ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τη δέσμευση της Philip Morris (PMI) να συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα και στην Παπαστράτος υπογράμμισε για μια ακόμη φορά ο Ανδρέας Καλαντζόπουλος.
Ο Έλληνας επικεφαλής του αμερικάνικου κολοσσού στον χώρο της καπνοβιομηχανίας μιλώντας πρόσφατα σε δημοσιογράφους με αφορμή την αδειοδότηση του IQOS από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, ως προϊόν καπνού διαφοροποιημένου κινδύνου (Modified Risk Tobacco Product – MRTP) σημείωσε πως η Philip Morris έχει επενδύσει πολλά στην Ελλάδα και πρόσθεσε πως προτίθεται να επενδύσει και άλλο εάν συνεχισθεί η ανάπτυξη του IQOS.
Ο κ. Καλαντζόπουλος υπογράμμισε πως επιδίωξη του ομίλου είναι μέσα από την διαρκή ανάπτυξη των νέων καπνικών προϊόντων, που είναι λιγότερο επιβλαβή για τη δημόσια υγεία να ενισχύσουν τις θέσεις εργασίας που διατηρούν σε όλο τον κόσμο, μέσα από τον μετασχηματισμό των υφιστάμενων εργοστασίων και όχι μέσα από τη δημιουργία νέων. Αναλύοντας τα σχέδια για το IQOS, ο κ. Καλαντζόπουλος επεσήμανε πως στόχος είναι έως το 2025 να συνεισφέρουν το 38% με 40% των συνολικών εσόδων της PMI, εκμεταλλευόμενοι τη δυναμική που έχει αναπτύξει το συγκεκριμένο προϊόν σε πολλά μέρη του κόσμου. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες IQOS θα φθάσουν σε περίπου 40 εκατομμύρια από περίπου 11 εκατομμύρια σήμερα.
Μάλιστα, στη διάρκεια της πανδημίας η απήχηση του μεγάλωσε, με ολοένα και περισσότερους καπνιστές να στρέφονται στη λύση του IQOS, θεωρώντας την λιγότερη βλαπτική σε σχέση με το παραδοσιακό τσιγάρο. «Είναι κάτι θετικό, μέσα σε όλη την καταστροφή που βιώνουμε», είπε χαρακτηριστικό ο διοικητικός ηγέτης της PMI, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για την απόδοση των επενδύσεων που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Ελλάδα, είπε, είναι ανάμεσα στις χώρες που το IQOS καταγράφει ανοδικούς ρυθμούς ενώ η Ιαπωνία αποτελεί με διαφορά τη μεγαλύτερη αγορά. Η απόφαση του FDA, η οποία δίνει το δικαίωμα στην εταιρεία μεταξύ άλλων να επικοινωνεί πως το σύστημα IQOS θερμαίνει αλλά δεν καίει τον καπνό, κάτι που μειώνει σημαντικά την παραγωγή επιβλαβών και δυνητικά επιβλαβών χημικών ουσιών εκτιμάται πως θα επιταχύνει την ανάπτυξή του.
Ο κ. Καλαντζόπουλος σημείωσε πως απώτερος στόχος της PMI παραμένει ένας κόσμος χωρίς τσιγάρο, ωστόσο αναγνώρισε πως είναι αδύνατον να υπολογίσει κάποιος πότε θα έρθει αυτή η στιγμή, τονίζοντας πως εξαρτάται πρωτίστως από τους καπνιστές αλλά και την υποστήριξη των κυβερνήσεων στα καπνικά προϊόντα που είναι αποδεδειγμένα λιγότερο επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία. Εκτίμησε όμως πως με την κατάλληλη υποστήριξη από τις κυβερνήσεις και με παράλληλα μέτρα, υπάρχει η πιθανότητα σε κάποιες περιπτώσεις χωρών να επιτευχθεί ο στόχος του εκμηδενισμού του παραδοσιακού τσιγάρου σε 10 με 15 χρόνια από σήμερα.
Να σημειωθεί πως ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των Η.Π.Α πριν από μερικές μέρες αδειοδότησε το IQOS, το ηλεκτρικά θερμαινόμενο σύστημα καπνού της Philip Morris International (PMI), ως προϊόν καπνού διαφοροποιημένου κινδύνου (Modified Risk Tobacco Product – MRTP). Μετά από ενδελεχή αξιολόγηση του συνόλου των επιστημονικών δεδομένων που υπέβαλε η PMI στον FDA τον Δεκέμβριο 2016, ο Οργανισμός διαπιστώνει μειωμένη έκθεση των χρηστών του προϊόντος σε χημικές ουσίες και θεωρεί ότι η απόφαση είναι κατάλληλη για την προαγωγή της δημόσιας υγείας.
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του FDA ο Ανδρέας Καλαντζόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της PMI, είπε μεταξύ άλλων: «Η απόφαση του FDA αποτελεί ένα ιστορικό ορόσημο για τη δημόσια υγεία. Πολλοί από τις δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς και Αμερικανίδες που καπνίζουν σήμερα θα διακόψουν το τσιγάρο —πολλοί όμως δεν θα το κάνουν. Η σημερινή απόφαση καθιστά δυνατό αυτοί οι ενήλικες να ενημερωθούν ότι η πλήρης μετάβαση στο IQOS αποτελεί καλύτερη επιλογή από τη συνέχιση του καπνίσματος. Ο FDA διαπίστωσε ότι επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν πως η πλήρης μετάβαση από το συμβατικό τσιγάρο στο IQOS μειώνει την έκθεση σε επιβλαβείς ή δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες.