Τρεις λόγους για τους οποίους δεν κινδυνεύει η «βιωσιμότητα του Δημόσιου Χρέους» επικαλείται ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης σε newsletter που απέστειλε προ ημερών σε θεσμικούς επενδυτές.

Πρώτον, η δομή του Δημοσίου Χρέους διασφαλίζει χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης, κάτω από το 10% του ΑΕΠ, για τους Προϋπολογισμούς των επόμενων 40ετών.

1

Δεύτερον,  αποκλείει κάθε σκέψη για διενέργεια πρόωρων εκλογών, χαρακτηρίζοντας «χαζή την ιδέα» και τρίτον, επιστροφή στη δημοσιονομική προσαρμογή από το 2023, σε συνδυασμό με την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα οδηγήσουν σε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ως προς το νέο τοπίο που διαμορφώνεται εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων, αναφέρει ότι:

“Η Πρόεδρος Λαγκάρντ σηματοδότησε μία αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ προκαλώντας αναταραχή στην αγορά την προηγούμενη εβδομάδα.

Παραμένουμε επικεντρωμένοι στο στόχο που έχουμε μπροστά μας: την επενδυτική βαθμίδα το 2023.

Ανόητη η συζήτηση για πρόωρες εκλογές

Αυτό σημαίνει τρία πράγματα:

Πρώτον, μια σαφή καθοδική πορεία για το χρέος/ΑΕΠ.

Η δημοσιονομική εξυγίανση είναι σε εξέλιξη και δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης.

Η συζήτηση για πρόωρες εκλογές είναι ανόητη.

To πρωτογενές ισοζύγιο θα παρουσιάσει έλλειμμα της τάξης του 1% το 2022 και θα έχουμε πλεόνασμα το 2023.

Επιπλέον, πιστεύουμε ότι η αύξηση του ΑΕΠ, για μία ακόμη φορά, θα ξεπεράσει τις προσδοκίες.

Δεύτερον, ο δείκτης NPE θα είναι μονοψήφιος το 2022 για όλες τις τράπεζες.

Τρίτον, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις.

Σημειώνουμε ότι το χρέος της Ελλάδας έχει μέση διάρκεια 20,5 ετών, μέσο πραγματικό κόστος εξυπηρέτησης είναι μόλις  1,36%, με αποτέλεσμα οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες σε σταθμισμένους μέσους όρους για τα επόμενα 40 χρόνια περίπου, να αντιστοιχούν στο  10% του ΑΕΠ και είναι σχεδόν 100% σταθερό.

Όσον αφορά στα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στο νέο Νόμο που ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή.

Τι λέει για ΤΧΣ και τράπεζες 

 Συγκεκριμένα αναφέρει ότι:

«Το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο του ΤΧΣ θα πρέπει να κατατεθεί σύντομα στη βουλή, ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη της πώλησης  των μετοχών του ΤΧΣ σε ελληνικές τράπεζες.

Σε άλλα θέματα, το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου δεξιοτήτων και αναβάθμισης του κράτους, μαζί με τη μεταρρύθμιση του Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού, σύμφωνα με τις παγκόσμιες βέλτιστες πρακτικές.»

Τέλος οι οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού ενημερώνει τους αναγνώστες του αναφορικά με τις πρόσφατες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας από την J.P Morgan και την Meta.

Η Ελλάδα είδε την πρώτη της εταιρεία unicorn να αναδύεται, μετά το μερίδιο 49% που απέκτησε η JPMorgan στην ελληνική εταιρεία fintech Viva Payments.

«Όπως γνωρίζετε, έχουμε σχέδια να επεκταθούμε με την πάροδο του χρόνου, επομένως αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα κόμβο τεχνολογίας για την JPMorgan Chase σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, ανακοινώνοντας επίσης σχέδια για ένα crypto/AI hub στην Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, η Viva Payments έχει τραπεζική άδεια που απέκτησε από την Praxia, και σχεδιάζει, μεταξύ άλλων, να παράσχει κεφάλαιο κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Χαιρετίζουμε την ψήφο εμπιστοσύνης.

-Ειπώθηκε επίσης ότι η Meta Platforms (πρώην Facebook) απέκτησε την ελληνική startup Accusonus, και σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το αποκλειστικό λογισμικό ήχου στην κυκλοφορία του Metaverse.

Ουσιαστικά, αυτό βάζει την Ελλάδα τον χάρτη της Meta, καθώς ο τεχνολογικός γίγαντας ετοιμάζεται να προσλάβει 10.000 μηχανικούς για το Metaverse στην Ευρώπη και προετοιμάζει τις ρυθμίσεις για την υιοθέτηση απομακρυσμένης εργασίας και μετά την πανδημία.

-Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι το γεγονός ότι η αμερικανική Prodege των ΗΠΑ αγοράζει την ελληνική μονάδα έρευνας αγοράς Pollfish.

Είμαστε ενθουσιασμένοι που το οικοσύστημα της Ελλάδας προσελκύει το ενδιαφέρον βασικών παγκόσμιων παικτών και συνεχίζουμε να πιστεύουμε στη δύναμη της τεχνολογίας για μετασχηματισμό και προβάδισμα.

Επιτρέψτε μου επίσης να υπενθυμίσω στους αναγνώστες ότι τα δικαιώματα αγοράς μετοχών φορολογούνται πλέον με ενιαίο συντελεστή 15%, ενώ ο φορολογικός συντελεστής μερισμάτων στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 5% και οι μη κάτοικοι που μεταφέρουν την εργασία τους στην Ελλάδα έχουν μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 50% για 7 χρόνια.»

Διαβάστε επίσης

Αλέξης Πατέλης: Δεν θα είχε μεγάλο αντίκτυπο μια προσωρινή μείωση ΦΠΑ

Κομισιόν: Ισχυρή ανάπτυξη 8,5% για το 2021 και «έκρηξη» πληθωρισμού φέτος

Προσδοκίες για παροχές έως και 800 εκατ. με… «ρήτρα ανάπτυξης» – Τι σχεδιάζεται για την ακρίβεια