• Business

    Αλεξάνδρα Σδούκου: Αυτά είναι τα 6 νέα προγράμματα Εξοικονομώ

    Η υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου

    Η υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου


    Τα νέα προγράμματα Εξοικονόμησης Ενέργειας παρουσίασε σήμερα το υπουργείο Ενέργειας, μαζί με ένα απολογισμό για την πορεία των προγραμμάτων μέχρι σήμερα.

    Η ενεργειακή αποδοτικότητα, τόνισε η Υφυπουργός Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, είναι στην καρδιά της ενεργειακής μετάβασης καθώς θέτει την πρόκληση για βελτίωση βιοτικού επιπέδου και ανάπτυξη χωρίς αύξηση της χρήσης ενέργειας.

    Στόχος των προγραμμάτων εξοικονόμησης είναι η μείωση ενεργειακού κόστους και η καλύτερη διαχείριση των ενεργειακών αναγκών.

    Νέα προγράμματα

    Σχετικά με τα νέα προγράμματα που προετοιμάζονται, σημείωσε ότι σχεδιάζονται τα εξής:

    Ένα πρόγραμμα  Εξοικονομώ για ευάλωτα νοικοκυριά με ατομικό εισόδημα έως 5.000€ ή οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 €, το οποίο θα είναι προϋπολογισμού 125 εκ. από τα οποία τα 80 εκ.θα είναι για τα νοικοκυριά της Θεσσαλία με μέγιστο προϋπολογισμό 25.000 ευρώ.

    Το Πρόγραμμα αυτό απαντά σε μια πραγματική ανάγκη : τα προγράμματα εξοικονόμησης ωφελούν περισσότερο τους ευάλωτους, αυτούς δηλαδή που είναι και πιο εκτεθειμένοι στο ενεργειακό κόστος, που δεν ανοίγουν το καλοριφέρ ή το κλιματιστικό γιατί τρέμουν το λογαριασμό και ζουν σε σπίτια παλιά, με μηδαμινή μόνωση, με παλιά κουφώματα. Το ποσοστό επιδότησης θα ανέρχεται στο 95% και ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά της Θεσσαλίας στο 100%, με μέγιστο προϋπολογισμό των παρεμβάσεων θα είναι έως 25.000€. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα – σταθμό, που συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο την ενεργειακή και την κοινωνική πολιτική.

    Ετοιμάζεται και ένα Εξοικονομώ για όλα τα νοικοκυριά, με προϋπολογισμό 110 εκ. ευρώ από τα οποία τα 30 εκ. είναι για την Θεσσαλία. Ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι περίπου 110 εκατ. € , εκ των οποίων τα 30 εκατ € θα αφορούν νοικοκυριά της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες και τα σπίτια τους έχουν χαρακτηριστεί ως κίτρινα. Το ποσοστό επιδότησης θα ανέρχεται στο 50% και ειδικά για τα νοικοκυριά της Θεσσαλίας στο 80%, με μέγιστο προϋπολογισμό τις 25.000.

    Νέο Πρόγραμμα  Ανακυκλώνω Αλλάζω θερμοσίφωνα, ύψους 170 εκ. ευρώ και για αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης  με αντλίες θερμότητας. Θα αφορά όλα τα νοικοκυριά της Επικράτειας  και θα δοθεί προτεραιότητα στα επιλαχόντα νοικοκυριά του πρώτου κύκλου του προγράμματος, τα οποία θα ενημερωθούν μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και θα τους δοθεί συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για την υποβολή αίτησης. Εφόσον ολοκληρωθεί το χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων από τα νοικοκυριά που έχουν προτεραιότητα, ο υπολειπόμενος προϋπολογισμός μέχρις εξάντλησης του θα είναι διαθέσιμος για υποβολή αιτήσεων από τα υπόλοιπα νοικοκυριά. Ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι περίπου 170εκατ. €

    Το πρόγραμμα θα αφορά την ανακύκλωση παλαιών ενεργοβόρων θερμοσιφώνων και την αντικατάσταση τους με ηλιακούς θερμοσίφωνες.

    Το ποσοστό επιδότησης θα είναι από 60% για τα ευάλωτα νοικοκυριά ως  και 50% για ανώτερα εισοδήματα ως 30.000 ευρώ.

    Νέο Πρόγραμμα για Αντικατάσταση Συστημάτων Θέρμανσης με Αντλίες Θερμότητας για Νοικοκυριά.

    Εδω προϋπόθεση θα είναι η ανακύκλωση του παλαιού συστήματος θέρμανσης. Ο συνολικός προϋπολογισμός θα ανέρχεται σε 60 εκατ. € και θα επιδοτείται το 50% για την αγορά της αντλίας θερμότητας (ποσό αγοράς έως 5.000€) και 50% για την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών (ποσό παρεχόμενων υπηρεσιών έως 500€).

    Και ένα νέο πρόγραμμα που βγαίνει άμεσα αφορά την Ενεργειακή Αναβάθμιση Σχολικών Κτιρίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Νηπιαγωγείων και Παιδικών Σταθμών

    Αφορά το σύνολο των δημόσιων σχολικών κτιρίων και των νηπιαγωγείων (ώς ένα πρόγραμμα ) και των παιδικών σταθμών (ως δεύτερο διακριτό πρόγραμμα) της Επικράτειας. Η σειρά επιλεξιμότητας θα καθοριστεί από τις βαθμοημέρες , άρα η έμφαση δίνεται στις περιοχές και στα σχολεία εκείνα που χρειάζονται την παρέμβαση περισσότερο.

    Ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι 40 εκατ. € εκ των οποίων τα 30 εκατ. € αφορούν το πρόγραμμα για τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία και τα 10 εκατ € το πρόγραμμα των παιδικών σταθμών.

    Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα κτίρια να έχουν κατασκευαστεί προ του 2000 και να μην έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά έως τώρα. Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις θα αφορούν δαπάνες θερμομόνωσης, κουφωμάτων και εγκατάστασης αντλίας θερμότητας.

    Επίσης ένα Πρόγραμμα Εξοικονομώ για επιχειρήσεις στον τουριστικό κλάδο ορεινών περιοχών.

    • την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των ορεινών τουριστικών καταλυμάτων. Αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων σε ορεινές περιοχές ,όπως αυτές ορίζονται από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία
    • Ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι 10εκατ. € , εκ των οποίων το 1 εκατ € αφορά  κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακά-διατηρητέα
    • Οι επιλέξιμες δαπάνες είναι παρόμοιες με αυτές που ισχύουν σήμερα στο αντίστοιχο πρόγραμμα για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων του τριτογενή τομέα
    • Το ποσοστό επιδότησης συναρτάται από το μέγεθος της επιχείρησης και είναι 60% για τις μικρές επιχειρήσεις, 45% για τις μεσαίες και 35% για τις μεγάλες.

    Οι στόχοι

    Όπως είπε η κυρία Σδούκου 68.000 κατοικίες το χρόνο  θα πρέπει να αναβαθμίζονται μέχρι το 2030 σύμφωνα με το ΕΣΕΚ.

    Ήδη όπως τόνισε, 2,1 δις. ευρώ κατευθύνθηκαν σε δράσεις αναβαθμίσεις κτηρίων κατοικιών που ξεπερνούν τις 140.000 μέχρι σήμερα. «Υπήρξαν καθυστερήσεις και δυσκολίες και καθημερινά προσπαθούμε να σκοτώσουμε τα εμποδια» τόνισε η Υφυπουργός.

    Οπως εξήγησε, οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει έχουν μειώσει το κόστος ενέργειας κατά 120 εκ. το χρόνο και έχουν αυξήσει την αξία των ακινήτων, καθώς ένα ενεργειακά αποδοτικό  σπίτι έχει μεγαλύτερη αξία.

    Απολογισμός μέχρι σήμερα

    Στο ανακυκλώνω αλλάζω συσκευή, 932.000 συσκευές ανακυκλώθηκαν με 51% να είναι κλιματιστικά, με 223 εκ. δαπάνη  και 505 εκ. ευρώ το τζίρο που  πραγματοποιήθηκε.

    Στο πρόγραμμα για τους θερμοσίφωνο 68.0000 θερμοσίφωνες αντικαταστάθηκαν από ηλιακούς θερμοσίφωνες.

    Από το 2019 μέσω των προγραμμάτων Εξοικονομώ έχουν ενταχθεί αναλυτικά :

    ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΥΤΟΝΟΜΩ : 34.716 κατοικίες με δική μας συνολική επιδότηση 829 εκατ. €

    ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021: 71.875 κατοικίες με δική μας συνολική επιδότηση 808 εκατ. €

    ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2023 : 32.371 κατοικίες με δική μας συνολική επιδότηση 365 εκατ. €

    ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ : 6.670 εκ των οποίων οι 3.834 επέλεξαν και το εργαλείο του σκέλους της ανακαίνισης, με δική μας συνολική επιδότηση συνολικά 85 εκατ. €

    Προγράμματα ανοιχτά σήμερα

    Στο Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις, έχουν επιβληθεί 2.264 αιτήσεις μέχρι σήμερα και 4.297 βρίσκονται σε επεξεργασία, με επιλέξιμες δαπάνες από ηλιακά συστήματα και κλιματιστικά ως αντλίες θερμότητας.

    Το δεύτερο πρόγραμμα σε εξέλιξη αφορά βελτίωση ενεργειακής απόδοσης σε επιχειρήσεις του τριτογενή τομέα όπως φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, εστίαση έχουν υποβληθεί 1640 αιτήσεις που καλύπτουν το 60% του συνολικού προϋπολογισμού.

    Για να ενισχυθεί η πράσινη βιομηχανία που δίνει έμφαση σε νέες τεχνολογίες  υπάρχει πρόγραμμα το produce green ύψους 200 εκ, στο οποίο προσήλθαν 36 επιχειρήσεις που παράγουν φωτοβολταικά πάνελς. Πρόκειται για μικρές επιχειρήσεις που επιδιώκουν να μεγαλώσουν την παραγωγή τους με πόρους από το πρόγραμμα.

    Μεγάλης σημασίας όμως είναι και το Πρόγραμμα Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι.

    Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα των αγροτών για την μείωση του ενεργειακού κόστους, ενεργοποιήθηκε ένα ειδικό πρόγραμμα, μόνον για αυτούς προκειμένου να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά πάνελς ισχύος έως 50kW, ισχύς η οποία καλύπτει σε μεγάλο βαθμό της ανάγκες άρδευσης. Το πρόγραμμα βγήκε την Άνοιξη φέτος και απορρόφησε τον προϋπολογισμό των 30 εκατ € σε περίπου 20 ημέρες.

    Υποβλήθηκαν συνολικά 5400 αιτήσεις με αντίστοιχη δημόσια δαπάνη 55 εκατ €.

    Το Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι σε συνδυασμό και με το Πρόγραμμα ΓΑΙΑ, που βγήκε την Άνοιξη, το οποίο παρέχει σταθερή χαμηλή τιμή στο αγροτικό ρεύμα με πράσινη ενέργεια, από την πρώτη μέρα της αίτησης, αποτελούν την έμπρακτη στήριξη της Κυβέρνησης και του ΥΠΕΝ για τον πρωτογενή τομέα, τη γεωργία και την κτηνοτροφία.



    ΣΧΟΛΙΑ