ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μεγάλοι διεθνείς επενδυτές εμπιστεύονται την ελληνική αγορά ενέργειας και 6 μεγάλες άμεσες ξένες επενδύσεις έχουν γίνει στην Ενέργεια από διεθνείς επενδυτές στην Ελλάδα, είπε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στην Ελληνο-Ιαπωνική Επιχειρηματική Ημερίδα που διοργανώθηκε στα γραφεία του ιαπωνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου JETRO, με τη συμμετοχή του Enterprise Greece.
Αναφέρθηκε στη συμμετοχή της CVC στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, στην εξαγορά από την Macquarie Asset Management του 49% του ΔΕΔΔΗΕ έναντι 2,2 δισ. ευρώ, στις επαφές της Chevron με την Helleniq Energy για τη συμμετοχή της αμερικάνικης εταιρείας σε κοινοπραξία έρευνας υδρογονανθράκων.
Επίσης, στην First Sentier, το fund που ολοκληρώνει την εξαγορά μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ΑΠΕ της χώρας (την Τέρνα Ενεργειακή), στην δραστηριοποίηση της Exxon Mobil στις έρευνες και στην επένδυση της Energean στη δέσμευση άνθρακα που ετοιμάζεται στη Βόρειο Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι το deal της First Sentier με την Τέρνα Ενεργειακή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, εκτιμάται όμως ότι είναι θέμα ολίγων ημερών να ανακοινωθεί.
Ποιοι νέοι τομείς ενέργειας αποτελούν επενδυτική ευκαιρία
Στους Ιάπωνες επιχειρηματίες και επενδυτές παρουσίασε το έργο της κυβέρνησης στο χώρο της Eνέργειας και προέβαλε τις νέες μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην ελληνική ενεργειακή αγορά.
Όπως είπε η κυβέρνηση υιοθέτησε πολιτικές που έκαναν τις επενδύσεις στις ΑΠΕ να εκτοξευθούν αφού έγινε ολοκληρωτικός επανασχεδιασμός της αδειοδοτικής διαδικασίας. Επίσης, διαμορφώνεται, όπως είπε, ένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για τα διμερή συμβόλαια των ΑΠΕ ενώ αναφέρθηκε και στα κίνητρα που έχουν δοθεί στην προώθηση της ηλεκτροκίνηση.
Στόχος, όπως είπε, είναι από το 2035 όλα τα νέα αυτοκίνητα να είναι ηλεκτρικά, επιδοτείται η τοποθέτηση φορτιστών και η ηλεκτροκίνηση αντιμετωπίζεται ως μια καινούργια αγορά που τώρα διαμορφώνεται. Σημείωσε ότι στο παρελθόν η Nissan διέθετε εργοστάσιο στην Ελλάδα και παρακίνησε την ιαπωνική εταιρεία να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας νέας επένδυσης στην Ελλάδα στην αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Σχετικά με τις νέες αγορές ενέργειας που δημιουργούνται, αναφέρθηκε στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τα off shore αιολικά λέγοντας ότι η δυναμική της Ελλάδας είναι για 10 GW για θαλάσσια αιολικά σταθερής βάσης και 30 GW πλωτών αιολικών πάρκων.
Αναφέρθηκε επίσης στη νέα αγορά πράσινου υδρογόνου, στην τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα και στην ανάπτυξη της γεωθερμίας.
Οι νέοι αυτοί τομείς, σημείωσε, θα φέρουν νέες επενδύσεις. Μόνο στα πλωτά αιολικά για 2,7 GW μέχρι το 2030 αναμένονται 6 δισ. ευρώ επενδύσεις και με στόχο την ηγετική θέση στα πλωτά αιολικά στη Μεσόγειο. Στο πράσινο υδρογόνο πραγματοποιούνται δύο επενδύσεις 80 εκατ. ευρώ και στη δέσμευση άνθρακα ετοιμάζεται επενδυτικό σχέδιο 400 εκ. ευρώ (της Energean).
Όσον αφορά τα δίκτυα, σημείωσε ότι το επενδυτικό σχέδιο του ΑΔΜΗΕ είναι προϋπολογισμού 5 δισ. ευρώ για να διασυνδέσει όλα τα ελληνικά νησιά μέχρι το 2030 και να πραγματοποιήσει και διεθνείς διασυνδέσεις με τις γειτονικές χώρες.
Αναφερόμενη στο ρόλο της Ελλάδας στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, είπε ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου αυξάνονται κάθε χρόνο, με εκτίμηση να φτάσουν τα 8,5 bcm το 2025.
Έδωσε έμφαση επίσης και στις επενδύσεις στο πλαίσιο του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης και τόνισε ότι προγραμματίζονται τρεις επενδύσεις διεθνών διασυνδέσεων με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο κάνοντας την Ελλάδα τη χώρα που διασυνδέει 3 ηπείρους για να εφοδιάζει με φθηνή πράσινη ενέργεια την Ευρώπη.Επίσης, αναφέρθηκε στους 4 πλωτούς σταθμούς αεριοποίησης LNG που θα ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια και την επέκταση των αγωγών φυσικού αερίου που κάνουν την Ελλάδα κύρια πύλη εισόδου του φυσικού αερίου στην Νοτιανατολική Ευρώπη.
Η Ελλάδα, τόνισε η κυρία Σδούκου, μετά από μια δεκαετία κρίσης, πλέον έχει επιστρέψει και ο ενεργειακός τομέας οδηγεί την αλλαγή που έρχεται και κάλεσε τους Ιάπωνες επενδυτές να αξιοποιήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί