ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η διάθεση των πολιτών να ταξιδέψουν και πάλι και η έναρξη των ταξιδιών θα σηματοδοτήσει την νίκη της ανθρωπότητας απέναντι στην πανδημία.
Με τους πρώτους τουρίστες από τη Γερμανία να έχουν προσγειωθεί ήδη στην Κρήτη, η Ελλάδα σηκώνει αργά τα ρολά της επανεκκίνησης του τουρισμού και προσδοκά να κερδίσει το 45% με 50% των αφίξεων και εσόδων του 2019, να διπλασιάσει τα νούμερα του 2020. Αυτά σημειώνει μιλώντας στο mononews.gr ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Αλέξανδρος Βασιλικός.
Βέβαια όλα θα κριθούν από την εξέλιξη των εμβολιασμών. Πάντως η Ελλάδα θα δέχεται τουρίστες με πιστοποιητικό εμβολιασμού, τουρίστες που έχουν υποβληθεί σε τεστ αντισωμάτων, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για πιστοποιητικό ότι ο επισκέπτης έχει ήδη νοσήσει από covid-19.
Ο στόχος του τουριστικού κλάδου είναι να πετύχει η χώρα 15 εκατομμύρια αφίξεις και γύρω στα 8 δισ. ευρώ έσοδα.
Όπως είναι γνωστό το 2019 το σύνολο των επισκεπτών που ήρθαν στην Ελλάδα (αεροπορικώς, οδικώς, με κρουαζιέρα) ήταν 33 εκατομμύρια και τα έσοδα έφτασαν τα 18 δισ. ευρώ. Πέρυσι οι αεροπορικές αφίξεις ήταν μόλις 5,9 εκατ άτομα από 21,5 εκατ. το 2019, οι οδικές αφίξεις ήταν 2,6 εκατ. από 12,3 εκατομμύρια το 2019. Και η κρουαζιέρα σχεδόν εξαφανίστηκε από τον χάρτη με πτώση 99% και με 64.000 επισκέπτες από 5,5 εκατομμύρια το 2019.
Όμως το κομβικό σημείο που θα καθορίσει τη δυναμική των ταξιδιών είναι η οικονομική κατάσταση των εν δυνάμει τουριστών και ο βαθμός αβεβαιότητας για το αύριο, όπως αναφέρουν τουριστικοί παράγοντες.
Στο μεταξύ χθες το ΞΕΕ παρουσίασε έρευνα της Grant Thornton για τη στρατηγική σημασία της Φιλοξενίας, στην οικονομία της χώρας και την επιδραστικότητα της σε 17 κλάδους οικονομικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με την έρευνα οι επενδύσεις στον τομέα της Φιλοξενίας, δηλαδή κάθε είδους καταλύματα και εστίαση είναι περίπου 1,5 δισ ευρώ το χρόνο. Το ύψος των ετήσιων επενδύσεων σε ανακαινίσεις ξενοδοχείων αγγίζει το 1 δισ. ευρώ, ενώ η δημιουργία νέων καταλυμάτων φθάνει τα 170 εκατ ευρώ. Επίσης οι λοιπές επενδύσεις σε καταλύματα ανέρχονται στα 300 εκατ ευρώ ετησίως και σε 140 εκατ ευρώ ανέρχονται τα κονδύλια επενδύσεων στις μονάδες εστίασης. Και ακόμα η Φιλοξενία αποτελεί τον πρώτο κλάδο σε επίπεδο προσφοράς θέσεων εργασίας (1 στις 4 θέσεις εργασίας).
«Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ιδιώτη επενδυτή και εργοδότη της χώρας που κάθε χρόνο αποτελεί βασικό μοχλό στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», λέει ο κ. Βασιλικός και σημειώνει πως η έρευνα της Grant Thornton, πιστοποιεί όχι μόνο τη συνεισφορά της φιλοξενίας στο ΑΕΠ και τα δημόσια έσοδα αλλά και τη μεγάλη συμβολή στη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και την περιφερειακή ανάπτυξη.
Διαβάστε επίσης:
Θεοχάρης για Σέρβους τουρίστες: Αυτά είναι τα 3 πρωτόκολλα στις πύλες εισόδου – Πότε ανοίγουν τα χερσαία σύνορα
Τουρισμός Ώρα Μηδέν – Η επόμενη μέρα για Ξενοδόχους & Ξενοδοχοϋπαλλήλους!
Θεοχάρης: Ίσως και πριν τις 14 Μαΐου το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση