• Business

    Alibaba: Αιφνίδια αλλαγή του CEO μετά από οκτώ χρόνια – Τι σχεδιάζει η εταιρεία των 240 δισ. δολαρίων

    • Bloomberg
    Jack Ma, συνιδρυτής Αlibaba

    Jack Ma, συνιδρυτής Αlibaba πηγή: Bloomberg


    Η Alibaba Group Holding προχωρά στην αντικατάσταση του επί οκταετίας βετεράνου CEO της, Daniel Zhang, καθώς προσπαθεί να κερδίσει μερίδιο αγοράς και να τονώσει την ανάπτυξη της στην μετά Covid εποχή.

    Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Joseph Tsai, επί σειρά ετών έμπιστος του δισεκατομμυριούχου συνιδρυτή του κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου Jack Ma, θα αναλάβει τη θέση του Zhang ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.

    Ο Eddie Wu, μέχρι τώρα πρόεδρος των βασικών τμημάτων διαδικτυακού εμπορίου Taobao και Tmall της Alibaba, θα αναλάβει διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας των 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Η αιφνιδιαστική αποχώρηση του Zhang έρχεται αφότου η Alibaba ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στο διαχωρισμό της σε έξι επιχειρηματικές μονάδες που θα δραστηριοποιούνται από το cloud computing και τα logistics μέχρι το διεθνές εμπόριο.

    Ο νέος CEO αποκάλυψε λεπτομερώς το μεγαλειώδες όραμά του τη στιγμή που η Alibaba δημοσίευσε το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο μονοψήφιας αύξησης των εσόδων της, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι η ανάκαμψη των κινεζικών καταναλωτικών δαπανών μπορεί να είναι πιο αργή από όσο αναμενόταν.

    Δεν θα αλλάξει η στρατηγική

    «Το καλό είναι ότι ο νέος διευθύνων σύμβουλος και ο πρόεδρος είναι όλοι συνιδρυτές της εταιρείας και είναι οι πιο κοντινοί στον Jack Ma. Αυτό σημαίνει ότι ο Μa παραμένει ο πνευματικός ηγέτης της Alibaba», δήλωσε ο Kenny Wen, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην KGI Asia Ltd. «Δεν νομίζω ότι η αλλαγή διαχείρισης σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή στρατηγικής».

    Ο Zhang θα παραμείνει επικεφαλής της επιχείρησης cloud. Ανέλαβε το τιμόνι το 2015, αφού αναδείχθηκε ως ένας από τους αρχιτέκτονες της πρωτοβουλίας «νέου λιανικού εμπορίου» της Alibaba, με σκοπό να παντρέψει το φυσικό και το διαδικτυακό λιανικό εμπόριο και να επεκτείνει την κυριαρχία της εταιρείας σε περιοχές από εμπορικά κέντρα έως σούπερ μάρκετ. Έγινε πρόεδρος λίγα χρόνια αργότερα καθώς η ανάπτυξη εκτινάχθηκε και η Alibaba έγινε κάποια στιγμή η πιο πολύτιμη εταιρεία της Κίνας.

    Στη συνέχεια, το 2020, οι ρυθμιστικές αρχές κατέστρεψαν τον Ma και την Ant Group Co. αφού ο δισεκατομμυριούχος προκάλεσε την οργή τους.

    Το Πεκίνο ξεκίνησε την καταστολή της ιδιόκτητης τεχνολογικής σφαίρας λίγο αργότερα, κατηγορώντας την Alibaba για μονοπωλιακή συμπεριφορά προτού επιβάλει πρόστιμο ρεκόρ για τις εικαζόμενες παραβιάσεις.

    Στη συνέχεια, η εταιρεία δεν επανήλθε ποτέ στην τροχιά ισχυρής ανάπτυξης που βρισκόταν. Άρχισε να χάνει μερίδιο αγοράς στο cloud, την άλλη κινητήρια δύναμη της ανάπτυξής της, έναντι ανταγωνιστών που υποστηρίζονται από το κράτος.

    Αυτό φέρνει «την παλιά διοίκηση της Alibaba ξανά στο προσκήνιο», δήλωσε ο Willer Chen, επικεφαλής ανάλυσης στην Forsyth Barr Asia. «Δεν είμαι σίγουρος αν είναι καλό για την Alibaba, δεδομένου ότι τώρα το κλειδί θα πρέπει να είναι ο νέος μοχλός ανάπτυξης και το σχέδιο αναδιάρθρωσης».

    Διαβάστε ακόμη:

    Alibaba: Από την Ισπανία ξεκίνησε σχέδιο επέκτασης στην Ευρώπη

    Alibaba: Μειώνει κατά 7% το εργατικό δυναμικό ενόψει IPO στο τμήμα cloud

    Alibaba: Κατώτερα των προσδοκιών τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου

    ─────────────────

    Εκλογές 2023

     



    ΣΧΟΛΙΑ