Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Αμόκ για μία θέση στο Δημόσιο: Χιλιάδες αιτήσεις για τραυματιοφορείς, νοσηλευτές, ακόμα και… σαβανωτές!

Πολλά έχουν αλλάξει δραματικά στην Ελλάδα της κρίσης, αλλά τουλάχιστον ένα πράγμα παραμένει σταθερό: η προοπτική μίας πρόσληψης στο Δημόσιο εξακολουθεί να θεωρείται για πολλούς στόχος ζωής και… “λαχείο”.

Με την ανεργία σε δυσθεώρητα επίπεδα και τις συνθήκες εργασίας στον ιδιωτικό τομέα να θυμίζουν σε πολλές περιπτώσεις… μεσαίωνα, το Δημόσιο αποτελεί πράγματι μία όαση ασφάλειας και σιγουριάς, με τη μονιμότητα και τη προοπτική του σίγουρου μισθού να λειτουργούν ως τεράστια κίνητρα – τι κι αν οι μισθοί έχουν πια μειωθεί σε σχέση με όσα ίσχυαν πριν από δέκα ή δεκαπέντε χρόνια; Λίγη σημασία έχει αυτό για τους άνεργους ή τους απολυμένους του ιδιωτικού τομέα…

Και αν χρειάζεστε τεκμηρίωση για τα παραπάνω, ρωτήστε στα γραφεία του ΑΣΕΠ, όπου έχουν… σπάσει τα τηλέφωνα από τις αρχές του χρόνου, καθώς οι προσλήψεις στο Δημόσιο αρχίζουν δειλά-δειλά μετά από χρόνια να ανοίγουν ξανά και το ενδιαφέρον για την κάλυψη των προσφερόμενων θέσεων είναι τεράστιο.

Είναι χαρακτηριστικό το εξής στοιχείο: για έναν διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από το υπουργείο Υγείας για την κάλυψη 1.666 θέσεων παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, κατατέθηκαν μέσα στις 40 μέρες της προθεσμίας… 36.201 αιτήσεις – δηλαδή πάνω από 20 φορές περισσότερες από τις προσφερόμενες θέσεις! Και όλα αυτά για θέσεις με μισθό μόλις 780 ευρώ μεικτά!

Και όχι μόνο αυτό: στην πλειοψηφία τους, οι 36.201 άνθρωποι που κατέθεσαν τα δικαιολογητικά τους εκδήλωσαν ενδιαφέρον να προσληφθούν σε οποιαδήποτε θέση, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκατασταθούν σε μία περιοχή πολύ μακριά από το σπίτι τους, προσβλέποντας προφανώς σε κάποια μετάταξη που θα τους φέρει μελλοντικά πίσω στη “γειτονιά” τους.

Οι περισσότεροι από τους υποψηφίους υπέβαλαν τα δικαιολογητικά τους για θέσεις ΔΕ βοηθών νοσηλευτικής (συνολικά 190.812 προτιμήσεις, αφού οι περισσότεροι έδωσαν δεκάδες προτιμήσεις) και τραυματιοφορέων – μάλιστα, στην τελευταία αυτή κατηγορία έγινε το… αδιαχώρητο, καθώς για μόλις 242 θέσεις υποβλήθηκαν 197.000 προτιμήσεις!

Ένα ακόμα στοιχείο που προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση του ΑΣΕΠ είναι ότι ακόμα και οι πιο “ανεπιθύμητες” ειδικότητες, που υπό άλλες συνθήκες οι περισσότεροι δεν θα… πλησίαζαν καν, συγκέντρωσαν χιλιάδες προτιμήσεις: πάνω από 2.600 ήταν οι προτιμήσεις για θέσεις νεκροτόμων-σαβανωτών, και πάνω από 1.800 για θέσεις αποτεφρωτών!

Εκεί, λοιπόν, έχουμε φτάσει: η προοπτική μίας “σίγουρης” δουλειάς, ακόμα και με έναν χαμηλό μισθό, να είναι αρκετή για να ωθήσει χιλιάδες Έλληνες να κάνουν (κυριολεκτικά) οποιοδήποτε επάγγελμα προκειμένου να βγάλουν τα προς το ζην…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Που και πώς αναζητούν τον μανιακό δολοφόνο του οδηγού ταξί

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στουρνάρας – Προβόπουλος ομονοούν: Kλείστε τώρα την αξιολόγηση

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Bloomberg: Η Ελλάδα θα πρέπει να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