Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

AMD: Mega εξαγορά $4,9 δισ. για να ανταγωνιστεί την Nvidia

Lisa Su, CEO AMD

Lisa Su, CEO AMD

Nα εξαγοράσει την εταιρεία παραγωγής datacenter ZT Systems συμφώνησε η Advanced Micro Devices (AMD), σε ένα deal μαμούθ με μετρητά και μετοχές αξίας 4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ προσπαθεί να ανταγωνιστεί την Nvidia.

Η ZT Systems, που εδρεύει στο Σίκαουκους του Νιου Τζέρσεϋ, θα γίνει μέρος του Επιχειρηματικού Ομίλου Λύσεων Κέντρου Δεδομένων της AMD, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Η AMD θα διατηρήσει τις ομάδες σχεδιασμού και πελατών της επιχείρησης, ενώ θα προσπαθήσει να πουλήσει το τμήμα παραγωγής.

Η τιμή της συμφωνίας περιλαμβάνει μια ενδεχόμενη πληρωμή 400 εκατομμυρίων δολαρίων με βάση ορισμένες προϋποθέσεις.

Σημειώνεται ότι η ZT έχει εμπειρία στην κατασκευή server για μεγάλα κέντρα δεδομένων, το είδος των πελατών που τοποθετούν δισεκατομμύρια σε νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης.

Η εξαγορά θα «ενδυναμώσει σημαντικά τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης των κέντρων δεδομένων μας», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της AMD Lisa Su στη δήλωση.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία παρακολουθεί την Nvidia, ηγέτιδα στην αγορά εξοπλισμού κέντρων δεδομένων που απαιτούνται  για την υποστήριξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Η AMD προσθέτει δυνατότητες λογισμικού και υλικού, οι οποίες θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν τις προσφορές της Nvidia και να επιταχύνουν την απορρόφηση των τσιπ της.

Εξάλλου, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος επεξεργαστών γραφικών που έχουν γίνει τόσο ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη λογισμικού AI.

Ο τεχνολογικός κολοσσός διέθεσε περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια τους τελευταίους 12 μήνες για να επεκτείνει την εμβέλειά της σε αυτήν την αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο, η εταιρεία συμφώνησε να εξαγοράσει την Silo AI για 665 εκατομμύρια δολάρια.

Η AMD με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια θεωρείται ο πιο κοντινός αντίπαλος της Nvidia.

Η νέα σειρά τσιπ επιτάχυνσης MI, αναμένεται να αποφέρει περισσότερα από 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια νέα έσοδα φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρείας.

Αυτό μπορεί να την τοποθετήσει μπροστά από όλους τους άλλους ανταγωνιστές της Nvidia, ωστόσο έχει ακόμη πολύ δρόμο για να πραγματοποιηθεί αυτό.

Σύμφωνα με αναλυτές, η Nvidia θα δημιουργήσει έσοδα 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα datacenters αυτό το οικονομικό έτος.

Μετά από την ανακοίνωση του deal, η μετοχή της AMD σημείωσε άνοδο 2,5% στις συναλλαγές της Δευτέρας.

Διαβάστε επίσης: 

AMD: Στα 5,83 δισ. δολάρια τα έσοδα στο δεύτερο τρίμηνο

Apple: «Επικίνδυνη» ή «σωτήρια» η ιδέα του επιτραπέζιου ρομπότ;

Animeflix: Έπεσε ο πειρατικός ιστότοπος – Είχε 13 εκατ. επισκέπτες το μήνα