• Business

    Αλέξανδρος Εξάρχου: Με εξαγορές ΑΠΕ θα αναπτυχθεί η Intrakat στην ενέργεια

    Αλέξανδρος Εξάρχου


    Έμφαση στον κλάδο της ενέργειας πρόκειται να δώσει η Intrakat, επενδύοντας για την ανάπτυξή της με νέα έργα ΑΠΕ. Το φθινόπωρο, η εταιρεία θα ανακοινώσει το επενδυτικό της πρόγραμμα μέρος του οποίου θα αφορά τον τομέα της ενέργειας.

    Όπως τονίστηκε, η εταιρεία είναι έτοιμη να προχωρήσει τον εταιρικό της μετασχηματισμό, διαμορφώνοντας ένα όμιλο με τρεις κλάδους, κατασκευές, παραχωρήσεις και ενέργεια.

    «Το βάρος των εξαγορών θα δοθεί στις ΑΠΕ» σημείωσε ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, αντιπρόεδρος του δ.σ. και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, στο περιθώριο της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης, με στόχο να αποκτήσει νέα έργα αποδοτικά, με έμφαση στα υβριδικά και την αποθήκευση.

    Σημείωσε ότι η συμφωνία με τη ΔΕΗ είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί εξασφαλίζει την εταιρεία, αφού εκτός από το ποσό των 70 εκ. ευρώ που είναι το τίμημα και θα ενισχύσει τη χρήση 2024, η εταιρεία εξασφαλίζει την κατασκευή των έργων χωρίς να επιβαρύνεται χρηματοοικονομικά.

    Σημειώνεται ότι στο 2024 θα ενισχυθεί η κερδοφορία της Ιντρακάτ κατά 24 εκ. ευρώ, από τη συμφωνία με τη ΔΕΗ.

    Συμφωνία ΔΕΗΑΝ-Intrakat: Εξασφαλισμένα έσοδα χωρίς κίνδυνο

    Στο πλαίσιο της συμφωνίας Ιντρακάτ -ΔΕΗΑΝ,  η Ιντρακάτ πώλησε τα 164 ΜW έργων που λειτουργούσαν και ήταν έτοιμα προς κατασκευή έναντι 80 εκ. ευρώ, τα οποία είχαν book value 57 εκ. ευρώ δημιουργώντας κέρδη 24 εκ. ευρώ στη χρήση 2024. Για να αναπτυχθούν αυτά τα έργα απαιτούν κεφάλαια 1,5 δισ. ευρώ.

    Όταν αυτά τα έργα ολοκληρωθούν, το 50% από αυτά, δηλαδή 700 MW θα ανήκουν στην Ιντρακάτ, χωρίς να έχει χρηματοδοτήσει την ανάπτυξή του.

    Επιπλέον η συμφωνία με τη ΔΕΗ εξασφαλίζει την αποδοτικότητα των έργων, καθώς η ΔΕΗ ως αγοραστής ενέργειας θα συνάπτει PPA με αυτά και εξαλείφεται έτσι η αβεβαιότητα που κυριαρχεί σήμερα στην αγορά των ΑΠΕ σε σχέση με την τιμή διάθεσης της παραγόμενης ενέργειας.

    Ταυτόχρονα, η κατασκευή έργων 1,7 GW του χαρτοφυλακίου ΔΕΗ-Ιντρακάτ προσθέτει στην εταιρεία ένα ανεκτέλεστο 1 δισ. ευρώ, για την Ιντρακάτ εφόσον αναπτυχθούν όλα.

    Δεν υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης των έργων αφού εξαρτάται από τους όρους σύνδεσης που θα αποκτήσουν.

    Σε συζητήσεις για εξαγορές έργων ΑΠΕ

    Πέρα από τη συνεργασία με τη ΔΕΗ για το υπάρχον χαρτοφυλάκιο αδειών, η Ιντρακάτ σχεδιάζει να αναπτυχθεί περαιτέρω στο χώρο των ΑΠΕ εξαγοράζοντας νέα έργα.

    Τονίστηκε ότι η εταιρεία, είναι ήδη είναι σε συζητήσεις για να  αποκτήσει έργα που ήδη λειτουργούν, και έχουν εξασφαλισμένες ταρίφες.

    «Τα έργα αυτά με ταρίφες από το παρελθόν, είναι λίγα και έχουν υψηλή αξία αφού έχουν εξασφαλισμένα EBITDA, αλλά παρόλα αυτά η εταιρεία εκτιμά ότι θα μπορούσε να καταλήξει σε συμφωνία για κάποια», είπε ο κ. Εξάρχου, κάτι που θα είναι γνωστό τον Νοέμβριο.

    Η διοίκηση της εταιρείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και συμμετοχής σε έργα ΑΠΕ ή σε εξαγορά έργων μαζί με τη ΔΕΗ.

    Όσον αφορά στο εξωτερικό, μόνο η Ρουμανία ενδιαφέρει τον όμιλο, στο βαθμό που εντοπίσει κάποιο ενδιαφέρον έργο.

    Στόχος για το 2026 είναι το 30% της δραστηριότητας της να προέρχεται από τον τομέα της ενέργειας.

    Όπως είπε ο κ. Εξάρχου, ο κίνδυνος που έχει δημιουργηθεί στην αγορά των ΑΠΕ εξαιτίας των περικοπών, δημιουργεί ευκαιρίες.

    Όπως είπε, με τις σημερινές περικοπές τα φωτοβολταϊκά έργα δοκιμάζονται και αν οι περικοπές αυξηθούν θα δοκιμαστούν περισσότερο. «Η εκτίμησή μου είναι ότι σύντομα θα λυθεί αυτό το πρόβλημα, αλλιώς θα δούμε κόκκινα δάνεια ξανά αυτή τη φορά από τα έργα ΑΠΕ», είπε χαρακτηριστικά.

    Διαβάστε επίσης:

    Αλέξανδρος Εξάρχου: Με άνοιγμα στη Ρουμανία και στις παραχωρήσεις θωρακίζεται η Intrakat

    Αλαλούμ στα τιμολόγια ρεύματος: Ποιοι προσφέρουν… κίτρινα «σταθερά» και η Βαβέλ των call centers

    Μέτωπο ΑΔΜΗΕ-Κομισιόν για το καλώδιο: Σκληρό παζάρι με την Κύπρο



    ΣΧΟΛΙΑ