Η Toshiba ανακοίνωσε ότι θα διασπαστεί σε δύο εταιρείες τελικά και θα πουλήσει μη βασικά περιουσιακά στοιχεία, αλλάζοντας τα αρχικά της πλάνα για τον διαχωρισμό σε τρεις εταιρείες, μετά από την σφοδρή κριτική που δέχθηκε από τους ακτιβιστές μετόχους.

Ο ιαπωνικός τεχνολογικός κολοσσός σχεδιάζει να προχωρήσει σε spin off της επιχείρησης συσκευών, η οποία περιλαμβάνει και τους ημιαγωγούς, και να την εισάγει στο χρηματιστήριο, όπως δήλωσε στο Τόκιο. Παράλληλα, βάζει τέλος στο προηγούμενο σχέδιο της για τον διαχωρισμό των λειτουργιών υποδομής, οι οποίες τελικά θα παραμείνουν στην Toshiba.

1

Η διάσπαση σε δύο εταιρείες αντί για τρεις που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, θα είναι φθηνότερη και πιο ομαλή, ανέφερε η εταιρεία.

Επίσης όρισε την Toshiba Tec Corp, την εισηγμένη επιχείρηση ηλεκτρονικού εξοπλισμού της, ως μη βασική δραστηριότητα, αν και δεν διευκρίνισε αν θα πουλήσει τη μονάδα. Ακόμη θα χρησιμοποιήσει 300 δισεκατομμύρια γιεν (2,6 δισεκατομμύρια δολάρια) πλεονάζοντος κεφαλαίου για επιστροφές στους μετόχους, σε διάστημα δύο ετών.

Οι μετοχές της πρωτοποριακής επιχείρησης με τσιπ μνήμης Kioxia Holdings  θα συνεχίσουν να ανήκουν στην Toshiba, ενώ όπως επισήμανε η εταιρεία, θα επιδιώξει να κερδίσει χρήματα από τις μετοχές «άμεσα» και να επιστρέψει τα έσοδα στους μετόχους. Η Kioxia είχε στόχο να προχωρήσει σε αρχική δημόσια προσφορά, αλλά έχει επίσης γραφτεί ότι βρίσκεται σε συνομιλίες για τη συγχώνευση της με την Western Digital Corp.

Πάντως η Toshiba ζήτησε την IPO της Kioxia το συντομότερο δυνατό, όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Satoshi Tsunakawa, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο Τόκιο τη Δευτέρα.

Η ιαπωνική εταιρεία θα πουλήσει επίσης μερίδιο 55% της επιχείρησης κλιματισμού Toshiba Carrier Corp. στον εταίρο της στις ΗΠΑ Carrier Global Corp. έναντι περίπου 100 δισ. γιεν.

Οι ακτιβιστές μέτοχοι

Η μετοχή της Toshiba κάλυψε τις αρχικές της απώλειες και σημείωσε άνοδο μέχρι και 4,5% μετά την ανακοίνωση του νέου σχεδίου. Ο τίτλος της Toshiba Tec ενισχύθηκε κατά 15%, η μεγαλύτερη άνοδος από το 2016.

Η Toshiba, που αποτελεί εταιρεία σύμβολο της Ιαπωνίας, αντιμετωπίζει κρίση εδώ και χρόνια, λόγω σειράς σκανδάλων και κακοδιαχείρισης.

Εφηύρε τα τσιπ μνήμης για υπολογιστές, αλλά αναγκάστηκε να πουλήσει τον έλεγχο της κορυφαίας επιχείρησης ημιαγωγών της για να πληρώσει την καταστροφική επέκταση της, στην πυρηνική ενέργεια.

Ακτιβιστές μέτοχοι μεταξύ των οποίων η εταιρεία Effissimo Capital Management Pte και η 3D Investment Partners με ποσοστά 10% και 7,6% αντίστοιχα, άρχισαν να αντιδρούν καθώς οι απώλειες αυξάνονταν.

Πέρυσι ο Tsunakawa πρότεινε τη διάσπαση της εταιρείας στα τρία, ωστόσο, ορισμένοι από τους μεγαλύτερους μετόχους της, όπως η 3D Investment, τάχθηκαν κατά του συγκεκριμένου σχεδίου και ζήτησαν να διεξαχθεί ψηφοφορία που θα απαιτούσε πλειοψηφία δύο τρίτων. Η Farallon Capital Management, ένας άλλος μεγάλος μέτοχος, υποστήριξε τις απόψεις της 3D.

Η Toshiba δεν έχει ακόμη ανακοινώσει πότε θα διεξαχθεί η Έκτακτη Γενική Συνέλευση.

Διαβάστε ακόμη:

Ριζοσπαστική κίνηση από την Toshiba: Σπάει σε τρεις διαφορετικές εταιρείες μετά από πιέσεις ακτιβιστών μετόχων