ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όλα αυτά φαίνεται ότι προεξοφλούνται στο… αθόρυβο ράλι των τραπεζικών μετοχών. Ένα ράλι το οποίο μεταφράζεται σε άνοδο των αποτιμήσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κατά 1 δισ. ευρώ το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Όπως προκύπτει από συγκλίνουσες πληροφορίες που πηγάζουν από τα επενδυτικά στρατηγεία των ξένων funds, η… παλινόρθωση των τραπεζικών μετοχών συσχετίζεται άμεσα με τα όσα πιστεύουν οι διαχειριστές των διεθνών χαρτοφυλακίων.
Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν την άποψη ότι οι εθνικές κάλπες θα στηθούν πολύ νωρίτερα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι το αργότερο έως τις 26 Μαΐου μπορεί η χώρα να πάει σε εθνικές εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που θεωρείται ως δεδομένο από τους ξένους «παίκτες» είναι ότι θα υπάρξει αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το γενικότερο κλίμα που διαμορφώνεται στα ξένα funds είναι ότι η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας θα μπορέσει να προσφέρει υπεραξίες στη διάρκεια της φετινής χρονιάς.
Το «αγαπημένο» στοίχημα των ενεργών ξένων «παικτών» έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό οι τράπεζες για τους εξής λόγους:
- Οι τραπεζικές μετοχές έχουν μείνει πολύ πίσω σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις σε σύγκριση με τα άλλα «χαρτιά» της ελληνικής αγοράς.
- Για τα ξένα χαρτοφυλάκια, οι μικρομεσαίες εταιρείες εξακολουθούν να έχουν χαμηλή εμπορευσιμότητα και, ως εκ τούτου, μένουν εκτός του επενδυτικού τους «κάδρου». Ειδικά, μάλιστα, όταν σχεδόν όλα τα μικρομεσαία αξιόλογα χαρτιά έχουν ανέβει αισθητά, σε σημείο να θεωρούνται ακριβά.
- Ειδικά για τις τράπεζες, τα ξένα funds θεωρούν ότι ο Ευρωπαίος επόπτης (δηλαδή ο SSM) θα αφήσει χρόνο σε όλους προκειμένου να επιλέξουν τα τελικά σχέδια αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων. Τα ίδια funds εκτιμούν επίσης ότι μέχρι τα επόμενα stress tests του 2020 δεν πρόκειται να τεθεί κανενός είδους ζήτημα κεφαλαιακής επάρκειας για καμία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Μέχρι πριν από λίγο χρονικό διάστημα και καθώς τα «χαρτιά» της Alpha Bank, της Eurobank, της Εθνικής Τράπεζας και της Πειραιώς βρέθηκαν στα χαμηλά τους, η συνολική κεφαλαιοποίηση και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών διαμορφωνόταν στα 3,4 δισ. ευρώ.
Με βάση, όμως, τις χθεσινές τιμές κλεισίματος, η αγορά αποτιμά πλέον τη χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών στα 4,4 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς είναι αυτή που έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο κατά 37,2%, καθώς από το χαμηλό κλεισίματος που ήταν τα 0,57 ευρώ την πρώτη ημέρα του Φεβρουαρίου βρέθηκε χθες στα 0,782 ευρώ.
Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αντίκρισε το χαμηλό των 0,92 ευρώ σε τιμή κλεισίματος στις 21 του μηνός του περασμένου Ιανουαρίου, ενώ χθες βρέθηκε στα 1,247 ευρώ, ενισχυμένη κατά 35,5%.
Το «χαρτί» της Alpha Bank βρέθηκε στα χαμηλά των 0,87 ευρώ την 1η Φεβρουαρίου, ενώ χθες έκλεισε στο 1,105 ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 27%.
Η Eurobank στις 21 Ιανουαρίου της φετινής χρονιάς είχε βρεθεί στα 0,476 ευρώ, απ’ όπου και ανέβηκε κατά 16,9%, για να κλείσει χθες στα 0,5565 ευρώ.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μετοχές της Πειραιώς και της Εθνικής που έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο από τα πρόσφατα χαμηλά τους είναι αυτές που είχαν βρεθεί να υποχωρούν περισσότερο από τις άλλες δύο (Alpha Bank, Eurobank) από την κορυφή που είχαν αντικρίσει στις τελευταίες 52 εβδομάδες.
«Νέο χρήμα» από τους ξένους
Η… αθόρυβη άνοδος των τραπεζικών μετοχών έχει συντελεστεί με αντίστοιχη άνοδο της χρηματιστηριακής αξίας των συναλλαγών τους. Γεγονός το οποίο αποδίδεται στο «νέο χρήμα» που έχουν βάλει οι ξένοι, κατά κύριο λόγο, «παίκτες», οι οποίοι και στοιχηματίζουν σε περαιτέρω ενίσχυση των τιμών των μετοχών.
Στις 35 συνεδριάσεις που έχουν γίνει από την αρχή της φετινής χρονιάς, η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών στις μετοχές και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών διαμορφώνεται στα 13,645 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, στις 13 συνεδριάσεις που έχουν γίνει τον Φεβρουάριο, η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών έχει ανέβει στα 13,691 εκατ. ευρώ. Με την Alpha Bank να έχει τη «μερίδα του λέοντος», ακολουθούμενη από την Εθνική Τράπεζα, τη Eurobank και την Πειραιώς.
Οι περισσότεροι από τους ενεργούς «παίκτες» διατείνονται ότι τα χαμηλά των τραπεζικών μετοχών είναι παρελθόν και ο «πυθμένας» των αντοχών τους δεν θα δοκιμαστεί εκ νέου.
Οι ίδιοι, όμως, συμπληρώνουν ότι η ελληνική αγορά εξακολουθεί να παραμένει ρηχή και συνάμα εξαιρετικά ευαίσθητη σε ό,τι αφορά τα οποιαδήποτε νέα που μπορεί να προκύψουν είτε από το εξωτερικό είτε από το εσωτερικό μέτωπο των εξελίξεων. Κάτι το οποίο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο της ισχυρής μεταβλητότητας.
Αρκετοί, πάντως, από τους διαχειριστές των διεθνών χαρτοφυλακίων υποστηρίζουν ότι από την ημέρα που θα ανακοινωθεί επίσημα η προσφυγή στις κάλπες, το ελληνικό χρηματιστήριο θα «ανεβάσει στροφές», οι οποίες μπορεί να γίνουν ακόμη μεγαλύτερες στην περίπτωση που εκτιμηθεί ότι μπορεί να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ.