• Business

    Αλέξανδρος Εξάρχου: Πώς η Intrakat θα δωδεκαπλασιάσει τα EBITDA την επόμενη διετία

    • NewsRoom
    Ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat Αλέξανδρος Εξάρχου

    Ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat Αλέξανδρος Εξάρχου


    Με το βλέμμα στη Ρουμανία η Intrakat θέτει πλώρη για σημαντική μεγέθυνση των δεικτών εντός διετίας σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Αλέξανδρος Εξάρχου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των οικονομικών αναλυτών, όπως οι Alpha Finance, η Ambrosia Capital και η Euroxx μεταξύ άλλων.

    Πιο συγκεκριμένα, ο ισχυρός άνδρας της εισηγμένης εκτίμησε ότι ο κύκλος εργασιών του Ομίλου θα εξαπλασιαστεί καθώς από τα 414 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2023 θα ανέλθει στο 2026 στα 2,5 δισ. €.

    Όσον αφορά τα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων έσοδα, δηλαδή τα EBITDA αυτά αναμένεται να δωδεκαπλασιατούν καθώς την επόμενη διετία θα διαμορφωθούν στα 200 εκατ. € από τα 16 εκατ. € του 2023.

    Αιχμή του δόρατος για αυτή τη γιγάντωση της εισηγμένης θα είναι η παρουσία της στη Ρουμανία, η οποία αυξήθηκε σημαντικά ύστερα από την ολοκλήρωση της εξαγοράς της ΑΚΤΩΡ τον Νοέμβριο του 2023. Αυτό συμβαίνει καθώς στη γειτονική χώρα υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για την ανάληψη νέων έργων και την αύξηση του ανεκτέλεστου του Ομίλου από τα 5 δισ.€

    Πηγές του Ομίλου που μίλησαν στο mononews αναφέρουν ότι η Ρουμανία έχει πολλά κοινά με την ελληνική κατασκευαστική αγορά και ένα σημαντικό ανεκτέλεστο έργων, το οποίο για την επόμενη διετία έχει εκτιμηθεί ότι θα ανέλθει στα 26 δισ. ευρώ.

    Τονίζουν, δε, ότι η Intrakat έχει ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, το οποίο είναι το γεγονός ότι έχει ανεπτυγμένα εργοτάξια σε όλη τη χώρα και έχει θέσει σε λειτουργία δύο μετροπόντικες και διαθέτει άλλους δύο έτοιμους προς χρήση.

    Πρόκειται για τη μοναδική εταιρεία σε σχέση με τον εγχώριο ανταγωνισμό αλλά και τους διεθνείς ομίλους στη Ρουμανία που διαθέτει αυτό τον εξοπλισμό.,

    Σχετικά με τα έργα που επωφθαλμία η εισηγμένη στη Ρουμανία, αυτά είναι κατά κύριο λόγο οδικά και σιδηροδρομικά καθώς η ύπαρξη των μετροποντίκων της θα της δώσει σημαντικό πλεονέκτημα σε έργα που απαιτούν διάνοιξη σηράγγων και τούνελ.

    Όσον αφορά τη Ρουμανία, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι είναι ένα βήμα πίσω από την Ελλάδα, καθώς δεν έχει ανοίξει ακόμα η κουβέντα για τα ΣΔΙΤ και τις παραχωρήσεις, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σκέψεις να πάρουν μπρος και αυτά τα έργα, ενώ η Intrakat θα διεκδικήσει σίγουρα ένα σημαντικό μέρος τους.

    Σημαντική η συνεργασία με τη ΔΕΗ – Στον ορίζοντα και άλλες εξαγορές

    Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στους οικονομικούς αναλυτές ο κ. Εξάρχου αναφέρθηκε στη σημασία και τη δυναμική της στρατηγικής συνεργασίας με τη ΔΕΗ για την από κοινού ανάπτυξη ΑΠΕ στην Ελλάδα.

    Η συμφωνία αυτή θα βοηθήσει τον Όμιλο στην ταχύτερη υλοποίηση του στρατηγικού του σχεδιασμού στην ενέργεια, έχοντας ως στόχο την αύξηση των εσόδων από τη δραστηριότητα αυτή.

    Σχετικά με τις επενδύσεις τόνισε ότι έχουν δρομολογηθεί επενδύσεις ισχύος 500MW για την επόμενη διετία και προσδοκάται η Intrakat να έχει έσοδα ύψους €40 εκατ. από τις ΑΠΕ το 2026.

    Χαρακτήρισε, δε, τη συνεργασία με τη ΔΕΗ δικλείδα ασφαλείας, σημειώνοντας ότι η ενεργειακή αγορά αλλάζει και γίνεται όλο και πιο δύσκολη, με περισσότερο ανταγωνισμό και δυσχερέστερους όρους χρηματοδότησης, και ο συνεταιρισμός με έναν μεγάλο, καθετοποιημένο παίκτη της αγοράς, καθιστά τον σχεδιασμό της Intrakat πιο ασφαλή.

    Ωστόσο, δε σταμάτησε στη συνεργασία με τη ΔΕΗ και τόνισε ότι ι στο πλαίσιο του εταιρικού μετασχηματισμού του Ομίλου, που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο, θα ανακοινωθούν και πιθανές εξαγορές σε διάφορους επιχειρηματικούς τομείς και όχι μόνο στον κατασκευαστικό.

    Διαβάστε επίσης:

    Αλέξανδρος Εξάρχου (Intrakat): Πάνω από €2,5 δισ. ο τζίρος το 2026 – Τι περιλαμβάνει ο στρατηγικός σχεδιασμός

    μήνυμα για την ευθυνοφοβία – Τι ζητάει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

    Αλέξανδρος Εξάρχου (Intrakat): Να σταματήσει η ευθυνοφοβία – Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις με σθένος



    ΣΧΟΛΙΑ