Άλκης Δαυίδ
Ο Άλκης Δαυίδ μέχρι πρότινος αποκαλούσε τον εαυτό του «εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο», και έτσι εμφανίζονταν και στον παγκόσμιο τύπο. Τώρα, ο 53χρονος κληρονόμος της Coca-Cola, ισχυρίζεται ότι το προφίλ που έχει δημιουργήσει είναι μία απάτη και ο ίδιος δεν διαθέτει δισεκατομμύρια.
Όλα αυτά την ώρα που εκκρεμούν αποζημιώσεις άνω των 80 εκατομμυρίων δολαρίων που έχουν επιδικάσει δικαστήρια στις ΗΠΑ εις βάρος του, κυρίως για υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης.
«Με έχουν εξαντλήσει πλήρως οικονομικά”, ισχυρίστηκε ο ίδιος στο The Daily Beast – αν και δεν έχει ακόμη πληρώσει καμία αποζημίωση. «Ευτυχώς, έχω μια υπέροχη μητέρα, ο Θεός να την ευλογεί, η οποία με υποστήριξε πολύ».
Ο Άλκης Δαυίδ υποστηρίζει ότι δεκάδες διεθνή έντυπα λανθασμένα τον αποκαλούν δισεκατομμυριούχο. Από τους New York Times έως το περιοδικό Rolling Stone, το The Hollywood Reporter, το Los Angeles magazine και τη βρετανική εφημερίδα The Sunday Times, των οποίων οι λίστες με τους πλουσιότερους ανθρώπους αναφέρουν ότι ο ίδιος και η οικογένεια του έχουν περιουσία ύψους 3,8 δισ. δολαρίων.
“Πρόκειται για ηλίθιους” αναφέρει. “Δεν έχουν τίποτα, τίποτα απολύτως. Δεν υπάρχουν δισεκατομμύρια”.
Ωστόσο, εκπρόσωπος των The Sunday Times λέει ότι η παρουσία του Δαυίδ στη λίστα δεν είναι «μυθοπλασία», και στηρίζεται στο ποσοστό που έχει η οικογένειά του στην Coca Cola HBC.
Αλήθεια ή ψέματα;
Αλλά η διάσταση των δύο απόψεων αποδεικνύει ότι ο Δαυίδ έχει πει ψέματα. Είτε δεν είχε ποτέ δισεκατομμύρια δολάρια – για τα οποία υπάρχουν στοιχεία – ή λέει ψέματα τώρα, ίσως για να προστατευτεί από τις αγωγές και να διαμηνύσει στους ενάγοντες ότι δεν είναι σε θέση να τους δώσει χρήματα.
Η δεύτερη περίπτωση είναι πιο πιθανή, αναφέρει το Daily Beast. Οι δικαστικές αποφάσεις εναντίον για υποτιθέμενες παρενοχλήσεις ξεπερνούν τα 58 εκατ. δολάρια.
Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς και έχει προσφύγει σε εφέσεις, ή σχεδιάζει να προσφύγει, για τρεις αποφάσεις. Μία άλλη έφεση απορρίφθηκε, αλλά δεν έχει ακόμη καταβάλει την αποζημίωση.
Κατά την άποψη του έχει πέσει θύμα του υπερβολικού ζήλου του κινήματος #MeToo, και πιστεύει ότι οι γυναίκες που τον κατηγόρησαν για σεξουαλική παρενόχληση συνωμότησαν για να τον εκβιάσουν, λόγω του υποτιθέμενου πλούτου του.
Είτε είναι δισεκατομμυριούχος είτε όχι, ο Άλκης Δαυίδ λέει ότι δεν θα παραδώσει ποτέ τα χρήματα. «Δεν θα έδινα σε αυτούς τους γαμημένους ανθρώπους ούτε μια δεκάρα, πάνω από το πτώμα μου», είπε χαρακτηριστικά. «Θα ασκήσω έφεση και θα πάω σε όποιο Ανώτατο Δικαστήριο χρειαστεί».
Και αν χάσει; “Τότε ελάτε να με πιάσετε”, απαντά.
Η πρώτη επαφή με τα media
Γεννημένος στη Νιγηρία, από εύπορη οικογένεια Ελλήνων, ο Άλκης Δαυίδ δηλώνει ότι κατάγεται από χωρικούς και παπάδες. Ο πατέρας του ήταν στέλεχος της οικογενειακής εταιρείας εμφιάλωσης. «Ο πατέρας μου ήταν ένας σπουδαίος τύπος, ό,τι άγγιζε γινόταν χρυσός», λέει ο ίδιος στο Daily Beast.
Φοίτησε σε ιδιωτικό σχολείο στη Βρετανία. Όταν ήταν έφηβος, τον χτύπησε αυτοκίνητο στο Λονδίνο, με αποτέλεσμα να σπάσει το κρανίο του σε πολλά σημεία και να μείνει σε κώμα για τέσσερις ημέρες. Χρειάστηκε μία δεκαετία για να αναρρώσει.
«Όταν ταράζομαι, αρχίζω να φωνάζω ως αποτέλεσμα αυτού του ατυχήματος», εξήγησε.
Ονειρευόταν μία καριέρα στον κινηματογράφο, για αυτό και γράφτηκε στο Royal College of Art, πριν να μετακομίσει στο Λος Άντζελες, τη δεκαετία του 1990. Όταν έγινε 30 ετών, κληρονόμησε ένα σημαντικό ποσό από την οικογένειά του.
