• Business

    Αλέξανδρος Εξάρχου: Το ηχηρό μήνυμα για την ευθυνοφοβία – Τι ζητάει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

    O Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat κ. Αλέξανδρος Εξάρχου

    O Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat κ. Αλέξανδρος Εξάρχου


    Ηχηρό μήνυμα με αποδέκτη τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με τη μέχρι στιγμής πορεία της δεύτερης κυβερνητικής του θητείας έστειλε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του στο πρώτο διεθνές συνέδριο του ΤΜΕΔΕ.

    Πιο συγκεκριμένα, ο ισχυρός άνδρας της Intrakat έκανε λόγο για μία δυσπραγία της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της δεύτερης θητείας και ζήτησε την επιστροφή στην αποφασιστικότητα και την τόλμη των μεταρρυθμίσεων, καθώς μόνο έτσι θα μπορέσει η χώρα μας να αποκτήσει το παραγωγικό μοντέλο που χρειάζεται για να μην επιστρέψει στα δεδομένα της δεκαετίας του 2015.

    Ο κ. Εξάρχου έριξε ευθείες βολές σε στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία χαρακτήρισε ως ευθυνόφοβα. Αυτό που ζητά είναι να υπάρξει έλεγχος και δε γίνεται να βρίσκονται σε θέση ευθύνης άτομα που τον αποφεύγουν, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει απλά διασωθεί κατά την πρώτη θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη και έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε ως χώρας.

    Στάθηκε, δε,  ιδιαίτερα στην ανάγκη συνέχισης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να αλλάξει η οικονομία, ενώ υπογράμμισε την αιφνίδια εμφάνιση ενός αρνητικού φαινομένου στο κράτος που συνδέεται με την αδυναμία λήψης αποφάσεων λόγω του φόβου πιθανού ελέγχου, με αποτέλεσμα την αναστολή των διαδικασιών υλοποίησης σημαντικών επενδύσεων και έργων. Μάλιστα, χαρακτήρισε την τάση αυτή τον μεγαλύτερο κίνδυνο στην προσπάθεια της χώρας να προσελκύσει επενδύσεις και να αλλάξει την οικονομία της.

    Για την ελληνική οικονομία ακόμη στηρίζεται κυρίως στην κατανάλωση και τον τουρισμό, με αποτέλεσμα να εξαρτάται υπερβολικά από έναν κλάδο ή να ανακυκλώνει και να μην δημιουργεί νέο πλούτο μέσα από διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες.

    Επανέλαβε, επίσης, ότι η ανάπτυξη των τελευταίων ετών δεν έχει τα χαρακτηριστικά νίκης, αλλά ήταν απλώς μία μεγάλη προσπάθεια επιβίωσης της χώρας, που με πολύ κόπο είχε αποφύγει τις συνέπειες της πτώχευσης.

    Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης τόνισε ότι χωρίς αυτό η ελληνική οικονομία θα ήταν εντελώς διαφορετική. Υπογράμμισε, δε, ότι χρειάζονται γρήγορες ενέργειες, θάρρος και αλλαγή νοοτροπίας ώστε να επιτευχθεί η απορρόφηση το προγράμματος.

    Σχολίασε ότι το RRF αποτελεί εργαλείο για τη δημιουργία νέων δομών στην οικονομία, όμως εάν παράλληλα δεν επιχειρηθεί η αλλαγή της παραγωγικής βάσης της χώρας, το 2032, όταν και θα λήξει η περίοδος χάριτος του ελληνικού χρέους, θα βρεθούμε σε μία κατάσταση πολύ χειρότερη από το 2010 ή το 2015 και πιθανότατα εκ νέου υπό εποπτεία.

    Διαβάστε επίσης

    Κατασκευές: Τίθεται θέμα κύκλου στις κατασκευές και το ανεκτέλεστο

    Αλέξανδρος Εξάρχου (Intrakat): Να σταματήσει η ευθυνοφοβία – Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις με σθένος

    Χωρίς διακοπή επιχειρούν τα συνεργεία για την αποκατάσταση της ζημιάς στην Αθηνών Κορίνθου



    ΣΧΟΛΙΑ