Πολλές λύσεις προσφέρει η τεχνολογία που μπορούν να μετριάσουν τις καταστροφές, προσφέροντας πολύτιμη πληροφορία ώστε να υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση.

Ο Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, Διευθυντής Έργων Δημόσιου Τομέα της Nova, ομιλητής στο Συνέδριο Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών, «Προστατεύοντας τη ζωή – Χτίζοντας ανθεκτικότητα» του Economist, χθες στη Θεσσαλονίκη, μίλησε αποκλειστικά στο mononews.gr για τις δυνατότητες που δεν αξιοποίησε τα τελευταία χρόνια το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και σημειώνει ότι τώρα που υπάρχει κινητικότητα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα.

1

«Το πρόγραμμα Αιγίς, έχει διασφαλίσει πόρους 1,7 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, όμως δεν ωρίμασαν τα έργα δε βγήκαν διαγωνισμοί και έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, αλλά και πολύ σημαντικές υπηρεσίες που αφορούν την προστασία από ακραία φαινόμενα δεν έγιναν ποτέ», αναφέρει ο κ. Αλέξανδρος Μπρέγιαννης.

Θα μπορούσε η τεχνολογία να βοηθήσει στον μετριασμό των καταστροφών;

Αν είχαν γίνει μελέτες και διαγωνισμοί και τα είχαν ξεκινήσει έγκαιρα τώρα θα μπορούσαν να παραδίδονται αυξάνοντας το επίπεδο ασφάλειάς μας από τα ακραία φαινόμενα. Τώρα αυτά τα έργα πρέπει να τρέξουν, κάποια θα βγουν από το ΤΑΙΠΕΔ και κάποια από την Κοινωνία της Πληροφορίας και πρόκειται για σημαντικά έργα, όπως συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για πλημμύρες, αναβάθμιση του 112, ή σύστημα μεταφοράς με drones.

Τώρα υπάρχει εγρήγορση, μετά τις τελευταίες καταστροφές, υπάρχει μια κινητικότητα και εύχομαι οι τελευταίες καταστροφές να λειτουργήσουν σαν επιταχυντής, ώστε έργα που είναι πολύ απαραίτητα, επιτέλους να προχωρήσουν.

Τι πρέπει να κάνει η Πολιτική Προστασία για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της τεχνολογίας;

Πρέπει να γίνει ένα restart στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και χρειάζεται μια επιτελική δομή που θα σου θέτει το επιχειρησιακό σχέδιο αλλά και θα ζητάει και συγκεκριμένα έργα. Σήμερα, επιχειρησιακός σχεδιασμός πάσχει, υπάρχουν κενά και αυτός οδηγεί στο να ρίχνει ο ένας στον άλλο ευθύνες.

Πρέπει ο κρατικός μηχανισμός να γνωρίζει τι δυνατότητες δίνει η τεχνολογία και τι υπάρχει στην αγορά, να διαβουλευτεί με τον ιδιωτικό τομέα για να γνωρίζει τι μπορεί να του προσφέρει. Εμείς βλέπουμε τί γίνεται στις άλλες χώρες, ξέρουμε ποια έργα έχουμε ήδη εκτελέσει και μπορούμε να βοηθήσουμε.

Πείτε μας δυο παραδείγματα τέτοιων έργων

Η Nova δημιουργεί λύσεις, στο τμήμα ICT της Nova που αναλαμβάνει να βρίσκει λύσεις.

Στον Υμηττό με πρωτοβουλία των Δήμων έχουμε φτιάξει και είναι σε λειτουργία ένα έργο πυροπροστασίας σε συνεργασία με 11 όμορους Δήμους.

Το έργο λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο πρόκειται για το smart Imitos και έχοντας τοποθετήσει αισθητήρες, μπορεί έγκαιρα να εντοπίζει καπνό και έτσι να προστατεύει το δάσος.

Αντίστοιχα στο Μαρούσι, έχουμε τοποθετήσει στο δίκτυο των ομβρίων αισθητήρες στους αγωγούς και μπορεί να παρακολουθεί ο Δήμος την άνοδο του νερού κάτω από τη γη.

Η διαχείριση έχει σε πραγματικό χρόνο δεδομένα για την ταχύτητα και τη στάθμη του νερού και έτσι μπορείς έγκαιρα να γνωρίζει με τα δεδομένα αυτά πώς εξελίσσεται το πλημμυρικό φαινόμενο, έγκαιρα να ειδοποιήσει την τεχνική υπηρεσία και την πυροσβεστική και να εκκενώσεις εγκαίρως. Επίσης, η γνώση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση των υποδομών, ώστε να γνωρίζει ο Δήμος που έχει περισσότερο ανάγκη.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΗ, Φ.Α, NRG, Elpedison, Zeniθ, EFA: Οι εταιρείες ενέργειας στην ΔΕΘ

Κομισιόν-Τράπεζα Υδρογόνου: Αυτοί είναι οι όροι της δημοπρασίας για την επιδότηση παραγωγής υδρογόνου

Γιάννης Λιανός (Επιτροπή Ανταγωνισμού): Ολοκληρώθηκε η έρευνα για τις τράπεζες – Ακολουθούν τα διυλιστήρια