Επενδύσεις ύψους 20 με 25 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής, επέκταση σε καινούριες αγορές πέραν της Μεσογείου και ενίσχυση του χαρτοφυλακίου με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας «συνθέτουν» το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης της εταιρείας Avramar.

Του νέου ισχυρού πόλου στη μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια με παραγωγική παρουσία σε Ελλάδα και Ισπανία, ο οποίος προήλθε από τη συνένωση του Ομίλου Andromeda και των εταιρειών Νηρέας, Σελόντα και Περσεύς.

Ο διευθύνων Σύμβουλος της Avramar, Alex Myers μιλώντας σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου για την καινούρια αρχή εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του νέου σχήματος, λέγοντας πως «πατάει» πάνω σε γερές βάσεις και τόνισε πως στόχος είναι να καταστεί ο καλύτερος προμηθευτής σε τσιπούρα και λαβράκι παγκοσμίως. Ανέφερε μάλιστα πως πέρυσι παρά τη δραματική μείωση των πωλήσεων κατά 30% στο διάστημα Μαρτίου – Ιουνίου και τα προβλήματα στις μονάδες παραγωγής στην Ισπανία από τον τυφώνα Gloria, το σχήμα συνέχισε να τροφοδοτεί κανονικά την αγορά και παράλληλα να συγκρατήσει τις απώλειες εσόδων σε περίπου 5%.

Ανάλογη ανθεκτικότητα, είπε, επέδειξε η Avramar και στο ξεκίνημα της φετινής χρονιάς, όπου οι απώλειες περιορίζονται σε περίπου 5% με 7%, τη στιγμή που η εστίαση παραμένει κλειστή σε πάρα πολλές αγορές που δραστηριοποιείται και οι τιμές παραγωγού εξακολουθούν να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Για το σύνολο της φετινή χρονιάς αναμένεται οριακή αύξηση πωλήσεων σε πάνω από 400 εκατ. ευρώ αλλά κα επίτευξη κερδοφορίας (για πρώτη φορά).

Αναλύοντας την επιχειρησιακή στρατηγική που θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται από φέτος, ο κ. Myers σημείωσε πως δρομολογείται ο εκσυγχρονισμός των μονάδων στην Ελλάδα, με την ταυτόχρονη συγχώνευση κάποιων εξ’ αυτών, ώστε να γίνουν μεγαλύτερες και πιο παραγωγικές. Παράλληλα, προωθείται η κυκλοφορία νέων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας (φιλεταρισμένα ψάρια σε μοντέρνες και εύχρηστες συσκευασίες), ένας τομέας όπου η εταιρεία σκοπεύει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση τα επόμενα χρόνια ενώ σχεδιάζεται η επέκταση σε νέες αγορές, με έμφαση τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη περιοχή της Ασίας.

«Στόχος μας είναι να φέρουμε τη μεσόγειο στα τραπέζια των καταναλωτών όλου του κόσμου», ανέφερε ο κ. Myers δίνοντας το στίγμα των επιδιώξεων της Avramar (από τον συνδυασμό της ελληνικής λέξης «ΑΥΡΑ», και της ισπανικής λέξης «MAR» που σημαίνει θάλασσα). Ξεκαθάρισε ωστόσο πως στην παρούσα φάση προτεραιότητα είναι η αυτόνομη ανάπτυξη και δεν υπάρχουν σχέδια εξαγορών.

Υπενθυμίζεται πως πριν από περίπου δυόμιση χρόνια Νηρέας και Σελόντα πουλήθηκαν στον όμιλο Andromeda, συμφερόντων της AMERRA Capital και στην Mubadala Investment Company. Είχε προηγηθεί διαγωνισμός από τις πιστώτριες τράπεζες. Πέρυσι, ολοκληρώθηκε η έξοδος των Νηρέα, Σελόντα και Περσέα (θυγατρική της Σελόντα) από το Χρηματιστήριο αλλά και η πώληση θυγατρικών τους σε ανταγωνιστές, στο πλαίσιο συμμόρφωσης στις επιταγές της DG Comp (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού).

Ο όμιλος Avramar συνδυάζει την ελληνική και την ισπανική ιχθυοκαλλιέργεια. Παράγει πάνω από 70.000 τόνους ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας τον χρόνο (τσιπούρα, λαβράκι,  και απασχολεί 2.300 εργαζόμενους (εκ των οποίων οι περίπου 1.900 στην Ελλάδα). Συνολικά, σε Ελλάδα και Ισπανία διαθέτει 72 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειες, 12 ιχθυογεννητικούς σταθμούς, 3 εργοστάσια τροφών ενώ τροφοδοτεί με προϊόντα 35 χώρες. Οι σημαντικότερες αγορές είναι η  Ισπανία (κατευθύνεται περίπου το 30% της παραγωγής) και ακολουθούν η Ιταλία, η Ελλάδα και η Γαλλία. Υπολογίζεται ότι καταλαμβάνει μερίδιο μεταξύ 16% και 19% στη μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια. Η μητρική εταιρεία έχει έδρα στην Ισπανία ενώ τα γραφεία στην Ελλάδα βρίσκονται στην Παιανία.

Διαβάστε επίσης:

AVRAMAR: Μία φρέσκια αρχή για τη μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια