώνη, ο ΥΦΥΠΕΞ κ Φραγκογιάννης – ο οποίος συνοδευόταν στην επίσκεψη από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την Έρευνα και Τεχνολογία κ. Χρίστο Δήμα – είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στις επαφές του το νέο πρόσωπο της Ελλάδας, το φιλικό στην καινοτομία, την εξωστρέφεια και την επιχειρηματικότητα και να πείσει για την αξιοπιστία της Ελλάδας ως προορισμού για επενδύσεις.

    Ο κ. Φραγκογιάννης συναντήθηκε και αντάλλαξε απόψεις με επιστήμονες και ακαδημαϊκούς στα Πανεπιστήμια Harvard και ΜΙΤ, με υψηλόβαθμα στελέχη Αμερικανικών επιχειρήσεων καθώς και με Έλληνες ομογενείς επιχειρηματίες για τις δυνατότητες εφαρμογής των νέων τεχνολογιών όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και για τις προοπτικές νέων αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

    Ειδικότερα, η ελληνική αποστολή συναντήθηκε με ιδρυτικά στελέχη του Hellenic Institute of Advanced Studies, τους Καθηγητές Ευθύμιο Καξίρα και Πέτρο Κουμουτσάκο του Πανεπιστημίου Harvard, τους Καθηγητές Δημήτρη Μπερτσιμά και Μιχάλη Τριανταφύλλου του ΜIT, με τους οποίους συζητήθηκε το πρωτοποριακό πρόγραμμα Hellenic Robotics Initiative.

    Επίσης, συναντήθηκε με τον Καθηγητή Πληροφορικής του ΜΙΤ Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, με τον διακεκριμένο Καθηγητή κυτταρικής βιολογίας και Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας Σπύρο Αρταβάνη-Τσάκωνα καθώς και με τον CTO και αρχιτέκτονα του ισραηλινού τεχνολογικού θαύματος Isaac Kohlberg.

    Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ήταν η ξενάγηση της αποστολής στο Makerspaces του Πανεπιστημίου Harvard, άρτια εξοπλισμένο χώρο αυτοκατευθυνόμενης μάθησης και ανοιχτής συνεργασίας, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρότυπο για την ανάπτυξη αντίστοιχων δομών στην Ελλάδα, σε επίπεδο περιφερειών, για την προώθηση των καινοτόμων εφαρμογών που προέρχονται από το συνδυασμό των επιστημών της μηχανολογίας, της ηλεκτρικής, ηλεκτρονικής και χημικής μηχανικής, της βιολογίας, της ρομποτικής και του 3d printing.

    Οι Υφυπουργοί κ.κ. Φραγκογιάννης και Δήμας ξεναγήθηκαν επίσης στο διεθνούς φήμης κέντρο καινοτομίας Cambridge Innovation Center όπου συνομίλησαν με τον ιδρυτή του Tim Row, συναντήθηκαν με τον επικεφαλής του επίσημου ολλανδικού φορέα στήριξης καινοτομίας στη Βοστώνη Mart Duitemeijer, ενώ η προγραμματισμένη συνάντηση στα γραφεία της Ring/Amazon Devices με τον COO της εταιρίας Mike Harris, πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω της επαφής της ελληνικής αποστολής με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19.

    Κατά τις επαφές της ελληνικής αποστολής, συζητήθηκε η προοπτική πιο εξειδικευμένης θεσμικής παρουσίας της Ελλάδας στα κέντρα καινοτομίας των ΗΠΑ, για τη στήριξη των Ελλήνων επιστημόνων και επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται εκεί, ειδικότερα στη Silicon Valley.

    Για την προώθηση του συγκεκριμένου στόχου, ο ΥΦΥΠΕΞ κ Φραγκογιάννης δεσμεύτηκε να επιστρέψει στις ΗΠΑ, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022, ώστε να πραγματοποιήσει τις συναντήσεις που ακυρώθηκαν στο Σαν Φρανσίσκο με την εκεί επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα.

    Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ο κ. Φραγκογιάννης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Επιστρέφουμε εσπευσμένα μεν, με πλούσιο ωστόσο υλικό στις αποσκευές μας, από τις επαφές μας στη Βοστώνη, σε ό,τι αφορά τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις προοπτικές εφαρμογής τους στην Ελλάδα αλλά και το ενδιαφέρον των αμερικανικών εταιριών για έναρξη δραστηριοτήτων στη χώρα. Ο στόχος της οικοδόμησης γεφυρών συνεργασίας νομίζω επετεύχθη. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συστηματικά, με την πολύτιμη βοήθεια των διπλωματικών μας Αρχών, για την υλοποίηση των προτάσεων που συζητήθηκαν και θα επανέλθουμε στις ΗΠΑ ακόμα πιο έτοιμοι για μια δυναμική παρουσία της Ελλάδας στα παγκόσμια κέντρα καινοτομίας».



    ΣΧΟΛΙΑ