ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Έναν ουρανοξύστη 40 ορόφων στο Σιάτλ έχει πλέον στην κατοχή του ο Amancio Ortega, o δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της δημοφιλούς αλυσίδας ένδυσης και αξεσουάρ Zara.
Πρόκειται για μία ακόμα επένδυση στον χώρο των ακινήτων, με τον Ortega να διευρύνει έτι περαιτέρω την αυτοκρατορία του στο real estate.
Πάνω από 800 εκατ. δολάρια σε επενδύσεις real estate
Σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα, πρόκειται για τον ουρανοξύστη Kiara, τον οποίο αγόρασε ο Καταλανός δισεκατομμυριούχος έναντι 323 εκατ. δολαρίων.
Πριν λίγους μήνες και συγκεκριμένα τον Ιούλιο η εταιρεία του Pontegadea είχε προχωρήσει στην αγορά ενός κτιρίου πολυτελών διαμερισμάτων στην Νέα Υόρκη, καταβάλλοντας το ποσό των 500 εκατ. δολαρίων.
O Ortega μέσα στο 2022, έχοντας αφήσει στο τιμόνι της αυτοκρατορίας του την κόρη του Marta Ortega, έχει προχωρήσει σε σειρά εξαγορών σε ακίνητα, κυρίως πολυτελών κτιρίων αλλά και logistics.
Στις πιο σημαντικές συμφωνίες ακινήτων που έχει πραγματοποιήσει περιλαμβάνονται το ιστορικό κτήριο Haughwout του Μανχάταν, ένας από τους ψηλότερους πύργους γραφείων του Μαϊάμι και ένας ουρανοξύστης 22 ορόφων στη Σεούλ.
To στοίχημα των logistics
Κατέχοντας το 59% των μετοχών της εταιρείας ένδυσης Inditex, λαμβάνει εκατομμύρια ευρώ σε μερίσματα, τα οποία επενδύει σε real estate σε πόλεις όπως το Σιάτλ, το Τορόντο, η Βαρκελώνη και το Λονδίνο.
Παρά το γεγονός ότι οι μετοχές της Inditex έχουν χάσει σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας τους τα τελευταία πέντε χρόνια, το οικογενειακό γραφείο έχει δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια ακινήτων μεταξύ των πιο πλούσιων της Ευρώπης, χωρίς να πουλήσει ούτε μία μετοχή.
Νωρίτερα φέτος, η Pontegadea αγόρασε ένα κτίριο γραφείων στη Γλασκώβη έναντι περίπου 200 εκατ. στερλίνων (237 εκατομμύρια δολάρια), καθώς και το Royal Bank Plaza στο Τορόντο στην τιμή των 1,2 δισ. δολαρίων Καναδά (916 εκατομμύρια δολάρια).
Έχοντας επενδύσει πάνω από 1.5 δις δολάρια σε εξαγορές μέσα στο 2022, ο 86χρονος πλουσιότερος άνδρας της Ισπανίας και μεταξύ των 50 πλουσιότερων στον κόσμο, έχει επιτύχει σημαντικές συμφωνίες.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο Το οικογενειακό γραφείο του Ortega, Pontegadea, αγόρασε πέντε κέντρα logistics στις πολιτείες Τενεσί, Νότια Καρολίνα, Βιρτζίνια, Πενσυλβάνια και Τέξας από την Realty Income Corp. έναντι περίπου 722 εκατομμυρίων δολαρίων.
Πρόκειται για εργοστάσια τα οποία έχουν μακροχρόνιες συμφωνίες μίσθωσης με παγκόσμιους παίκτες όπως η Nestle, η Amazon.com και η FedEx.
Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες εξαγορές στον κλάδο logistics επίσης από την Realty Income, οι οποίες ανήλθαν σε 183 εκατομμύρια δολάρια. Οι κινήσεις αυτές σηματοδοτούν ένα νέο στρατηγικό βήμα, διαφορετικό από την παραδοσιακή πολιτική της Pontegadea για επενδύσεις σε ακίνητα.
Ο δρόμος για την κορυφή
Γιος εργάτη σιδηροδρόμων, ο 86χρονος δισεκατομμυριούχος δεν είχε ποτέ το δικό του γραφείο όσο εργαζόταν στο κατάστημα λιανικής, προτιμώντας αντ’ αυτού να βρίσκεται δίπλα στους υπαλλήλους στον κύριο χώρο σχεδιασμού.
Παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της Inditex το 2011 και αντικαταστάθηκε από το επί σειρά ετών στέλεχος της εταιρείας, Pablo Isla. Ωστόσο, η κόρη που απέκτησε από τον δεύτερο γάμο του, η 38χρονη Marta Ortega, ανέλαβε τα ηνία του ομίλου τον περασμένο Απρίλιο.
Η κόρη του επιχειρηματία από τον πρώτο του γάμο, Sandra, 54 ετών, έχει τον έλεγχο των μετοχών που κατείχε στην εταιρεία η μητέρα της. Δεν έχει ρόλο στην Inditex και μετατόπισε τα δικά της περιουσιακά στοιχεία στα ακίνητα, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα ξενοδοχεία. Η καθαρή της περιουσία ανέρχεται σε 6,6 δισ. δολάρια και σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index είναι η πλουσιότερη γυναίκα της Ισπανίας.
Διαβάστε επίσης:
Inditex: Η μητρική της Zara πουλά τα ρωσικά της καταστήματα στον όμιλο Daher
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Μπλόκο» Στουρνάρα στο σχέδιο των τραπεζών για το νέο IRIS
- Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Eurobank, τον χρυσό και το πετρέλαιο
- O Σαμαράς, οι μετοχές, το ΜΜ και ο Ηλιάδης, ο «Τρελαντώνης» και οι 6, η BSB στο ΧΑ, ο Κούστας και η ηθοποιός της βιντεοκασέτας, η απαίτηση του pirouetter, τι λέει η EDISON για τα media και η συγκίνηση του Χατζηδάκη
- Έξι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ρευστότητα 2, 5 δισ. δολάρια και πέντε εξασφαλισμένα έσοδα 14,65 δισ. δολάρια!