• Business

    Άλκης Δαυίδ: Θυσία στις ασυγκράτητες ορέξεις του η αμύθητη περιουσία


    Στο βωμό του ηδονοθηρικού του χαρακτήρα του θυσιάζεται το πολυτελές σπίτι ιδιοκτησίας του Άλκη Δαυίδ στις Σπέτσες. Κι αυτή μπορεί να είναι μόνη η αρχή.

    Αν υποθέσει κανείς ότι οι καταγγέλουσες τον γόνο της οικογένειας Δαυίδ θα διεκδικήσουν μέχρι δεκάρας τα επιδικαζόμενα και δεδομένου ότι ο ίδιος αρνείται να πληρώσει, η δικαστική οδός θα είναι μονόδρομος. Το δρόμο δείχνει η Αμερικανίδα performer Lauren Reeves, η οποία κατήγγειλε τον γιο του Ανδρέα Δαυίδ για σεξουαλική παρενόχληση, δικαιώθηκε, αλλά αποζημίωση δεν εισέπραξε. Τώρα έχει το ρόλο της επισπεύδουσας του πλειστηριασμού της κατοικίας όπου περνούσε το Πάσχα και τις καλοκαιρινές διακοπές του ο μεγιστάνας, όταν δεν περνούσε το χρόνο στη μόνιμη κατοικία του στο Μαλιμπού.

    Σε συνέντευξη που έδωσε ο Άλκης Δαυίδ το 2021 στο Daily Beast σχετικά με την επιδίκαση 80 εκατομμυρίων δολαρίων εναντίον του για σεξουαλική επίθεση, ισχυρίστηκε ότι τα μετρητά πλέον δεν υπάρχουν και πρόσθεσε ότι οι ισχυρισμοί των φερόμενων ως θυμάτων ότι ήταν δισεκατομμυριούχος ήταν «μυθοπλασίες» που είχαν κατασκευάσει. Αυτό, παρόλο που σύμφωνα με τη λίστα των Sunday Times, το 2020 η καθαρή του περιουσία, σε συνδυασμό με την οικογένεια Λεβέντη, εκτιμήθηκε σε 2,35 δισεκατομμύρια, δεδομένου ότι είναι οι ιδιοκτήτες της εμφιαλώτριας της Coca Cola σε 28 χώρες. «Ο Άλκης Δαυίδ συνήθιζε να περιγράφει τον εαυτό του σαν ένα “εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο”», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα αμερικανικά ΜΜΕ.

    «Με παρουσίασε σαν έναν δισεκατομμυριούχο που σκόπευε να αγοράσει μία ομάδα ποδοσφαίρου στην Αγγλία, την Coventry, και αυτό έγινε τεράστια είδηση», είπε για τη συνεργασία του με τον ειδικό στις δημόσιες σχέσεις Πιτ Μπασέτ, χάρη στην οποία έχτισε το ψεύτικο – κατά δήλωσή του – προφίλ του μεγιστάνα. Προσπάθησε, πάντως, να μπει και στη λίστα του Forbes το 2010, αλλά δεν τα κατάφερε. H προσωπική περιουσία του 54χρονου, πάντως, υπολογίζεται στα 1,9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το celebritynetworth.

    Η χαμένη περιουσία, η Coca – Cola και το Hollywood

    Οι αγγελίες και τα δημοσιεύματα για τα ακίνητα που κατά καιρούς βγαίνουν προς πώληση, μόνο έναν επιχειρηματία που στερείται μετρητών δε φανερώνουν. Τον Απρίλιο του 2021, το Mansion Global έκανε γνωστό ότι βγαίνει στην αγορά για 28,5 εκατομμύρια δολάρια, κατοικία – υπερπαραγωγή στο Μαλιμπού. Το σπίτι τεσσάρων υπνοδωματίων με αντίστοιχο αριθμό μπάνιων στην παραλία της Καλιφόρνια, έχει θέα στον Ειρηνικό Ωκεανό και πρόσβαση σε μια αμμώδη παραλία, καθώς και τοίχους καλυμμένους με μοντέρνα αστική τέχνη από τον Alec Monopoly. Εξοπλίστηκε με δύο Tesla Powerwalls για να παράγει τη δική του ηλιακή ενέργεια, ένα σύστημα αφαλάτωσης νερού και ηλεκτρικές τουαλέτες για την πρόληψη της σπατάλης νερού. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το ακίνητο ανήκε σε εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, που συνδεόταν με τον Δαυίδ.

    Έξι χρόνια πριν, το 2015, ο επιχειρηματίας ζητούσε 35 εκατομμύρια ευρώ για ένα διώροφο σπίτι με έξι υπνοδωμάτια και 11 μπάνια στο Beverly Hills, σύμφωνα με δημοσίευμα των Los Angeles Times.

    Μετά από αυτές τις απώλειες, θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει και το σπίτι στις Σπέτσες, αν βέβαια ο πλειστηριασμός διενεργηθεί κανονικά στις 29 Σεπτεμβρίου. Το ακίνητο στο οποίο μπορεί να περάσει το τελευταίο Πάσχα βγαίνει στο σφυρί για οφειλή 5 εκατομμυρίων δολαρίων κι έχει τιμή εκκίνησης 7,44 εκατ. ευρώ. Βρίσκεται κοντά στην Παναγιά Αρμάτα και ο πλειστηριασμός αφορά δύο οικόπεδα κι ένα γήπεδο επί των οποίων έχει ανεγερθεί το σπίτι. Συγκεκριμένα, το σφυρί χτυπάει για οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, με επιφάνεια 1847,64 τ.μ., ακόμη ένα οικόπεδο 1412,90 τετραγωνικών μέτρων και ένα γήπεδο 1.183,51 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο δεν είναι άρτιο, ούτε οικοδομήσιμο, ενώ η απόσταση του από τη θάλασσα είναι μικρότερη των 100 μέτρων.

    Επί των οικοπέδων έχουν ανεγερθεί τέσσερα αυτοτελή και ανεξάρτητα διώροφα με υπόγεια κτίρια, συνολικού εμβαδού 862,86 τετραγωνικών μέτρων και μία πισίνα επιφάνειας 98 τετραγωνικών μέτρων. Το πρώτο κτίριο αποτελείται από δύο ορόφους και υπόγειο. Το υπόγειο έχει επιφάνεια 72,06 τετραγωνικά μέτρα και αποτελείται από αποθηκευτικούς χώρους. Το ισόγειο έχει επιφάνεια 95,78 τετραγωνικά μέτρα και ο πρώτος πάνω από το ισόγειο όροφος έχει επιφάνεια 12,25 τετραγωνικά μέτρα. Το δεύτερο κτίριο αποτελείται από δύο ορόφους και υπόγειο. Το υπόγειο έχει επιφάνεια 57 τετραγωνικά μέτρα και αποτελείται από αποθηκευτικούς χώρους. Το ισόγειο έχει επιφάνεια 278,84 τετραγωνικά μέτρα και ο πρώτος πάνω από το ισόγειο όροφος έχει επιφάνεια μέτρα τετραγωνικά 112.

    Το τρίτο κτίριο αποτελείται από μία ημιυπόγεια κατοικία μία ισόγεια κατοικία και τον πρώτο πάνω από το ισόγειο όροφο. Η ημιυπόγεια κατοικία έχει επιφάνεια 77,97 τετραγωνικά μέτρα. Η ισόγεια κατοικία έχει επιφάνεια 41,50 τετραγωνικά μέτρα και ο πρώτος πάνω από το ισόγειο όροφος έχει επιφάνεια 61,60 τετραγωνικά μέτρα. Τέλος, το τέταρτο κτίριο αποτελείται από υπόγειο, έχει έκταση 53,86 τετραγωνικά μέτρα και αποτελείται από βοηθητικά κτίρια πισίνας.

    Αυτά είναι τρία από τα 11 σπίτια που φημολογούταν ότι είχε σε Λονδίνο, Άλπεις, Σρι Λάνκα, Λος Άντζελες, Κύπρο, Καραϊβική και Ελλάδα. Το όνομά του βρέθηκε, εξάλλου, στη λίστα των 1.000 πλουσιότερων ανθρώπων του βρετανικού λόμπι, ενώ διεκδίκησε τον τίτλο του πλουσιότερου Ελληνοκύπριου της Βρετανίας.

    Πέρα πάντως από τους συγγενικούς δεσμούς με τους ιδρυτές της Coca Cola HBC, τίποτε άλλο δε φαίνεται να συνδέει τον άτακτο γόνο της οικογένειας με την πολυεθνική, αφού διοικείται από τον Αναστάσιο Δαυίδ. Εξάλλου, «μπίζνες» με κάνναβη αξίας 1,3 εκατ. δολαρίων που βρέθηκαν στο τζετ του το 2019, όταν επέστρεφε από την Άγιο Χριστόφορο Καραϊβικής, μόνο κακό θα προξενούσαν στην πολυεθνική που διακινεί το διασημότερο brand του κόσμου σε 28 αγορές.

    Για την ιστορία, όταν συνελήφθη αφέθηκε ελεύθερος, αφού κατέβαλε εγγύηση ύψους 300.000 δολαρίων. Ισχυριζόταν ότι η κάνναβη ήταν η πρώτη ύλη για τα προϊόντα Swissx, μία φίρμα που ανέπτυξε στο Λος Άντζελες, για να προωθήσει τη βοτανοθεραπεία και την εναλλακτική εστίαση με χρήση CBD, το συστατικό που προέρχεται από οργανικής επεξεργασίας σπόρους κάνναβης ελβετικών φυτειών.

    Το water ski και οι καταδύσεις ήταν το χόμπι του, αλλά στο Hollywood είδε τη μελλοντική του καριέρα. Μάλλον με αυτές τις βλέψεις, σε ηλικία 30 ετών ίδρυσε το πρακτορείο μοντέλων Independent Models στο Λονδίνο, από όπου βγήκε η Ηelena Christensen. Το 2006 συνεργάστηκε με τον βετεράνο παραγωγό ταινιών Elliott Kastner για την έναρξη της 111 Pictures Ltd., μιας εταιρείας παραγωγής και διεθνών πωλήσεων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι εταιρείες παραγωγής FilmOn Networks, Alki David Productions Inc. και Hologram USA Networks ιδρύθηκαν από τον ίδιο.

    Ακόμα και με αυτόν τον τρόπο δημιούργησε εχθρούς. Αφορμή η πολιτική της FilmOn, που επέτρεπε στους συνδρομητές να παρακολουθούν ζωντανά σειρές, εκπομπές και ταινίες σε κανάλια, μεταξύ των οποίων τα CBS, NBC, ABC και Fox, που τον μήνυσαν και τον οδήγησαν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. «Ξεγλίστρησε» στήνοντας μία live-streaming πλατφόρμα με πρωτότυπο υλικό. Το 2010 υποσχέθηκε να δώσει 1 εκατομμύριο δολάρια σε όποιον τολμήσει να εμφανιστεί γυμνός μπροστά στον Ομπάμα. Το εγχείρημά του έγινε μέχρι και τατουάζ στα μπράτσα των οπαδών του.

    Μέχρι και το ρόλο ηθοποιού πήρε το 2008, όταν υποδύθηκε τον βοηθό του Jason Statham στο Bank Job. Είχε συμμετάσχει από το 2006 στη μίνι σειρά «The Girl». Έχει παντρευτεί τρεις φορές και έχει χωρίσει δύο, ενώ έχει δύο γιους, τον Andrew και τον Alexander, με την πρώτη του σύζυγο. Γνώρισε τη δεύτερη σύζυγό του Emma McAllister το 2004, με την οποία χώρισε μετά από μία πενταετία, αλλά δε σταμάτησε εκεί. Το 2011 έκανε το «τρις εξαμαρτείν» με την Jennifer Stano, μια σχεδιάστρια μαγιό και πρώην μοντέλο, με τις φήμες να λένε ότι ούτε αυτή η σχέση μακροημέρευσε.

    Οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις και η αποζημίωση – μαμούθ

    Μετά από δικαστικές αποφάσεις που τον καταδίκασαν, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι το δικαστικό σύστημα της Καλιφόρνια ήταν μέρος μιας διεφθαρμένης συνωμοσίας και με δημόσια δήλωσή του, αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις πληρωμές που διέταξε το δικαστήριο. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι έπεσε θύμα του υπερβολικού ζήλου του κινήματος MeToo, καθώς, σύμφωνα με δηλώσεις που επικαλέστηκαν ξενα μέσα, πιστεύει ότι οι γυναίκες που τον κατηγόρησαν για σεξουαλική παρενόχληση συνωμότησαν για να τον εκβιάσουν, λόγω του υποτιθέμενου πλούτου του.

    Η Lauren Reeves μίλησε στη Daily Mail, μία ημέρα αφότου ο Δαυίδ κλήθηκε να καταβάλει 4,35 εκατ. δολάρια. Εμφανιζόμενη στο πλευρό των δικηγόρων της, η ίδια είπε ότι «επιτέλους ένιωσε ότι την πρόσεξαν», τρία χρόνια αφότου αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη FilmOn, την οποία διοικούσε ο Άλκης Δαυίδ. «Περίμενα τρία χρόνια για μια δίκη που διήρκεσε σχεδόν τρεις εβδομάδες. Τρία χρόνια από τότε που δέχθηκα επίθεση από το αφεντικό μου στη δουλειά. Τρία χρόνια περίμενα τη δικαιοσύνη να αποφανθεί εναντίον ενός ανθρώπου που πιστεύει ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και να μην λογοδοτεί», είναι οι δηλώσεις που φιλοξενήθηκαν στη Daily Mail.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα του 2019, το Ανώτερο Δικαστήριο της Κομητείας του Λος Άντζελες δικαίωσε το θύμα το οποίο εργαζόταν για λογαριασμό του Άλκη Δαυίδ και κατηγόρησε τον επιχειρηματίας ότι συνήθιζε να την αρπάζει από τον λαιμό και να την εξαναγκάζει σε σεξουαλικές πράξεις. Αυτό το ποσό ήταν από τις μεγαλύτερες αποζημιώσεις στη νομική ιστορία των ΗΠΑ, αναφέρουν τα ξένα media.

    Τα 58 εκατομμύρια δολάρια που κλήθηκε να πληρώσει (και δεν το έκανε) ήταν η σταγόνα στον ωκεανό των αγωγών που είχαν κατατεθεί εις βάρος του μέχρι το 2019, τη χρονιά που οι ένορκοι επιδίκασαν 50 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στη Mahim Khan, πρώην βοηθό παραγωγής που εργαζόταν στις εταιρείες του Δαυίδ στο Λος Άντζελες. Προκλητικά ο Δαυίδ απάντησε πως «η δίκη αυτή αποδεικνύει ότι όχι μόνο το σύστημα είναι κατεστραμμένο, αλλά βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το εργατικό δίκαιο, για τις επιχειρήσεις και την καινοτομία στην πολιτεία της Καλιφόρνια».

    Με την τελευταία του σύζυγο, Jennifer Stano

    Τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου μία ακόμη υπάλληλος κρίθηκε δικαστικά ότι πρέπει να αποζημιωθεί με 11,1 εκατομμύρια δολάρια, αφού ισχυρίστηκε ότι την απέλυσε όταν αρνήθηκε να κάνει σεξ μαζί του. Ένα μήνα πριν, δικαστική απόφαση αποφάνθηκε υπέρ μιας άλλης γυναίκας, επιδικάζοντάς της 650.000 δολάρια ως αποζημίωση και 4,35 εκατομμύρια δολάρια ως τιμωρητική αποζημίωση στον Δαυίδ.Το 2016, ισχυρίστηκε ότι ο Δαυίδ έβαλε τα χέρια του στο λαιμό της και έσπρωξε την καρέκλα της σε έναν τοίχο. Εξαιρείται μήνυση που κατατέθηκε το 2016 αλλά διευθετήθηκε εξωδικαστικά.

    Ο μεγαλωμένος στο Λονδίνο επιχειρηματίας αμφισβήτησε τις αναφορές για σεξουαλική παρενόχληση επιμένοντας ότι «δεν άγγιξε ποτέ καμία από αυτές τις γυναίκες». Αναμενόμενη η συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια κάθε δίκης, όπου συχνά ξεσπούσε σε βωμολοχίες, χλεύαζε αντίδικους και τους δικηγόρους τους, κι εκδιώχθηκε από την αίθουσα του δικαστηρίου πολλάκις.

    Διαβάστε επίσης



    ΣΧΟΛΙΑ