ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εξοικονόμηση πόρων από συνέργειες της τάξεως των 45 εκατ. ευρώ, ορατές αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, προσδοκά η Ελλάκτωρ από τη συγχώνευσή της με την θυγατρική της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, σύμφωνα με όσα είπε χθες το απόγευμα στους αναλυτές ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, διευθύνων σύμβουλος του κατασκευαστικού ομίλου, εκτίμηση, μάλιστα, την οποία χαρακτήρισε «συντηρητική και με μηδενικό ρίσκο υλοποίησης».
Ο ίδιος διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι το 2019, έτος κατά το οποίο συμπληρώνονται 20 χρόνια από την τριπλή συγχώνευση που δημιούργησε την Ελλάκτωρ, θα είναι μια πολύ καλή και δημιουργική χρόνια για τον όμιλο.
Όπως σημείωσε αναφορικά με την συγχώνευση «οι παρούσες αποτιμήσεις της Ελλάκτωρ και της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος στο ταμπλό του ΧΑ υπολείπονται σημαντικά της πραγματικής τους αξίας και έχουν επηρεαστεί από εξωγενείς παράγοντες που ουδεμία σχέση έχουν με τις δυνατότητές τους ή τη δραστηριοποίησή τους, όπως οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές και το γενικότερο επενδυτικό κλίμα για τις ελληνικές επιχειρήσεις».
Πρόσθεσε ότι η πλήρης ενσωμάτωση της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος στην Ελλάκτωρ «σηματοδοτεί την πίστη μας στις προοπτικές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και αντανακλά τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε τις δραστηριότητές μας και να εξελιχθούμε στον τομέα τον ΑΠΕ σε βασικό παίχτη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς».
Σημειώνεται ότι ως αποτέλεσμα της προτεινόμενης συναλλαγής και της εισόδου νέων μετοχών προερχόμενων από την ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος στο πλαίσιο της σχέσης ανταλλαγής, το ποσοστό της οικογένειας Καλλιτσάντση στην Ελλλάκτωρ θα περιοριστεί από 27,87% σήμερα σε 26,47%.
Εξαιρετικές οι σχέσεις Ελλάκτωρ-τραπεζών
Σύμφωνα επίσης με τον κ. Καλλιτσάντση «η πρόσφατη εξαγορά επιπλέον 6,5% της Αττικής Οδού αποτελεί ένδειξη της καλής σχέσης και της εμπιστοσύνης που απολαμβάνει πλέον η Ελλάκτωρ από το τραπεζικό σύστημα» και «η προτεινόμενη συγχώνευση ουδεμία σχέση έχει με την ΑΚΤΩΡ. Μοναδικός στόχος είναι η δημιουργία μακροχρόνιας αξίας για τους μετόχους. Άλλωστε πρόσφατα εκθέσαμε πλήρως τις οικονομικές επιδόσεις της Κατασκευής και όλα τα μέτρα που έχουμε θέσει σε εφαρμογή για να προστατευθεί εφεξής η κερδοφορία».
Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Σιετής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος είπε πως η εταιρεία «απολαμβάνει οργανικής ανάπτυξης τα τελευταία δέκα χρόνια, κι είναι σήμερα ο δεύτερος παραγωγός ηλεκτρισμού από αιολική ενέργεια στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι προοπτικές της ελληνικής αγοράς ΑΠΕ στην οποία μέχρι σήμερα αποκλειστικά δραστηριοποιείται η εταιρεία έχουν αρχίσει να περιορίζονται.
Υπό αυτό το πρίσμα κρίνουμε επιτακτική την επέκταση της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος εκτός συνόρων αλλά και τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της.
Η συγχώνευση με την Ελλάκτωρ είναι ο βέλτιστος τρόπος να καταστεί εφικτή η επέκταση της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος στο εξωτερικό και η διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της, καθώς μπορεί να αξιοποιήσει τη διεθνή παρουσία του κατασκευαστικού ομίλου σε περισσότερες από 25 χώρες, αλλά κυρίως να καταστεί μέρος μίας εταιρείας με μεγαλύτερο ισολογισμό και ως εκ τούτου μεγαλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια».
Σύμφωνα με τον κ. Σιετή «η μέχρι τώρα πορεία της μετοχής της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος στο Χ.Α. δεν ανταποκρίθηκε στις αρχικές προσδοκίες, λόγω κυρίως της μικρής κεφαλαιοποίησης αλλά και της περιορισμένης εμπορευσιμότητας». Ο ίδιος απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα επίσης ανέφερε: «Είναι άτοπο να συγκρίνει κανείς την τιμή εισαγωγής της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος στο Χ.Α. ή τη σημερινή αποτίμησή της με την προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής και να συμπεραίνει πως η συγχώνευση αποτιμά την εταιρεία κάτω από την πραγματική της αξία.
Η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής αποτελεί σχετική αποτίμηση της τιμής των μετοχών και των δύο εταιρειών συνδεδεμένη με την τιμή κλεισίματός τους στις 28 Δεκεμβρίου 2018 και βασίζεται σε μεθοδολογίες διεθνώς διαδεδομένες».
Ακόμη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του κατασκευαστικού ομίλου Γιώργο Προβόπουλο «η προτεινόμενη συγχώνευση είναι αποτέλεσμα μίας σε βάθος διαδικασίας αξιολόγησης της συνολικής διάρθρωσης της Ελλάκτωρ και είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την εντολή των μετόχων τον Ιούλιο του 2018 για απλοποίηση και εξορθολογισμό της εταιρικής δομής, για δημιουργία συνεργειών και για ενίσχυση των μακροπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης».
Ο κ. Προβόπουλος απαντώντας σε ερωτήματα αναλυτών σημείωσε ότι «οι όποιες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο των εταιρικών μετασχηματισμών ουδεμία σχέση είχαν με το χρόνο της ανακοίνωσης της προτεινόμενης συγχώνευσης.
Ανακοινώσαμε τη συναλλαγή τη στιγμή που ήμαστε έτοιμοι και που είχαμε ολοκληρώσει την εις βάθος αξιολόγηση της διάρθρωσης του Ομίλου.
Οι προσαρμογές στην ελληνική νομοθεσία που τέθηκαν σε ισχύ πριν από περίπου δέκα ημέρες είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τους μετόχους μειοψηφίας άλλωστε.
Διασφαλίζουν μάλιστα τα δικαιώματα ψήφου όλων των μετόχων στις Γενικές Συνελεύσεις που σχετίζονται με εταιρικούς μετασχηματισμούς όπως η παρούσα συγχώνευση».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιατί ο Αν. Καλλιτσάντσης αποφάσισε τη συγχώνευση Ελλάκτωρ – ΕΛΤΕΧ Άνεμος-Οι προσδοκίες και οι αριθμοί
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της Ελλάκτωρ–Οι αποφάσεις του Αν. Καλλιτσάντση στους 4 πρώτους μήνες
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ: Δύο νέα μέλη στο ΔΣ της εταιρείας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση