Wolfgang Schäuble
Ο Wolfgang Schäuble δεν το έκρυψε ποτέ: είναι φανατικός υπέρμαχος της αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, την οποία θεωρούσε ήδη από τότε που ξέσπασε η κρίση του ευρώ ως την καλύτερη λύση τόσο για τη χώρα μας, όσο και για το ίδιο το ευρώ.
Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι σε δηλώσεις του την Τετάρτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πως ένα Grexit θα είχε «πονέσει» μόνο μία φορά τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι όμως θα είχαν γλιτώσει τον παρατεταμένο πόνο της μακροχρόνιας ύφεσης. Μάλιστα, αποκάλυψε πως το 2011 είχε πει στον τότε Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο ότι θα έπρεπε να μελετήσει το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ «για λίγα χρόνια», με αντάλλαγμα μία «τεράστια» βοήθεια (θυμίζοντας το περίφημο «σχέδιο Schäuble» που είχε παρουσιαστεί το περασμένο καλοκαίρι και προέβλεπε «προσωρινή» έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ).
Πρόκειται για μία άποψη που σε πολλούς προκαλεί οργή και μόνο στο άκουσμά της: πώς μπορεί κανείς να θεωρεί πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε ευεργετικά αποτελέσματα για την οικονομία της χώρας, όταν και μόνο το γεγονός του Grexit θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα στην πλήρη κατάρρευση;
Όμως ο Herr Schäuble έχει ένα δίκιο. Δεν είναι άλλωστε ο μόνος που υποστηρίζει πως αν η Ελλάδα είχε βγει εγκαίρως από το ευρώ, σήμερα θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση. Πολλοί οικονομολόγοι έχουν εκφράσει την ίδια άποψη, επισημαίνοντας, όπως και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, πως το πρόβλημα της Ελλάδας δεν μπορεί να λυθεί χωρίς υποτίμηση του νομίσματός της – και φυσικά η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε υποτίμηση του νομίσματός της όσο χρησιμοποιεί το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, επομένως προκρίνουν την επιστροφή της χώρας μας σε εθνικό νόμισμα, το οποίο ακολούθως θα υποτιμηθεί και με τον τρόπο αυτό θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και θα την ωθήσει να επιστρέψει στην ανάπτυξη.
Και ίσως έχουν δίκιο όταν σχολιάζουν πως ακόμα κι αν η Ελλάδα είχε βγει το 2010 από το ευρώ, η ζημιά για την ελληνική οικονομία θα ήταν μικρότερη (και πιο περιορισμένη χρονικά) από τη συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ που έχει καταγραφεί μέσα σε λίγα χρόνια με τα μνημόνια.
Όμως εδώ είναι το πρόβλημα: πράγματι, θεωρητικά αυτά θα μπορούσαν να έχουν συμβεί το 2009 ή το 2010 και σήμερα μπορεί να ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση – όλα αυτά είναι σενάρια και ασκήσεις επί χάρτου, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποια θα ήταν η εξέλιξη των πραγμάτων αν είχαν συμβεί. Σε κάθε περίπτωση, έγινε ό,τι έγινε. Θα ήταν αντίστοιχα τα οφέλη για την ελληνική οικονομία αν η Ελλάδα αποχωρούσε ΤΩΡΑ από το ευρώ, μετά από τόσα χρόνια δυσκολιών και αποδυνάμωσης; Ποιος μπορεί να το υποστηρίξει αυτό με το χέρι στην καρδιά;
Ο Wolfgang Schäuble σίγουρα ξέρει τι λέει (και πώς το λέει). Αυτό που δεν ξέρουμε είναι αν το λέει γιατί το πιστεύει, ή γιατί αυτό θέλει να πιστεύει. Αν δηλαδή πράγματι θεωρεί πως ακόμα και σήμερα ένα Grexit θα είχε θετική επίδραση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη, ή απλώς δεν τον ενδιαφέρει καθόλου το τι θα συμβεί στη χώρα μας μετά από ένα Grexit, αλλά μόνο το να ξεφορτωθεί η Ευρωζώνη τον «κακό της δαίμονα», που ενδεχομένως να θεωρεί πως είναι η Ελλάδα.
Αν είναι το δεύτερο, τότε είναι σίγουρο πως η γνώμη του έχει αρκετούς υποστηρικτές σε Βερολίνο και Βρυξέλλες…