• Business

    Amazon: Επενδύει $4 δισ. στον ανταγωνιστή του ChatGPT

    • NewsRoom
    Ο Άντι Τζάσι, CEO της Amazon

    Ο Άντι Τζάσι, CEO της Amazon


    Τον ανταγωνιστή του ChatGPT της OpenAI σχεδιάζει η Amazon, ανακοινώνοντας σήμερα ότι θα επενδύσει έως και 4 δισεκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Anthropic, αναλαμβάνοντας μια μειοψηφική θέση ιδιοκτησίας.

    Η κίνηση αυτή, σηματοδοτεί την επιθετική γραμμή της Amazon σε σχέση με το AI, η οποία επιδιώκει να συμβαδίσει με ανταγωνιστές όπως τη Microsoft και την Alphabet με την Google.

    Η Anthropic είναι ουσιαστικά μια start up, καθώς ιδρύθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια από πρώην στελέχη έρευνας του OpenAI, όμως πρόσφατα έκανε το ντεμπούτο της με το νέο ανταγωνιστικό chatbot AI, που ονομάζεται Claude 2.

    Πολλά τα οφέλη

    Από πλευράς της η Amazon θέλει να επωφεληθεί από το άλμα της λεγόμενης γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, η οποία περιλαμβάνει τεχνολογία όπως το ChatGPT της OpenAI, καθώς και τα chatbots Claude της Anthropic.

    Οι δύο εταιρείες δήλωσαν τη Δευτέρα ότι σχεδιάζουν μια στρατηγική συνεργασία για την προώθηση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, με την startup να επιλέγει τις υπηρεσίες Web Amazon ως τον κύριο πάροχο cloud.

    Παράλληλα, η Anthropic ανέφερε ότι θα παρέχει στους πελάτες της Amazon Web Services, έγκαιρη πρόσβαση σε μοναδικά χαρακτηριστικά για την προσαρμογή του μοντέλου και πολλές δυνατότητες για τους χρήστες.

    Επίσης, θα χρησιμοποιήσει προσαρμοσμένους ημιαγωγούς σχεδιασμένους από την Amazon Web Services, για να ενισχύσει τα βασικά μοντέλα που στηρίζουν τις εφαρμογές της AI.

    Σημειώνεται ότι φέτος, η εταιρεία μικροτσίπ Nvidia είναι η εταιρεία που έχει δει τα μεγαλύτερα κέρδη από την στιγμή της «έκρηξης» της τεχνητής νοημοσύνης.

    Το βασικό προϊόν της Nvidia είναι ένας τύπος ημιαγωγών που είναι γνωστός ως μονάδα επεξεργασίας γραφικών, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση μεγάλης κλίμακας μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

    Κάποια στιγμή η μετοχή της Nvidia είχε σημειώσει ράλι περισσότερο από 200%, με την εταιρεία να σπάει όλα τα ρεκόρ ενάντια σε όλες τις προβλέψεις.

    Το one-stop shop

    Η Amazon θέλει να τοποθετηθεί ως το one-stop shop για την τεχνητή νοημοσύνη.

    Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου σχεδιάζει την παραγωγή δικών του μικροτσίπ για την εκπαίδευση μεγάλης κλίμακας μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

    Από την άλλη, η Anthropic μετρά ήδη ορισμένους υποστηρικτές υψηλού προφίλ, όπως τη Google και τη Salesforce Ventures, καθώς οι τεχνολογικοί γίγαντες συνεχίζουν να κάνουν τεράστια νούμερα σε εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης.

    Ωστόσο, η κίνηση της Amazon, πιθανόν να πυροδοτήθηκε μετά την επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της Microsoft στον κατασκευαστή ChatGPT OpenAI τον Ιανουάριο.

    Διαβάστε επίσης:

    Creta Farms: Αύξηση πωλήσεων 26% το 2022 – Στο 24% το μερίδιο αγοράς

    NOVA: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 310 εκατ. ευρώ με μετοχοποίηση χρεών

    Ζημιές από κέρδη για την ΑΒ Βασιλόπουλος



    ΣΧΟΛΙΑ