Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Alibaba: Νέα σημαντική επένδυση στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης

Ο Τζακ Μα, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Alibaba

Ο Τζακ Μα, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Alibaba

Την τρίτη σημαντική συμφωνία της στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, υπέγραψε η Alibaba φέτος, καθώς ο κινεζικός γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου συνεχίζει να επεκτείνεται πέραν ​​της βασικής του δραστηριότητας. To deal έκλεισε στα 5 δισεκατομμυρίων γιουάν (691 εκατομμύρια δολάρια) και αφορά τη συμμετοχή στην κινεζική startup Baichuan.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Baichuan αποτιμάται πλέον στα 20 δισεκατομμύρια γιουάν αφού εξασφάλισε πρόσφατα χρηματοδότηση από τις κυβερνήσεις του Πεκίνου, της Σαγκάης και της Σεντζέν, αλλά και από τις εταιρείες Tencent Holdings και Xiaomi.

Η Baichuan, η οποία ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2023, θεωρείται ηγέτιδα  στον πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα, ενώ ήταν από τις πρώτες κινεζικές εταιρείες που κέρδισαν την έγκριση του Πεκίνου για δημόσια εγγραφή.

Η startup με έδρα το Πεκίνο έχει κυκλοφορήσει 12 μεγάλα γλωσσικά μοντέλα μέχρι στιγμής, ενώ έκανε το ντεμπούτο της με έναν βοηθό τεχνητής νοημοσύνης τον Μάιο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Alibaba έχει στηρίξει επίσης οικονομικά και τις MiniMax και Moonshot AI φέτος, οι οποίες αποτιμήθηκαν σε πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία ενώνεται με τις όμοιές της στην Silicon Valley, όπως με τη Microsoft, ποντάροντας πολύ στην γενετική τεχνητή νοημοσύνη, την τεχνολογία που τροφοδοτεί το ChatGPT.

Προσπαθεί μάλιστα να δώσει πνοή στην επιχείρηση cloud και να ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη και το εσωτερικό της μοντέλο (Tongyi Qianwen), σε μια διευρυμένη επιχείρηση που καλύπτει επίσης τον τομέα της ψυχαγωγίας.

Όπως διατείνεται ο Tsai, η μονάδα cloud φιλοξενεί ήδη τις μισές εταιρείες παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας και εξυπηρετεί περίπου το 80% των τεχνολογικών εταιρειών της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η στροφή της Alibaba προς την τεχνητή νοημοσύνη ευθυγραμμίζεται με την επανειλημμένη δέσμευση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ να κινητοποιήσει ένα ολόκληρο έθνος, προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή του από τη δυτική τεχνολογία.

Ωστόσο, ο ιδρυτής της Baichuan, Wang Xiaochuan, είχε δηλώσει στο Bloomberg πέρσι, ότι η Κίνα μπορεί να χρειαστεί χρόνια για να φτάσει τις ΗΠΑ στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Διαβάστε επίσης: 

Universal Music: Boυτιά έως 30% για τη μετοχή της – Aπογοήτευσαν τα έσοδα της εταιρείας

Εξαγοράζει την Axel Accessories ο όμιλος Intrafashion (Pink Woman)

Stellantis: Μειώθηκαν κατά το ήμισυ τα κέρδη α΄ εξαμήνου