Ολοκλήρωσε το deal με τη μεγαλύτερη μεταφορική της χώρας η HIG Capital, που ετοιμάζει την εξαγορά δύο ακόμα εταιρειών logistics με τζίρο περί των 20 εκατομμυρίων έκαστη.

Η Ορφεύς Βεϊνόγλου, που κλείνει φέτος έναν αιώνα δραστηριοποίησης στον κλάδο μεταφορών, περνά στον έλεγχο του αμερικανικού fund, αφού οι υπογραφές για την «αλλαγή φρουράς» έπεσαν πολύ πρόσφατα. Η HIG γίνεται μέτοχος πλειοψηφίας με ποσοστό 80%, ενώ το 20% παραμένει στην οικογένεια Βεϊνόγλου, που θα έχει σημαντικό ρόλο και στη διοίκηση του ομίλου, καθώς ο Δημήτρης Κατσαδάκης, δισέγγονος του ιδρυτή του ομίλου θα ασκεί καθήκοντα αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου.

Η προσέγγιση της HIG Capital στην εταιρεία με 100 χρόνια ιστορίας έγινε στα τέλη του 2020 και ολοκληρώθηκε με τις δύο πλευρές να συμφωνούν πως το deal θα προετοιμάσει τον όμιλο για την επόμενη μέρα του κλάδου των μεταφορών, μέσω και της καλύτερης πρόσβασης σε χρηματοδότηση. Τελευταία εξέλιξη η είσοδος του επικεφαλής του fund στην Ελλάδα, Κωνσταντίνου Μπήτρου, στο διοικητικό συμβούλιο της μητρικής. Μία πρόσφατη σημαντική επενδυτική κίνηση που πραγματοποίησε η Βεϊνόγλου ήταν η εξαγορά της Easy Mail το 2019, μέσω της οποίας έκανε την είσοδό τους στις ταχυμεταφορές. Σε ομιλικό επίπεδο, η Ορφεύς Βεϊνόγλου καταγράφει έσοδα υψηλότερα των 120 εκατομμυρίων ευρώ κατά προσέγγιση. Το 2021 έγραψε τζίρο 109 εκατομμύρια, 22% ανάπτυξη και καθαρά κέρδη 6,2 εκατομμυρίων ευρώ, αυξημένα κατά 132%.

Ο όμιλος δραστηριοποιείται μέσω θυγατρικών στα Βαλκάνια, σε Βουλγαρία και Ρουμανία. Οι εκτιμήσεις της διοίκησης για το 2022 θέλουν τα έσοδα της μητρικής εταιρείας να πλησιάζουν τα 100 εκατομμύρια, που μεταφράζεται σε ανάπτυξη της τάξης του 15% σε σύγκριση με το 2021 και σημαίνει μία από τις καλύτερες χρονιές της εταιρείας σε απόδοση, λαμβάνοντας υπόψη τη μέχρι σήμερα εξέλιξη των μεγεθών, ποιοτικά και ποσοτικά. Πριν ακόμη δώσει τα χέρια με τη HIG, η Βεϊνόγλου είχε προγραμματίσει επενδύσεις 30 εκατομμυρίων για την προσεχή πενταετία.

Με μερίδιο 18% ο leader του κλάδου

Η HIG Capital συστήθηκε στην Ελλάδα μέσω της επένδυσής στη Dimand (από την οποία αποεπένδυσε πριν την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο), ενώ το πρώτο βήμα στην εγχώρια αγορά των logistics το έκανε μέσω της βορειοελλαδίτικης Makios, στην οποία η οικογένεια έχει κρατήσει το management. Η εταιρεία σχεδιάζει την απόβασή της στην Αττική, με νέα κέντρα αποθήκευσης και διανομής στα Δύο Πεύκα και στο Θριάσιο.

Το fund έχει επίσης εξαγοράσει το παλιό εργοστάσιο της εισηγμένης χαλυβουργίας Έλαστρον στον Ασπρόπυργο και τρεις εταιρείες της μεταφορικής Olympias Κανδύλη (Επενδυτική Ψυκτική, Εμπορική Αξία και Ατλαντίς) οι οποίες συγχωνεύτηκαν, ενώ μέσω στρατηγικής επένδυσης 250 εκατ. ευρώ μετατρέπει το πρώην χαλυβουργείο της οικογένειας Μάνεση στον Ασπρόπυργο σε trimodal logistics park σε έκταση 290 στρεμμάτων. Με την απόκτηση του leader του κλάδου η HIG Capital αποκτά μερίδιο 18% στην κατακερματισμένη αγορά των logistics.

Η επενδυτική έχει συστήσει την πλατφόρμα Streem Global A.E. για τη διαχείριση του συνόλου των αποθηκών που περιέρχονται στην κατοχή της, ενώ την αξιοποίηση των ακινήτων που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο της HIG αναλαμβάνει η Inventio Edge, κοινοπραξία της Inventio του Κωνσταντίνου Μπήτρου και του συνιδρυτή και πρώην στελέχους της Dimand, Πάνου Παναγιωτίδη.