Την ικανοποίησή του για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφορικά με την επίσπευση της επένδυσης στην Κασσιόπη εκφράζει ο γενικός διευθυντής της αμερικάνικης NCH Capital για την περιοχή των Δ. Βαλκανίων, της Ελλάδας και της Κύπρου.
Η εταιρεία ηγείται του επενδυτικού σχήματος που ανέλαβε την τουριστική αξιοποίηση 500 στρεμμάτων στην Κέρκυρα, στην περιοχή Ερημίτης, ύστερα από διεθνή διαγωνισμό που διοργάνωσε το ΤΑΙΠΕΔ.
Ο κ. Ανδρέας Σάντης, μιλώντας στο mononews.gr, θεωρεί πως οι ενέργειες του κ. Γεωργιάδη, -οι οποίες είναι σε πλήρη εναρμόνιση με τις δηλώσεις του- και η αμεσότητα που έχει επιδείξει η Κυβέρνηση για την πρόοδο του έργου στην Κασσιόπη, «θα δώσουν οριστικό τέλος στις εκκρεμότητες που υπάρχουν, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα και να υλοποιηθεί μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα».
Χθες, ο κ. Γεωργιάδης σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτική εκπομπή ανέφερε ότι «η επένδυση στην Κασσιόπη θα ξεκινήσει φέτος».
Το ιστορικό της επένδυσης
Η αξιοποίηση της Κασσιόπης στην Κέρκυρα είναι από τις πλέον «ταλαιπωρημένες» επενδύσεις των τελευταίων χρόνων, μαζί με αυτές στο Ελληνικό και στο Γκολφ στην περιοχή του Αφάντου στην Ρόδο. Βρίσκεται «κολλημένη» για σχεδόν επτά χρόνια. Ήταν αρχές του 2013, όταν η NCH Capital αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής σε διαγωνισμό που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ.
Ωστόσο, αν και έχει εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα, εκκρεμεί ακόμη η έκδοση της οικοδομικής άδειας για να ξεκινήσουν οι εργασίες. Και αυτό παρ ότι η NCH Capital έχει κερδίσει όλες τις προσφυγές -11 τον αριθμό- που έχουν γίνει από την Περιφέρεια και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης στα δικαστήρια της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του ΣτΕ.
«Το ελληνικό Kensington»
Η επένδυση στην Κασσιόπη, με την επωνυμία «Kassiopi Resort» αφορά στη δημιουργία ενός μεικτού τουριστικού χωριού, το οποίο θα περιλαμβάνει υπερπολυτελές ξενοδοχείο (5+ αστέρων), 90 δωματίων και 180 κλινών, μαρίνα 60 θέσεων και 40 ανεξάρτητες κατοικίες εμβαδού 250 τμ. η κάθε μια.
Το έργο είναι συνολικού ύψους 130 εκατ. ευρώ θα είναι αυτοεξυπηρετούμενο και βιοκλιματικό. Θα διαθέτει μονάδα αφαλάτωσης και βιολογικό καθαρισμό, ώστε μην επιβαρύνει το περιβάλλον και θα έχει ενεργειακή αυτονομία ενώ οι μετακινήσεις θα γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτροκίνητα οχήματα. Στην τελική φάση του, το έργο θα περιλαμβάνει 93% πράσινο (δασική έκταση που θα επιστραφεί στο ελληνικό κράτος), ενώ η δόμηση θα περιορίζεται στο 7%.
Στα σχέδια των επενδυτών είναι και η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων της Κέρκυρας, στα πρότυπα λειτουργίας του Costa Navarino, ενός έργου που -σημειωτέον- είχε προκαλέσει επίσης εντονότατες αντιδράσεις πριν από την υλοποίησή του.
Παράλληλα, θα διατηρηθούν τα υφιστάμενα μονοπάτια που υπάρχουν στην έκταση της επένδυσης ενώ θα αναπαλαιωθεί- ανακατασκευαστεί και ο ιστορικός ανεμόμυλος. Ο συγκεκριμένος θα αποτελέσει και σήμα κατατεθέν της επένδυσης, και θα είναι επισκέψιμος για όλους, φιλοξενούμενους και επισκέπτες της περιοχής.
Σημαντική αναμένεται να είναι η συμβολή της επένδυσης και στην ενίσχυση της απασχόλησης. Στην φάση της κατασκευής εκτιμάται πως θα δημιουργήσει 1.000 θέσεις εργασίας ενώ όταν τεθεί σε λειτουργία θα «ανοίξουν» 500 μόνιμες θέσεις.
Η περιοχή της Κασσιόπης παρουσιάζει ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον καθώς μπορεί να προσελκύσει υψηλού οικονομικού επιπέδου τουρίστες. Στην περιοχή διαθέτουν ήδη πολυτελείς κατοικίες προσωπικότητες του βεληνεκούς της οικογένειας των Rothschild.
Δεν είναι τυχαίο και το παρατσούκλι που έχει αποκτήσει η περιοχή, η οποία αποκαλείται και «Kensington της Ελλάδας», από την πολυτελή περιοχή της Αγγλίας με τα επιβλητικά βικτοριανά κτήρια και τις πρεσβείες.