Αισιοδοξία για περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών δεικτών επικρατεί στη διοίκηση της MIG, μετά την επιστροφή στα κέρδη και την χρηματοοικονομική σταθεροποίηση του ομίλου κατά την περσινή χρονιά.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Θανάσης Παπανικολάου, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων που πραγματοποιήθηκε χθες, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να επιδράσει θετικά στις εργασίες του ομίλου ενώ υπογράμμισε τη βούληση να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την ενίσχυση των μεριδίων και των πωλήσεων του ομίλου.

Ο κ. Παπανικολάου σημείωσε πως η εταιρεία παρά την κρίση κατάφερε να βελτιώσει πολλά πράγματα στη λειτουργία της, με αποκορύφωμα την επιστροφή στα κέρδη την περσινή χρήση, ύστερα από τέσσερα χρόνια και εκτίμησε πως θα υπάρξει περαιτέρω άνοδος των μεγεθών του ομίλου κατά τη διάρκεια του 2019.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον απόηχο των θετικών αποτελεσμάτων και των ανακοινώσεων που έγιναν στη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων, η μετοχή της MIG έκλεισε με κέρδη 9,15%.

Ο πρόεδρος της MIG, Παναγιώτης Θρουβάλας, στάθηκε ιδιαίτερα στις πρωτοβουλίες για τον εξορθολογισμό των χρηματοοικονομικών, τονίζοντας πως υπάρχουν τρεις σκέψεις προς αυτή την κατεύθυνση: είτε θα επιδιωχθεί νέα αναδιάρθρωση δανείων, είτε θα ληφθούν νέα δάνεια είτε θα πουληθεί κάποιο από τα assets.

«Είναι σημαντικό να επιτευχθεί η χρηματοοικονομική ισορροπία και στην μητρική και για αυτό δουλεύουμε όλοι», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η εταιρεία χρωστάει περίπου 500 εκατ. ευρώ και πρέπει να επιτευχθεί μια ισορροπία στο κόστος εξυπηρέτησή του δανεισμού.

Ήδη, η πώληση του «Υγεία» σε αρκετά υψηλό τίμημα έδωσε τη δυνατότητα στον όμιλο να αποπληρώσει ένα σημαντικό μέρος του ομολογιακού δανείου στην Πειραιώς (υπολογίζεται ότι εξοφλήθηκαν πάνω από 100 εκατ. ευρώ του δανείου, που ξεπερνάει τα 400 εκατ. ευρώ).

Ανάλογες ανάσες έδωσε στον όμιλο και η πώληση του Hilton στην Κύπρο στο πρώτο τρίμηνο του 2019. Υπολογίζεται πως το enterprise value των δυο παραπάνω deals άγγιξε το μισό δισεκατομμύριο ευρώ, συνεισφέροντας σημαντικά στην εξυγίανση των οικονομικών.

Στα σχέδια πώλησης πάντως, όπως διευκρίνισε ο κ. Παπανικολάου, δεν περιλαμβάνεται η Vivartia.

Το θέμα αυτό, όπως είπε, έχει «κλείσει», μετά τη συμφωνία αναδιάρθρωση των δανείων της εταιρείας που ολοκληρώθηκε πέρυσι το καλοκαίρι με τις πιστώτριες τράπεζες, η οποία εξασφάλισε χαμηλά επιτόκια για ένα διάστημα επτά χρόνων και το απολύτως απαραίτητο ποσό αποπληρωμής.

Η διοίκηση της MIG έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απόκτηση της Hellenic Seaways, η οποία να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την ηγετική παρουσία της Attica Group στην ελληνική ακτοπλοΐα, στις κινήσεις για την επέκταση των καταστημάτων εστίασης στις κλειστές αγορές (αεροδρόμια, πλοία, εθνικές οδούς) αλλά και στη νέα επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ που δρομολογείται στο εργοστάσιο της ΔΕΛΤΑ στον Άγιο Στέφανο.

Πρόκειται για τη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής γάλακτος, η οποία θα αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα και θα εκσυγχρονίσει τις παραγωγικές υποδομές της εταιρείας.

Η επένδυση, η οποία είχε κολλήσει στα «γρανάζια» της ελληνικής γραφειοκρατίας για πάνω από δυο χρόνια, εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί το προσεχές φθινόπωρο και θα ενώ όπως έγινε γνωστό δεν πρόκειται να οδηγήσει στο κλείσιμο κάποια άλλη μονάδας του ομίλου.

Η MIG είναι από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας, και δραστηριοποιείται στους τομείς των τροφίμων, της ναυτιλίας, της πληροφορικής και της διαχείρισης ακινήτων.

Στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της ανήκουν οι εταιρείες, Vivartia, Attica Group, Singular Logic και η Robne Kuce Beograd (RBK).

Το 2018, οι πωλήσεις της ανήλθαν σε 996,2 εκατ. ευρώ, τα EBITDΑ έφθασαν στα 109,6 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 47 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβάνεται κέρδος από τη πώληση του ΥΓΕΙΑ ύψους 93 εκατ. ευρώ).