Αλλαγές στις υποχρεώσεις δημοσιότητας στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο αλλά και στο πρόστιμα που προβλέπονται για τις εταιρείες που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την ενσωμάτωση και τροποποίηση σχετικών ευρωπαϊκών οδηγιών που δόθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.

Με βάση τις διατάξεις του σχεδίου νόμου επικαιροποιούνται οι υποχρεώσεις δημοσιότητας στο ΓΕΜΗ και στα στοιχεία που δημοσιεύονται προτίθενται οι εκθέσεις βιωσιμότητας, καθώς και τα στοιχεία των προσώπων που είναι αρμόδια για τη διασφάλιση της υποβολής τους.

1

Επιπλέον εξορθολογείται το πλαίσιο κυρώσεων για τους παραβάτες με αυξομειώσεις προστίμων ενώ με τις νέες διατάξεις θεσμοθετείται και η δυνατότητα μείωσης του προστίμου στο μισό αν ο υπόχρεος, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία γνωστοποίησης σε αυτόν της διοικητικής πράξης επιβολής προστίμου προβεί σε καταβολή του προστίμου και στην άρση της παράβασης για την οποία επιβλήθηκε το πρόστιμο.

Παράλληλα προστίθεται στις παραβάσεις για τις οποίες απειλούνται διαζευκτικά ή σωρευτικά, ποινή φυλάκισης μέχρι τριών (3) ετών και χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) μέχρι εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, η περίπτωση ελεγκτή ή ανεξάρτητου παρόχου υπηρεσιών διασφάλισης εκθέσεων βιωσιμότητας, που διατυπώνουν γνώμη για έκθεση βιωσιμότητας που εν γνώσει τους έχει καταρτιστεί κατά παράβαση του νόμου ως προς το περιεχόμενό της.

Επιπλέον, απλοποιείται η διαδικασία επιβολής των προστίμων και δημιουργούνται ομάδες δειγματοληπτικού ελέγχου στο Γ.Ε.ΜΗ/

Από 100 ευρώ έως 100.000 ευρώ τα πρόστιμα

Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 100 ευρώ έως 100.000 ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, όπως ισχύει και σήμερα ωστόσο σε αυτά που λαμβάνονται υπόψη για το ύψος του προστίμου προστίθεται η κατάσταση της εταιρείας, δηλαδή αν είναι ενεργή, σε εκκαθάριση ή πτώχευση, η κατηγορία της αν είναι δημοσίου συμφέροντος ή μη και το μέγεθός της.

Ειδικότερα:

  • Για παραβάσεις που αφορούν στη σύσταση εταιρείας μέσω της πλατφόρμας e-Υ.Μ.Σ., επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 5.000 ευρώ, όπως προβλέπεται και από την ισχύουσα νομοθεσία.
  • Για παραβάσεις που αφορούν στην παράλειψη εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. διπλασιάζεται το κατώτερο όριο στα 1.000 ευρώ και το ανώτερο παραμένει στις 10.000 ευρώ.
  • Για παραβάσεις σχετικά με παράλειψη εγγραφής των προβλεπόμενων στοιχείων στα έγγραφα και τις επιστολές εταιρείας ή υποκαταστήματος αλλοδαπής, το κατώτατο όριο του προστίμου μειώνεται στα 100 ευρώ και το ανώτερο παραμένει στα 500 ευρώ.
  • Για παραβάσεις σχετικά με την εκπρόθεσμη υποβολή αίτησης για καταχώριση στο Γ.Ε.ΜΗ., το πρόστιμο κυμαίνεται από 100 ευρώ με το ανώτατο όριο από τα 300 ευρώ να αυξάνεται στα 500 ευρώ.
  • Για παραβάσεις σχετικά με τις αυτόματες καταχωρίσεις στο Γ.Ε.ΜΗ., επιβάλλεται αυξημένο πρόστιμο από 200 ευρώ (από 100) έως 2.000 ευρώ (από 1.000 ευρώ)
  • Για παραβάσεις σχετικά με τα στοιχεία που καταχωρίζονται και δημοσιεύονται υποχρεωτικά στο Γ.Ε.ΜΗ., το πρόστιμο μειώνεται στα 200 ευρώ (από 500) το κατώτερο και το ανώτερο μειώνεται στις 2.000 ευρώ (από 10.000)
  • Για παράλειψη υποβολής των οικονομικών καταστάσεων της περ. ια) της παρ. 1 του άρθρου 35, της περ. θ) του άρθρου 39, της περ. ι) του άρθρου 43 και των άρθρων 44 και 45, το κατώτατο πρόστιμο μειώνεται στα 1.000 ευρώ (από 2.000) και το ανώτερο παραμένει στις 100.000 ευρώ.
  • Προβλέπεται πρόστιμο για παραβάσεις του αρθρ. 54 που αφορούν στην επωνυμία μειωμένο στα 200 ευρώ (από 1.000 ευρώ) έως 2.000 ευρώ (από 10.000 ευρώ).
  • Καταργείται η διάταξη που αφορά σε πρόστιμα (από 1.000 έως 10.000 ευρώ) για παραβάσεις των άρθρων 38 και 41, σχετικά με την επιγραμμική καταχώριση υποκαταστημάτων αλλοδαπών εταιρειών και την επιγραμμική υποβολή πράξεων και στοιχείων.

Πότε το πρόστιμο πέφτει στο μισό

Μετά την επιβολή του προστίμου και τη γνωστοποίησή του ο ενδιαφερόμενος μπορεί να διατυπώσει τις απόψεις του ηλεκτρονικά, εντός προθεσμίας 15 ημερών, αντί 30 όπως ισχύει σήμερα.

Η είσπραξη του προστίμου διενεργείται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α’ 190). Το πρόστιμο που εισπράττεται αποτελεί κατά τριάντα τοις εκατό (30%) έσοδο του επιμελητηρίου της Υ.Γ.Ε.ΜΗ. στην οποία υπάγεται ο υπόχρεος και κατά εβδομήντα τοις εκατό (70%) έσοδο του Κρατικού Προϋπολογισμού. Αν το πρόστιμο επιβάλλεται από την Υ.Γ.Ε.ΜΗ. του Υπουργείου Ανάπτυξης, αυτό εισπράττεται ως έσοδο του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Το ύψος του προστίμου μειώνεται στο ήμισυ αν ο υπόχρεος, εντός 30 από την ημερομηνία κοινοποίησης σε αυτόν της διοικητικής πράξης επιβολής προστίμου προβεί σε καταβολή του προστίμου και στην άρση της παράβασης για την οποία επιβλήθηκε το πρόστιμο. Η καταβολή του προστίμου συνεπάγεται την αυτοδίκαιη παραίτηση του υπόχρεου από κάθε δικαίωμα προσβολής ή αμφισβήτησης της διοικητικής πράξης επιβολής του προστίμου.

Απλοποίηση διαδικασίας επιβολής προστίμου

Η αρμόδια Υ.Γ.Ε.ΜΗ. του Υπουργείου Ανάπτυξης έχει πρόσβαση σε όλες τις υποθέσεις επιβολής διοικητικών κυρώσεων και εποπτεύει την εύρυθμη εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών. Στο πλαίσιο αυτό, δύναται να συστήνει ομάδες με αντικείμενο τον δειγματοληπτικό έλεγχο υποθέσεων που συνιστούν παράβαση κατά την παρ. 1, προκειμένου να διασφαλίζεται η ορθή τήρηση των διαδικασιών από τις Υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης θα παραμείνει σε διαβούλευση έως τις 28 Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης:

Ελλάκτωρ: Ομόλογο 65 εκατ. στη REDS για απόκτηση νέων ακινήτων

Ντόναλντ Τραμπ: Κλήθηκε να μιλήσει στο Ευρωκοινοβούλιο από ακροδεξιό γερμανικό κόμμα

General Motors: Aπολύει σχεδόν 1.000 εργαζομένους σε όλο τον κόσμο