Τα επενδυτικά κεφάλαια κάνουν ουρά για την αγορά των ΑΠΕ και αυτό είναι μια καθαρή ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που δεσμεύτηκε να βάλει τη χώρα σε τροχιά πράσινη ανάπτυξης απολιγνιτοποίησης και εξηλεκτρισμού της χώρας, είπε χθες η υφυπουργος Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας χθες στην ετήσια εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ.

Αφού αναφέρθηκε στη μεγάλη ανάπτυξη των ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια, τόνισε την ανάγκη να παραμείνουν στο επίκεντρο και υπογράμμισε ότι θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί.

1

“Για να πετύχουμε τους φιλόδοξους στόχους μας για το 2030 ρέπει οι καθαρές ενέργειες όπως είναι η αιολική ενέργεια να συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να βρίσκονται στον πυρήνα της πολιτικής μας στον ενεργειακό τομέα”, σημείωσε και όπως είπε τα αποτελέσματα των πολιτικών της τελευταίας πενταετίας είναι ήδη εδώ.

“Πάνω από 2 GW νέων ΑΠΕ συνδέθηκαν πέρσι και καλύφθηκαν από ΑΠΕ πάνω από το 50% των ενεργειακών μας αναγκών ενώ αυτό το ποσοστό έφτασε το 64% τον Απρίλιο. Είναι πια κοινή παραδοχή ότι η Ελλάδα είναι παγκόσμιος ηγέτης στην ηλιακή και αιολική ενέργεια αφού έχουμε φτάσει στην 4η θέση στον κόσμο”, τόνισε.

Σχετικά με το πρόβλημα των αρνητικών τιμών και των περικοπών, σημείωσε ότι απασχολεί καθημερινά τον υπουργό και ότι είναι αποφασισμένο το υπουργείο να ελέγξει το πρόβλημα μέσα από συγκεκριμένες δράσεις.

“Η ταχύτητα με την οποία έχουμε τρέξει την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα και την Ευρώπη, δημιούργησε και προβλήματα. Εκπροσωπώντας και τον υπουργό σας διαβεβαιώ ότι δε θα αφήσουμε τις μηδενικές ή και τις αρνητικές τιμές και τις περικοπές να υπονομεύσουν το μέλλον του κλάδου, που αποτελεί και ένα  ενεργειακό μέλλον της χώρας, σε ένα ενεργειακό σύστημα που θα είναι πιο πράσινο και πιο φθηνό”.

“Παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας να διπλασιάσουμε το 2030 την εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ, εξορθολογίζουμε την οικονομικότητα του συστήματος χωρίς να διακινδυνεύουμε την ασφάλεια των επενδύσεων”, είπε η υφυπουργός ενέργειας.

Ακολούθως εξήγησε τη στρατηγική του υπουργείου. ” Λαμβάνουμε μέτρα κατά της μονοκαλλιέργειας τεχνολογιών, αναγνωρίζοντας τη διαφορετική προστιθέμενη αξία κάθε τεχνολογίας, σχεδιάζουμε στοχευμένες πρωτοβουλίες για να αυξήσουμε τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και να την προσαρμόσουμε σε αυτό το νέα προφίλ παραγωγής, ενεργοποιούμε τις επενδύσεις στην αποθήκευση με ένα φιλόδοξο στόχο για πάνω από 3 GW το 2030 και υλοποιούμε το σχεδιασμό για την ανάπτυξη αιολικών στις θάλασσες με στόχο την εγχώρια χρήση και τις εξαγωγές. Και τέλος χτίζουμε τις λεωφόρους ηλεκτρονίων, τις διασυνδέσεις με τα βασικά κέντρα ζήτησης της Ευρώπης, για να μπορούν οι παραγωγοί ενέργειας να προχωρούν σε εξαγωγές”.

Τέλος, η κυρία Σδούκου, τόνισε τη σημασία να πειστεί η κοινωνία ότι έχει να ωφεληθεί πολλαπλά από τη στροφή του ενεργειακού μας συστήματος σε πράσινες και καθαρές λύσεις