• Business

    «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Για καθυστερήσεις στις πληρωμές κατηγορούν τον Θ. Σκυλακάκη οι λιανέμποροι

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης


    Στο «περίμενε» για τις πληρωμές του προγράμματος «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή» είναι η αγορά ηλεκτρικών και οικιακών συσκευών.

    Η τελευταία καταβολή που έγινε στις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο προϋπολογισμός του οποίου ξεπέρασε τα 280 εκατ. ευρώ, έγινε τον περασμένο Μάιο γεγονός που πιέζει κυρίως τις μικρές αλυσίδες που έχουν περιορισμένη ταμειακή ρευστότητα.

    Επιστολή στο ΥΠΕΝ για την αποπληρωμή των vouchers

    Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς στο mononews, το θέμα ήδη έθεσαν με επιστολή τους στον αρμόδιο υπουργό κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, συνεταιριστικές αλυσίδες, όπως η Welcome Stores, Electronet αλλά και η Euronics με την Expert, ζητώντας την επιτάχυνση των πληρωμών, την ώρα που το πρόγραμμα έχει λήξει από τον περασμένο Νοέμβριο. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές το πρόγραμμα επιδοτήσεων έδωσε  μεγάλη ώθηση στις πωλήσεις των επιχειρήσεων οικιακών και ηλεκτρικών συσκευών ωστόσο οι καθυστερήσεις στις πληρωμές – που για τις μεγάλες αλυσίδες με ηγετικά μερίδια αγοράς  μπορεί να μην αποτελεί πρόβλημα, ωστόσο στις μικρές επιχειρήσεις προκαλούν οικονομική ασφυξία.

    Τονίζουν δε ότι  σε μια περίοδο με υψηλά επιτόκια και δυσθεώρητο κόστος χρήματος, καλούνται να καλύψουν από τη δική τους ρευστότητα το πρόγραμμα, με αγορές, αποθήκευση και διάθεση συσκευών, αλλά και την καταβολή των εξόδων για την αλυσίδα ανακύκλωσης που περιλαμβάνει κόστη αποθήκευσης, μεταφοράς κα.

    Με «βουτιά» στις πωλήσεις ο Ιανουάριος

    Και αυτό όταν ο Ιανουάριος έχει υποστεί καθίζηση με μια πτώση της τάξης του 15-30% με δεδομένο ότι τον περσινό Ιανουάριο έτρεχε ήδη το πρόγραμμα των κρατικών επιδοτήσεων για την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών.

    Σημειώνεται ότι οι ωφελούμενοι στο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ, που έτρεξε για παραπάνω από έναν χρόνο δόθηκε η δυνατότητα συνολικά σε 435.271 δικαιούχους να αντικαταστήσουν τις παλιές ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές τους, με νέες, ενεργειακά αποδοτικότερες, αριθμός που αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% έκαναν αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα.

    Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία στη σχετική πλατφόρμα, μέχρι χθες είχαν δεσμευτεί ή εξαργυρωθεί από τους εμπόρους 322.072 επιταγές για κλιματιστικά με 167.314 να είναι διαθέσιμες για χρήση. Σε, ότι αφορά τα ψυγεία από το σύνολο των 356.083 vouchers που έχουν εκδόθηκαν το 72% των δικαιούχων έχει προχωρήσει σε αντικατάσταση συσκευής.

    Μικρότερο ενδιαφέρον είχαν για τους καταναλωτές οι καταψύκτες καθώς εκδόθηκαν 95.703 και εξαργυρώθηκαν  51.557 επιταγές δηλαδή σε ποσοστό που μόλις ξεπερνά το 50%. Σημειώνεται ότι για την καταβολή των επιδοτήσεων στους εμπόρους πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και να έχει επιβεβαιωθεί από τον Φορέα Πιστοποίησης η παράδοση της συσκευής.

    To πρόγραμμα των επιδοτήσεων στήριξε σημαντικά την αγορά ηλεκτρικών και οικιακών συσκευών με τις επιχειρήσεις να βάζουν στα ταμεία τους σημαντικά ποσά. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς το 2023 οι πωλήσεις κλιματιστικών λόγω της θετικής επίδρασης του προγράμματος επιδότησης αντικατάστασης συσκευών ξεπέρασαν τις 600.000.

    Αναθέρμανση της αγοράς μέσω του «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Θερμοσίφωνα»

    Παράλληλα η αγορά θερμάνθηκε και με το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» συνολικού προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ. Οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος έφτασαν τις 103.310 με τις 7.302 αιτήσεις να  προέρχονται από την Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, τις 26.354 από την Αττική, τις  2.785 από το Βόρειο Αιγαίο, τις 9.577 από την Δυτική Ελλάδα,  3.420 από την Δυτική Μακεδονία, 4.381 από την Ήπειρο, 7.603 από την Θεσσαλία, 2.487 από τα Ιόνια Νησιά, 16.166 από την Κεντρική Μακεδονία, 7.110 από την Κρήτη, 2.738 από το Νότιο Αιγαίο, 6.757 από την Πελοπόννησο και 6.630 από την Στερεά Ελλάδα.

    Στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν εκδοθεί 92902 vouchers για την αγορά ηλιακών θερμοσίφωνων και ισάριθμα vouchers για το κόστος εγκατάστασης που καλύπτεται, και έχουν εξαργυρωθεί από τις επιχειρήσεις 68.210 επιταγές. Παράλληλα έχει επιβεβαιωθεί η παράδοση από τον Φορέα Πιστοποίησης για 62.928 ηλιακούς θερμοσίφωνες.

    Διαβάστε επίσης

    Μάχη τεσσάρων στην αγορά οικιακών ηλεκτρικών συσκευών

    Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων: Επενδύσεις €100 εκατ. στην επόμενη πενταετία

    Πλαίσιο: Τζίρος 470 εκατ. ευρώ με ώθηση από τις λευκές συσκευές



    ΣΧΟΛΙΑ