• Business

    Άμεση ανάλυση: Οι θετικές επιπτώσεις που έχει για τους μετόχους της ΔΕΗ η διαγραφή των ιδίων τίτλων

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ


    Πολύπλευρα θετική είναι για τους μετόχους της ΔΕΗ, η απόφαση διαγραφής ενός σημαντικού τμήματος από τις ιδιοκατεχόμενες μετοχές.

    Με την κίνηση αυτή υλοποιείται η δέσμευση του Προέδρου και CEO της εταιρείας Γιώργου Στάσση, η οποία είχε κοινοποιηθεί στην επενδυτική κοινότητα. Τόσο κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ενημέρωσης των αναλυτών, στις αρχές του περασμένου Αυγούστου, όσο και στην προγενέστερη παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου εφετινού τριμήνου.

    Σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ άναψε το πράσινο φώς για την ακύρωση 12.730.000 ιδίων μετοχών, που αντιστοιχούν στο 3,33% της εταιρείας. Αν ληφθεί υπόψη ότι η ΔΕΗ, με ‘’όπλο’’ την ισχυρή ρευστότητα που διαθέτει έχει αποκτήσει ώς τώρα 26.685.896 ίδιες μετοχές (το 6,9858% της εταιρείας) τότε οι προς διαγραφή, εκφράζουν το 47,7% του «στόκ» των ιδιοκατεχόμενων τίτλων.

    Το καλό νέο για τους μετόχους είναι ότι αυξάνεται έμμεσα το ποσοστό συμμετοχής τους στη ΔΕΗ, χωρίς δηλαδή να χρειαστεί να τοποθετήσουν νέα κεφάλαια. Και τούτο γιατί μειώνεται ο υφιστάμενος αριθμός των κυκλοφορούντων μετοχών, με συνέπεια να αυξάνεται αναλογικά η δική τους θέση.

    Καλό νέο είναι επίσης και το γεγονός ότι η διαγραφή ιδίων μετοχών έρχεται να ενισχύσει και τα παρεχόμενα μερίσματα, καθώς αυτά διανέμονται πλέον σε μικρότερο αριθμό τίτλων. Στοιχείο το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο και με το συνολικό αριθμό των ιδιοκατεχόμενων μετοχών, οι οποίες εξαιρούνται από τις χρηματικές διανομές.

    Σε αδρές γραμμές η διαγραφή ιδίων ασκεί θετική επίδραση σε κρίσιμους δείκτες που παρακολουθεί η χρηματιστηριακή αγορά, όπως είναι τα κέρδη ανά μετοχή (EPS), το μέρισμα ανά μετοχή (DPS), αλλά και o πολλαπλασιαστής κερδών P/E. Καθιστώντας έτσι  πιο ελκυστική τη μετοχή για τους επενδυτές και αυξάνοντας παράλληλα την αξία για τους μετόχους της ΔΕΗ.

    Δίνει και ίδιες μετοχές στο αντίτιμο του μεγάλου deal

    Όμως το «στόκ» των ιδίων μετοχών δίνει την ευκαιρία και της… παράπλευρης αξιοποίησης. Αυτό φάνηκε και με τη σημερινή ανακοίνωση της ΔΕΗ για τη συμφωνία με τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά, που αφορά  την εξαγορά χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και περαιτέρω μεριδίου στη μονάδα φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης.

    Όπως προβλέπεται από τη συμφωνία η ΔΕΗ θα προσφέρει ως αντίτιμο ένα συνδυασμό μετρητών και ιδίων μετοχών.

    Το τμήμα των μετρητών θα είναι 106 εκατ. ευρώ, ενώ ποσό ύψους 70 εκατ. ευρώ θα χορηγηθεί σε ίδιες μετοχές. Με υπολογιζόμενη τιμή διάθεσης  στα 12,21 ευρώ τη μία, βάσει της μεσοσταθμικής αποτίμησης του τελευταίου εξαμήνου.

    Συνεπώς οι πωλητές θα λάβουν 5.733.006 μετοχές, από τις ίδιες της ΔΕΗ και το ποσοστό συμμετοχής τους στην εταιρεία θα είναι 1,5%. Ενώ μετά από την ακύρωση των ιδιοκατεχόμενων τίτλων το ποσοστό τους θα ανέβει στο 1,55%.

    Από τις δύο κινήσεις (παραχώρηση μετοχών και ακύρωση) οι ίδιες μετοχές που θα παραμείνουν στη ΔΕΗ θα είναι 8.222.890.

    Εξέλιξη όμως που επιτρέπει στην εταιρεία να έχει μεγαλύτερο πεδίο δράσης, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη το νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων, που λήγει στις 4 Αυγούστου του 2026.

    Με βάση αυτό η ΔΕΗ μπορεί να αγοράσει μέχρι 38,2 εκατ. ίδιες μετοχές σε τιμές από 2,48 έως 29 ευρώ τη μία. Πρακτικά κάτι λιγότερο, αφού με την επερχόμενη μείωση του αριθμού των μετοχών λόγω διαγραφής, το πλαφόν του 10% στην επαναγορά ιδίων, ορίζεται σε περίπου 36,9 εκατ. μετοχές.

    Για τους μετόχους και αυτό συνιστά θετικό νέο, αφού η εταιρεία μετά από τις τελευταίες κινήσεις θα έχει τη δυνατότητα να ανοίξει ακόμη περισσότερο τη «βεντάλια» της επαναγοράς ιδίων.

    Αργά σήμερα το μεσημέρι η μετοχή έκανε πράξεις στα 12,20 ευρώ, με τα κέρδη της από την αρχή της εφετινής χρονιάς να είναι στο 9,5%, ενώ σε 12μηνη βάση τα κέρδη ανέρχονται σε 28,7%.

    Το Δημόσιο, που μέσω του Υπερταμείου έχει σήμερα το 34,123% της ΔΕΗ θα δεί το ποσοστό συμμετοχής να ανεβαίνει στο περίπου 35,3%, μετά από την ακύρωση των ιδίων μετοχών.

    Αντίστοιχα η μετοχή θέση του CVS θα πάει από το 10% που είναι στο 10,3%. Αναλογικά θα αυξηθούν και τα ποσοστά όλων των άλλων μετόχων που αθροιστικά θα φτάσουν λίγο πάνω από το 50,7%.

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΕΗ: Μεγάλο deal με Κοπελούζο και Σαμαρά για εξαγορά αιολικών πάρκων

    JP Morgan: Οι ελληνικές τράπεζες θα μοιράζουν υψηλά μερίσματα τα επόμενα έτη χωρίς πρόβλημα από τα DTCs/DTAs

    ΤΧΣ: 900 funds «βλέπουν» το placement της Εθνικής Τράπεζας



    ΣΧΟΛΙΑ