Εκείνη την εποχή, λέει, διοργάνωσε ένα event ελεύθερης κατάδυσης στην Ελλάδα, συγκεντρώνοντας τo ενδιαφέρον των παγκόσμιων μέσων ενημέρωσης. Κατάλαβε ότι αγαπούσε τα φώτα της δημοσιότητας. «Είχα την εμπειρία από πρώτο χέρι για το πώς μπορείτε να δημιουργήσετε μία πραγματικότητα μέσα από τα media”, ανέφερε.
Η δημιουργία του προφίλ του δισεκατομμυριούχου
Στη συνέχεια συνεργάστηκε με έναν γκουρού των δημοσίων σχέσεων, τον Πιτ Μπασέτ, για να δημιουργήσει τη φήμη ότι ήταν πολύ πλούσιος. «Με παρουσίασε σαν έναν δισεκατομμυριούχο που σκόπευε να αγοράσει μία ομάδα ποδοσφαίρου στην Αγγλία, την Coventry, και αυτό έγινε τεράστια είδηση», θυμάται.
Τον Δεκέμβριο του 2007, υπήρξε ένα άρθρο του Guardian, με τον τίτλο «Δισεκατομμυριούχος ηθοποιός θα σώσει την Coventry”. Ανέφερε ότι ο Δαυίδ «προσωπικά έχει εκτιμώμενη περιουσία 4 δισ. στερλίνες”, δηλαδή πάνω από 10 δισ. δολάρια σε σημερινά χρήματα.
O ίδιος ισχυρίζονταν στο άρθρο ότι περίμενε να κλείσει άμεσα η συμφωνία. Αλλά σύντομα ανακοίνωσε ότι μετά από περαιτέρω σκέψη, ο σύλλογος στην πραγματικότητα “κατέρρεε” και δεν τον ενδιέφερε πλέον.
Την επόμενη άνοιξη, οι Sunday Times έγραψαν ένα άρθρο στο οποίο χρησιμοποιούσαν την πληροφορία για την περιουσία 4 δισ. στερλίνων, με τον Δαυίδ να ανακοινώνει ότι ασχολείται με σκάφη αναψυχής και ότι κατασκεύαζε ένα γιοτ αξίας 60 εκατ. στερλίνων. Δεν έγινε ποτέ γνωστό αν το σκάφος κατασκευάστηκε, ωστόσο ο ίδιος το αρνείται.
Ένα μήνα αργότερα, τον Απρίλιο του 2008, η λίστα με τους πλούσιους των Sunday Times περιλάμβανε το όνομά του, εκτιμώντας την περιουσία του στα 1,5 δισ. στερλίνες.
Ο ίδιος προσπάθησε να μπει και στη λίστα του Forbes. Το περιοδικό έγραψε ένα άρθρο για αυτόν στην ιστοσελίδα του το 2010, αποκαλώντας τον δισεκατομμυριούχο και προβλέποντας το ντεμπούτο του στην λίστα με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη.
Τελικά, δεν μπήκε στη λίστα, καθώς δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις.
Αλλά αυτό δεν τον απασχόλησε. Είχε ήδη φτιάξει το προφίλ του δισεκατομμυριούχου.
Η εκκεντρικότητα
Το επόμενο βήμα ήταν να αποδείξει την εκκεντρικότητα του. Το 2010 υποσχέθηκε να δώσει 1 εκατομμύριο δολάρια σε όποιον τολμήσει να εμφανιστεί γυμνός μπροστά στον Ομπάμα.
Ένας άνδρας το επιχείρησε και συνελήφθη. Ωστόσο, πήρε μέρος μόνο του χρηματικού επάθλου, καθώς ο Δαυίδ είπε ότι ο πρόεδρος δεν τον είδε.
Στη συνέχεια, μπήκε στο streaming με την FilmOn, η οποία έγινε γνωστή για το πολύ χαμηλής ποιότητας περιεχόμενό της.
Προσπάθησε να δημιουργήσει ένα “fight club” διασημοτήτων με τον Τζορτζ Ζίμερμαν – ο οποίος κατηγορήθηκε και αθωώθηκε για τη δολοφονία του άοπλου μαύρου εφήβου Τρέιβον Μάρτιν το 2012 – με γυμνά χέρια και χωρίς κανόνες. Επρόκειτο να δωρίσει τα έσοδα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, ωστόσο ο αγώνας δεν έγινε ποτέ.
Το 2019, συνελήφθη στο νησί Saint Kitts, όταν έφτασε εκεί με 5.000 δενδρύλλια κάνναβης μέσα σε ένα ιδιωτικό αεροπλάνο. Ήταν την εποχή που ασχολούνταν ήδη με τις business της μαριχουάνας.
Στόχος του Άλκη Δαυίδ είναι τώρα να αποκαταστήσει τη φήμη του αναφέρει το δημοσίευμα. Είναι ακόμα πλούσιος, ακόμα κι αν δεν είναι δισεκατομμυριούχος και χρησιμοποιεί τα χρήματα του γι’αυτό το σκοπό.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει έναν ιστότοπο μέσων ενημέρωσης, το Shockya News, στο οποίο δημοσιεύει τακτικά κολακευτικές ιστορίες για αυτόν και την επιχείρησή κάνναβης που διαθέτει.