Η Αλεξάνδρα Σδούκου παρουσίασε το σημαντικό έργο που έχει γίνει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε εκδήλωση που έγινε στον Πειραιά με πρωτοβουλία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά.

Αναλυτικότερα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις πρωτοβουλίες της χώρας μας για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, με την υλοποίηση ενεργειακών έργων υποδομών, τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, τις κυβερνητικές πολιτικές της πράσινης μετάβασης, τα προγράμματα για την ηλεκτροκίνηση, την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, το «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή».

1

Η Αλεξάνδρα Σδούκου, επίσης, είπε:

«Η πράσινη μετάβαση και βιώσιμη ανάπτυξη είναι η λύση για την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης, αλλά και της βιώσιμης ενεργειακής ανάπτυξης.

Στόχος της χώρας μας, είναι η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, με την υλοποίηση ενεργειακών έργων υποδομών και την ταυτόχρονη εμβάθυνση των στρατηγικών μας συμμαχιών.

H αποθηκευτική δυνατότητα της Ρεβυθούσας αυξήθηκε κατά 70%, την ίδια ώρα η λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB και η ολοκλήρωση του FSRU της Αλεξανδρούπολης, δημιουργούν νέες συνθήκες και η Ελλάδα εξελίσσεται σε πυλώνα ενεργειακής σταθερότητας για ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Παράλληλα προχωρούν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες, ώστε να διαφοροποιήσουμε περαιτέρω τις επιλογές μας ενώ επεκτείνουμε τις ηλεκτρικές μας διασυνδέσεις προς όλες σχεδόν τις κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, των Βαλκανικών χωρών, καθώς και της Αιγύπτου.

Η Κυβέρνηση κινητοποιεί πράσινες επενδύσεις, ύψους 50 δισ. ευρώ, έως το 2030.

Η δυναμικότητα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ξεπέρασε τα 10 GW και σχεδόν θα τριπλασιαστεί μέχρι το 2030, αντιπροσωπεύοντας το 80% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η πράσινη επανάσταση θα συνοδεύεται από 7 – 8 GW αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και 2,5 GW υπεράκτιων αιολικών έως το 2030».

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο της Ελλάδας για τις ΑΠΕ, ευνοεί τις νέες επενδύσεις και επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης των νέων έργων.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσίευσε ο διεθνής οίκος Ernst & Young, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως στον δείκτη ελκυστικότητας επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αναλογικά με το ΑΕΠ της.

Επίσης, η Ελλάδα βρίσκεται στη 16η θέση στον γενικό δείκτη ελκυστικότητας επενδύσεων σε ΑΠΕ, μεταξύ 40 κορυφαίων οικονομιών του κόσμου, σημειώνοντας άνοδο πέντε θέσεων (από την 21η στην 16η θέση) από την έκδοση του Απριλίου. Η 16η θέση είναι η υψηλότερη που έχει καταλάβει η Ελλάδα στην τριακονταετή ιστορία του δείκτη.

Η πράσινη μετάβαση, μαζί με τη βιώσιμη και κυκλική ανάπτυξη είναι το μέλλον, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, στηρίζοντας την καινοτομία την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη».

Κλείνοντας την ομιλία της η κ.Σδούκου είπε πως γνωρίζει ότι η WIMA έχει προχωρήσει στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη, ενός εμβληματικού πράσινου έργου το «ELECTRIC DREAΜ», το οποίο ενσωματώνει τις νέες τάσεις, τις προοπτικές και προκλήσεις που επιφέρει η πράσινη μετάβαση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός καθώς και η αναγκαιότητα για ευθυγράμμιση με τα παγκόσμια ρυθμιστικά πρότυπα (με κυριότερο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα) που θα οδηγήσουν σε μία «Πράσινη Ναυτιλία» και συνεχάρη τα μέλη της WIMA, για το έργο «ELECTRIC DREAΜ».

Ο Πρόεδρος, της WIMA, Ηλίας Χατζηεφραιμίδης, αφού ευχαρίστησε την Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την παρουσία της, τόνισε:

«Ειδικά σήμερα, σε αυτή τη συγκυρία όπου τα θέματα της ενέργειας βρίσκονται στο επίκεντρο κάθε συζήτησης, είναι απαραίτητη η σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση όλων μας για τα ενεργειακά θέματα και την πράσινη μετάβαση και η κ.Σδούκου είναι το πιο κατάλληλο πρόσωπο γι’ αυτό».

Διαβάστε επίσης:

Βραβεύτηκε η Λιόνα Μπαχά από την WISTA Hellas