• Business

    AMC: Νέα δικαστικά εμπόδια στα σχέδια της εταιρείας στέλνουν τις κοινές μετοχές της στα ύψη


    Ένα νέο εμπόδιο στο σχέδιο της AMC Entertainment να μετατρέψει τις αμφιλεγόμενες προνομιούχες μονάδες της (AMC Preferred Equit – APE) σε κοινές μετοχές έβαλε απόφαση δικαστηρίου του Ντέλαγουερ την Παρασκευή, οδηγώντας τις μετοχές της κατηγορίας Α της εταιρείας να εκτιναχθούν έως και 100% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά το κλείσιμο της Wall Street.

    H δικαστής Morgan T. Zurn απέρριψε το διακανονισμό που θα επέτρεπε τη μετατροπή να προχωρήσει την ώρα που η εταιρεία θα μοίραζε επιπλέο μετοχές για να μετριαστεί η αποδυνάμωση των κοινών μετόχων.

    Η ακριβής αξία του διακανονισμού, η οποία είναι ξεπερνά τα 100 εκατ. δολάρια, κυμαίνεται με βάση την τιμή της μετοχής της εταιρείας. Οι μετοχές της AMC διαπραγματεύονταν στα 8,80 δολάρια, έχοντας νωρίτερα κλείσει στα 4,40 δολάρια. Την ίδια ώρα, οι μονάδες APE βυθίστηκαν περαιτέρω έως και 63%, στα 0,67 δολάρια.

    Η Zurn τόνισε ότι η απόφασή της δεν αφορούσε τις μυριάδες θεωρίες περί χειραγώγησης της αγοράς που τέθηκαν σε επιστολές που της έστειλαν σχεδόν 3.000 μέτοχοι. «Σε αυτή τη συγκυρία, το μόνο καθήκον του δικαστηρίου είναι να εγκρίνει ή να απορρίψει τον προτεινόμενο διακανονισμό», ανέφερε, προσθέτοντας πως «ο διακανονισμός δεν μπορεί να εγκριθεί όπως υποβλήθηκε».

    Ο Mark Lebovitch, ένας από τους κύριους δικηγόρους των επενδυτών που διαπραγματεύτηκαν τον διακανονισμό ανέφερε πως οι πελάτες του «εξετάζουν προσεκτικά τη λεπτομερή γνώμη του δικαστηρίου και εξετάζουν όλες τις επιλογές τους».

    Η AMC ήταν πρόθυμη να μετατρέψει τα APE και να εκδώσει πρόσθετες μετοχές, καθώς αντιμετωπίζει αυξανόμενα επιτόκια που έχουν περιπλέξει τη χρηματοδότηση των δανείων της.

    Οι περισσότεροι επενδυτές και αναλυτές περίμεναν ότι η Zurn θα τερμάτιζε την σκληρή νομική διαμάχη γύρω από τα APEs, τα οποία έχουν αποτελέσει αντικείμενο έντονων προστριβών από τον περασμένο Φεβρουάριο.

    Η υπόθεση έχει φέρει αντιμέτωπους την AMC με πολλούς από μεμονωμένους επενδυτές, οι οποίοι βρέθηκαν με μετοχές της αλυσίδας κινηματογράφων κατά τη διάρκεια του «ράλι» των «μετοχών meme», στο απόγειο της πανδημίας.

    Η εταιρεία παρουσίασε το 2022 τα APE, μοιράζοντας μια προνομιούχα μονάδα για κάθε μια κοινή μετοχή, με σκοπό την αύξηση της χρηματοδότησής της. Κάθε μονάδα αντιπροσωπεύει θεωρητικά το 1/100 μιας προνομιούχου μετοχής, ίσης αξίας με 100 μετοχές κατηγορίας Α.  Επομένως υποτίθεται ότι είναι ισοδύναμες με τις κοινές μετοχές.

    Ωστόσο, αμέσως έγινε αντιληπτό πως το κοινό δεν είδε με καλό μάτι την κίνηση, με τις APE να διαπραγματεύονται με απότομη έκπτωση λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τη μετατροπή τους σε κοινές.

    Περίπου το 70% των κοινών μετόχων που ψήφισαν για το αρχικό σχέδιο μετατροπής της APE σε κοινές μετοχές τον Μάρτιο -πριν επιτευχθεί η συμφωνία- ήταν υπέρ, αν και ένας σχετικά μικρός αριθμός από αυτούς συμμετείχε. Ωστόσο πολλοί άλλοι μικροεπενδυτές, είτε εμφανίστηκαν αντιτίθετοι σε μια κίνηση που θα μείωνε τις μετοχές τους είτε απλώς δεν ψηφίζουν τις προτάσεις της εταιρείας.

    Περισσότεροι από 2.800 από αυτούς προσέφυγαν στο δικαστήριο κατά του διακανονισμού και τέσσερις εμφανίστηκαν στην ακρόαση διευθέτησης τον Ιούνιο  για να αντιταχθούν επισήμως.

    Η αγωγή των μετόχων, με επικεφαλής ένα συνταξιοδοτικό ταμείο και έναν μεμονωμένο μέτοχο, κατηγορεί την AMC για ένα παράνομο εταιρικό σχέδιο με στόχο να παραμερίσει την επενδυτική της βάση.

    Διαβάστε επίσης

    Ενρία (SSM): Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα αναδυθούν ισχυρότερες μέσω των stress tests

    Βέλγιο: Συνεχίζονται οι απεργίες στην Ryanair

    Ρόδος: Ζημιές σε τρία ξενοδοχεία στο Κιοτάρι – Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά



    ΣΧΟΛΙΑ