Τις επόμενες μέρες έρχεται το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα πλωτά αιολικά σε διαβούλευση είπε, μιλώντας χθες στο συνέδριο  1st Athens ESG & Climate Crisis Summit η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

«Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει την εκμετάλλευση του αιολικού της δυναμικού» τόνισε και όπως είπε εκτιμάται ότι στις δυο τεχνολογίες στα πακτωμένα και τα πλωτά θα μπορούσε να αναπτύξει  30 GW, σημείωσε τονίζοντας ότι «τα υπεράκτια αιολικά θα είναι η πηγή ενέργειας του μέλλοντος στην Ελλάδα γιατί συνδυάζουν μια σειρά πλεονεκτημάτων που δεν μπορεί να συνδυάσει άλλη πηγή», τόνισε.

Τόνισε, ότι τα πλωτά αιολικά θα μπορούσαν να αποσυμφορήσουν τα αιολικά της στεριάς που αντιμετωπίζουν αντιδράσεις στην ανάπτυξή τους. “Θα μπορούσαμε να διαμορφώσουμε συνέργειες με τον ΑΔΜΗΕ το διαχειριστή που διασυνδέει τα νησιά” σημείωσε και επεσήμανε ότι τα υπεράκτια αιολικά παράγουν τη διπλάσια ενέργεια από ότι τα χερσαία. “Υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό σε οικονομικό, ενεργειακό επίπεδο και επίπεδο προσέλκυσης επενδυτών” τόνισε.

Όπως είπε κεντρικός παράγοντας είναι τα οφέλη που προκύπτουν από την ανάπτυξή τους, για την τοπική οικονομία και την κοινωνία. «Μπορούν να δημιουργήσουν νέες καλοπληρωμένες δουλειές, υψηλή τεχνογνωσία  και νέες υποδομές» σημείωσε.

Ευρωπαϊκός στόχος τα 300 GW το 2050

Πριν από 1 χρόνο η Κομισιόν, είπε η κυρία Σδούκου,  εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες για να διαμορφώσουν τα κράτη μέλη δική τους στρατηγική για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών. Σήμερα είναι εγκατεστημένα στην Ευρώπη 25 GW σε πλωτά αιολικά  και προβλέπεται να έχουν φτάσει τα  60 GW ως το 2030 και τα 300 GW ως το 2050.

Πρόκειται για μια τεχνολογία που γίνεται όλο και φθηνότερη, σημείωσε και αναφέρθηκε σε ένα έργο700 MW με 46 τουρμπίνες που έχει κλειδώσει τιμή στα 44 ευρώ, αποδεικνύοντας ότι και αυτή η τεχνολογία αρχίζει να γίνεται ανταγωνιστική.

Διαβάστε επίσης

Αλεξάνδρα Σδούκου: Κατατέθηκαν 13 αιτήσεις για «πράσινα ταξί»

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση