Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Alphabet (Google): Γιατί ναυάγησε το κυοφορούμενο deal των 23 δισ. δολ. με την Wiz

Sundar Pichai, CEO Alphabet και Google

Sundar Pichai, CEO Alphabet και Google

Η startup εταιρεία κυβερνοασφάλειας Wiz Inc. απέρριψε την προσφορά εξαγοράς της από την μητρική της Google Alphabet, ύψους 23 δισ. δολαρίων, επιμένοντας στο σχέδιο της για αρχική δημόσια προσφορά.

Η απόρριψη θα αποτελέσει πλήγμα για την Alphabet, η οποία προσπαθεί να πλησιάσει τις Microsoft Corp. και Amazon.com στην έντονα ανταγωνιστική αγορά υπηρεσιών cloud.

Η Alphabet, η οποία απέκτησε την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Mandiant καταβάλλοντας 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια μόλις πριν από δύο χρόνια, στη δεύτερη μεγαλύτερη εξαγορά της, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την Wiz για να συμπληρώσει τις παροχές ασφαλείας της.

Η νεοσύστατη εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη συνδέεται με παρόχους αποθήκευσης στο cloud, όπως η Amazon Web Services και η Microsoft Azure, και σαρώνει τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα εκεί για κινδύνους ασφαλείας.

Τα επόμενα σχέδια της Wiz

«Το να πεις όχι σε τέτοιες προσφορές είναι δύσκολο, αλλά με την εξαιρετική μας ομάδα, νιώθω σίγουρος για την επιλογή αυτή», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Wiz, Assaf Rappaport σε σημείωμα προς τους υπαλλήλους που είδε το Bloomberg News. «Επιτρέψτε μου να μπω στην ουσία του θέματος», δήλωσε ο Rappaport. Τα επόμενα ορόσημα της εταιρείας είναι η επίτευξη 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε ετήσια επαναλαμβανόμενα έσοδα και η δημόσια εγγραφή, είπε.

Ένας στόχος εξαγοράς τόσο μεγάλος όσο η Wiz θα ήταν ασυνήθιστος για μια μεγάλη τεχνολογική εταιρεία όπως η Alphabet και θα μπορούσε να έχει προσελκύσει την προσοχή των αντιμονοπωλιακών ρυθμιστικών αρχών.

Η Google αντιμετωπίζει ήδη αρκετές αντιμονοπωλιακές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας μήνυσης του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που την κατηγορεί για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αναζήτηση και μιας άλλης σχετικά με τα εργαλεία ψηφιακής διαφήμισης.

Εκπρόσωποι της Google δεν απάντησαν στο αίτημα για σχολιασμό του θέματος. Η Wall Street Journal ανέφερε πρώτη την απόφαση της απόρριψης.

Η Google έχει επιδιώξει να ενισχύσει την δυναμική της στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ως βασικό στοιχείο της στρατηγικής της για την απόκτηση μεριδίου στο cloud computing. Εξακολουθεί να είναι πίσω σε σχέση με τις Amazon και Microsoft στη συγκεκριμένη αγορά, αλλά ο γίγαντας της αναζήτησης κερδίζει έδαφος και αυτή η μονάδα παρουσίασε κέρδη για πρώτη φορά πέρυσι.

Η συμφωνία με την Mandiant ενίσχυσε την αξιοπιστία του τεχνολογικού κολοσσού στον τομέα αυτό. Σε ένα συνέδριο στο Λας Βέγκας φέτος, η Google παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο το μοντέλο της Gemini AI θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους πελάτες να αναλύσουν απειλές και να αντιμετωπίσουν πιθανά τρωτά σημεία.

Ο Eric Doerr, αντιπρόεδρος του τμήματος cloud security engineering, χαρακτήρισε την AI ως ένα εργαλείο που θα βοηθήσει τις εταιρείες να είναι πιο προληπτικές στην κυβερνοασφάλεια.

Η Wiz κέρδισε την προσοχή αφότου η Alphabet φέρεται να συζητούσε την εξαγοράς της σε σχεδόν διπλάσια τιμή από την αποτίμησή της, μόλις δύο μήνες πριν. Πριν από τις συνομιλίες εξαγοράς, η Wiz είχε επεκταθεί γρήγορα με δικές της εξαγορές και είχε αρχίσει να εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε IPO.

H εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2020, αποτιμήθηκε στα 12 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια ενός γύρου χρηματοδότησης τον Μάιο, στον οποίο συμμετείχαν επενδυτές όπως οι Andreessen Horowitz, Lightspeed Venture Partners και Thrive Capital.

Επενδυτές και αναλυτές πιστώνουν την αλματώδη άνοδο της Wiz στην έγκαιρη αναγνώριση της ασφάλειας του cloud ως ενός μη πολυσύχναστου πεδίου με πλούσια και αυξανόμενη πελατειακή βάση.

Η Wiz αναφέρει ότι το 40% των εταιρειών του Fortune 100 είναι πελάτες της και ότι είχε ετήσια επαναλαμβανόμενα έσοδα ύψους 350 εκατομμυρίων δολαρίων.

Διαβάστε επίσης:

Alphabet (Google): Κοντά σε εξαγορά μαμούθ $23 δισ. – Η μεγαλύτερη του τεχνολογικού γίγαντα

Alphabet: Νέα CFO η Ανάτ Ασκενάζι

Microsoft vs Google: Απολύσεις, επενδύσεις, κέρδη-ρεκόρ και στο βάθος… τεχνητή νοημοσύνη