Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Alibaba: Σχεδιάζει επένδυση 2 δισ. δολαρίων στην Τουρκία

Michael Evans, πρόεδρος alibaba group (Πηγή: alibabagroup.com)

Επενδυτικό σχέδιο 2 δισ. δολαρίων στην Τουρκία ανακοίνωσε η Alibaba Group, στον απόηχο της συνάντησης της ηγεσίας του κολοσσού, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της κινεζικής εταιρείας, Μάικλ Έβανς, έκανε την ανακοίνωση μετά τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή, όπως δήλωσε η τουρκική εταιρεία Trendyol.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο ίδιος ανέφερε ότι η εταιρεία έχει «εμπιστοσύνη στα υγιή οικονομικά μεγέθη της Τουρκίας», ενώ έχει ήδη επενδύσει 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια στη χώρα μέσω της Trendyol, της μεγαλύτερης αγοράς ηλεκτρονικού εμπορίου της Τουρκίας.

Παράλληλα, ο Έβανς εξέφρασε την υποστήριξή του στα διεθνή σχέδια επέκτασης της Trendyol, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να γίνει μία από τις κορυφαίες χώρες ηλεκτρονικών εξαγωγών.

Ωστόσο, δεν έδωσε λεπτομερείς πληροφορίες για το επενδυτικό ημερολόγιο, λέγοντας ότι το σχέδιο είναι για «την επόμενη περίοδο».

Σημειώνεται ότι η Trendyol αποτιμήθηκε στα 16,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, αντλώντας κεφάλαια από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των SoftBank Group, General Atlantic, Qatar Investment Authority και Abu Dhabi sovereign fund ADQ.

Σύμφωνα με την Trendyol, η Alibaba έχει μερίδιο 76,1% στον πάροχο ηλεκτρονικού εμπορίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία ξεκίνησε μία αντιμονοπωλιακή έρευνα για την Trendyol το 2021, ενώ τον Ιούλιο, το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας επικύρωσε έναν αυστηρότερο νόμο για τις εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου, ο οποίος αποτέλεσε πλήγμα για την εταιρεία.

Εντούτοις, το Συνταγματικό Δικαστήριο ανέφερε ότι ο νόμος, ο οποίος περιορίζει τις διαφημιστικές δαπάνες των εταιρειών και τη χρήση δεδομένων πελατών εάν οι πωλήσεις τους υπερβούν τα καθορισμένα όρια, ήταν σύμφωνος με το σύνταγμα, απορρίπτοντας ένσταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η απόφαση είχε σκοπό να βοηθήσει τις μικρότερες εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου να ανταγωνιστούν μετά την ταχεία ανάπτυξη της αγοράς από την πανδημία.

Αργότερα, τον Ιούλιο, η Αντιμονοπωλιακή Επιτροπή της Τουρκίας επέβαλε στην Trendyol πρόστιμο 61,3 εκατομμυρίων λιρών (2,3 εκατομμύρια δολάρια), σημειώνοντας ότι χρησιμοποίησε δεδομένα τρίτων προμηθευτών για να δώσει στις δικές της δραστηριότητες λιανικής ένα αθέμιτο πλεονέκτημα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο συνολικός όγκος ηλεκτρονικού εμπορίου της Τουρκίας αυξήθηκε κατά 109% πέρσι σε πάνω από 800 δισεκατομμύρια λίρες, με σχεδόν το 1/5 όλων των αγορών να γίνεται μέσω διαδικτύου, όπως δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου.

Διαβάστε ακόμη:

Goldman Sachs: H Fed δεν αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια τον Νοέμβριο

Goldman Sachs: Τι εκτιμά για την ελληνική αγορά ακινήτων και τις εκδόσεις MREL των ελληνικών τραπεζών

Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με Alpha Bank, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΤΕ, Fourlis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda Development, Motor Oil, Mytilineos, Τέρνα Ενεργειακή